Buradaki felaket tellalı arkadaşlar acaba bu durumun tersi halinde ne gibi tepki verirler çok merak ettim, " enflasyon 3 haneli rakamlara yaklaşti" büyüme oranı 0.1 den 0.9 küçülmeye döndü" denmiş olsa bizim için ( bizim derken Türk ve Türkiye'de yaşayanları kastettim diğerleri alınmasın ) şu andaki mutsuzlugunu neşeyemi dönüşecek.
Çinin sadece dolarda bile 3trilyon dolar rezervi var. Ayrıca kücük ülkeler daha hızlı büyür çinin 9.7 büyümesi demek yaklaşık türkiyenin 10 yılda büyüyeceği kadar büyümeyi o süre zarfında yapmış demektir. Ayrıca caari açıkları yok denicek kadar az büyürken açık vermemek lazım. Ayrıca çini ihracatı türkiyenin 2000 katı. yüzdeye takılmayın kısaca.
her yüzyılda dünyaya yön veren ülkeler olmuştur. içinde bulunduğumuz yüzyılda, türkiye bu ülkeler içinde ilk sıraları alacaktır. 2050 yılına kadar bricler ve aralarında türkiyenin de bulunduğu sonraki 11(ülke) yükselen ekonomi için küresel ekonomiye hakim olacaklar denilmektedir. bu hiç yabana atılacak bir tespit değildir; son yıllarda dünyada yaşanan büyük krizler ve hızlı büyüyen ekonomiler bu ülkeleri işaret etmektedir. (bric: brasil, russia, india, china ülkelerin baş harfleriyle oluşturulmuş yeni bir kavram).
göz boyamadır, gerçeği yansıtmaz, eğer ekonomi büyüdüyse niye bu ülkede işsilik hala almış başını gitmekte ve bir çok insan niye hala aç demekten kendimi alamam.
1. büyürsün ama türkler bunu hissetmez. kağıt üzerinde kalırsın, topluma faydan olmaz. bol bol sömürülürsün.
2. büyürsün ama aynı hızda düşersin. ne olduğunu anlamazsın. suç-göç-isyan 100 kat artar. allah'tan başka kimse kurtaramaz.
efendim gelecek vaat eden büyümeler için ülke'nin önünü açman lazım.
bu durum ancak ve ancak istikrar ile olur. sürekli sistem değiştirerek ve dansöz gibi kıvırtarak bir yere varamazsın.
bir adım ileri gidersin, iki adım geri gidersin.
büyük ekonomi olmanın 3 temel maddesi vardır.
1. ülke için bütün iç tehdit unsurlarını yok et. (sert tavır) bkz: israil, çin, sscb, iran.
2. rekabet konusunda tarafını belirle. çünkü kimse kendisi ile rakip olan bir ekonomi sevmez. bkz: abd-sscb gerginliği. abd-iran gerginliği. abd-çin gerginliği. çin-hindistan gerginliği. japonya-almanya gerginliği.
3. tek dil, tek din, tek bayrak, tek vatan. bu unsura dikkat et. birlik olmayan yerlerde çalkantılar olur. çalkantı olan yerde gerileme olur. gerileme olan yerde kaos olur. bkz: yugoslavya, sscb, ırak.
tabi bu maddeler kolay yapılmıyor. mutlaka önüne engel olmak isteyenler çıkacak.
istikrar ve doğru zamanı beklemelisin.
allah yardımcın olmalı. (bu mutlaka olmalı)
üretimden daha ziyade türkiye'nin pazar olarak görülmesi neticesinde oluşmuş bir büyümedir. nitekim yabancıların mallarını satmak için büyüyen bir pazara ihtiyaçları vardır.
çinde tamamen üretim ve ihracata dayalı sağlıklı bir büyüme vardır.
Boyu 10 cm olan bitkinin büyüyüp 11 cm olmasında büyümesi %10dur. Boyu 100 cm olan bitkinin büyüyüp 109 cm olmasında büyümesi ise %9 dur. örneği ile açıklanacak durumdur
nesnel olmayan değerlendirmedir. çin ekonomisi türkiye ekonomisinden kat kat güçlü durumdadır.
son ekonomik kalkınma planlarında 80 yıl sonra tüketime yönelmişlerdir.
herhalde bu da halkın refah düzeyinin yeterli olduğuna işaret etmektedir.
olumlu bir yere vardırmaya çalışanları, ilkokul matematiği bile göt edebilir.
