türkiye'mizin dış borcu 161.7 milyar dolarmış efendim. buna kamu borcunu da eklersek ki bu borç da 235.7 milyar dolarmış kısacası içe ve dışa toplam 397.4 milyar dolar borcumuz var. ha geçenlerde sayın başbakanımız çıkıp "borç yiğidin kamçısıdır" demişti. evet, sayın başbakanım borç yiğidin kamçısıdır ama 397.4 milyar dolar borcu ödeyecek yiğidi daha bu ülke anaları doğrumadı. ayrıca sayın başkanımız bıraksın iç dış borcu ödemeyi de yılda 40 milyar dolar sıcak parayı memlekete nasıl sokarım diye düşünsün! zira, bu vakte kadar sattı savdı özelleştirdi, bir