çin ekonomisi 1.234.567 olsun, türkiye ekonomisi ise 12.345 ve varsayalım ki 1 yılda çin 2.134.567 oldu %73 büyüdü, türkiye 54.321 oldu %340 büyüdü.
vay anasını sayın seyirciler götümüz arşa değdi diyorsanız yanılıyorsunuz, 10 yaşındaki ayşegül mutlak değerdeki artışı hesapladı; çin 900.000, türkiye 41.976 büyümüştür.
aç gezerken uykuya dalman böyle kolay olur tabii. çin ile sidik yarıştırılacağına sürdürebilir ve dengeli büyümeye önem verilmelidir. taban ile tavan arasındaki uçurum gitgide büyümektedir. basit oransal hilelere başvurulacağına milletin cebine bakılmalıdır.
hem nufus hem gelişim hem de pazar payına sahip olan ülkelerin üretim konusuda çin i seçmeleri hiçte mantıksız bir yaklaşım olmaz. (bkz: hayaldi gerçek oldu)
1990 civarından beri il kkez olumlu sinyallerdir bunlar ama bir kesimin zoruna gitmektedir.
diğer bir kesim iibf öğrencileride daha mezun olmadan ekonomi profesörlüğü yapmaktadırlar.
neymiş efendim vatandaş cebindeki paraya baksın reel ekonomide para yok falan. vatandaşın cebindeki para makro ekonomi verileriyle yorumlanmaz.
illüzyon yapmaya da gerek yok ekonomik büyüme demek paranın artması değil ekonomik marj çemberinin büyümesidir. yani sektörlerin canlandırılmasıdır. yani üretimde ithalatta ihracatta ve en önemlisi hizmet sektörlerinde genişleme demektir.
özel not: çin çin abd abd diyorsunuz gülüyorum çok değil en geç 10 sene sonra batacak 2 kötü ekonomi bu kadar büyütülmemelidir.
Ekonomik büyüme: Ticaret hacmi artışı... Ticaret hacmi: ithalat-ihracat rakamları toplamı...
Yani ithalat artarsa da ekonomi büyür, ihracat artarsa da...
Cari açık 100 milyar dolar seviyesinde... cari açığın artış sebebi üretimsiz tüketim; Yani ihracatsız ithalat: Türkiye ekonomisi büyümüyor, patlamaya hazırlanan bir balon gibi şişiyor!
cari açığın yüksek olmasına rağmen çok olumlu bir gelişmedir. "küçük ekonomiler hızlı büyür" diye bir kural yok. çin'in üretim hacmına ulaşmıyor olmamız bu büyümeyi azımsamak bahanesi olamaz.
ab ülkelerinin ortalama büyüme hızı %2 bile değil. buraya bakmak gücümüzü anlamamıza daha yardımcı olur.
cari açığın büyümeye etkisi %5,1 eksidir. yani çari açığımız olmasa büyüme oranı %16.1 olacaktı.
korku senaryoları yazanlar sanırım bu gelişmenin ak parti dönemine rastlamasından pek hoşlanmadılar. ekonomiden anlayan hiçbir türk bu gelişmeden rahatsız olmaz.
cari açık, enerji açığımızdan ve ara madde bağımlılığımızdan kaynaklanıyor. orta vadede bu sorunların üstesinden kolayca gelinebilir.
"önemli olan büyüklük değil işlevdir" önermesi buradada geçerlidir. hızlı büyüme değil sürdürülebilir büyüme olmalıdır.
yani %5-6 yle büyümek 11 le büyümekten daha iyidir.. tabi bu büyüme süreklü olmalıdır.. makul üretimle desteklenebilen planlı risksiz büyüme görünümü böyle olmalıdır.
%11 de kötü değildir o ayrı ama nben hükümetin geçen sene %8 küçülüp ertesi sene %11 büyümesiyle övünmesine karşıyım neden:
misal yıl 2008 - milletin cebindeki para 100 lira
yıl 2009- %8 küçüldük kaldı mı cepte 92 lira
diyelim ki yıl 2010- %11 büyüdük - ne vardı cepte 92 lira 92 nin %11 i kaç 10,12 lira topla 92 yle- 102,12
yani 2008 de ki yüz lira 11 lik büyümeyle yanlızca 2 lira kadar büyüdü ..
pekte büyük değil
üstelik bu büyümenin mahiyetide büyük ihtimal finansal dı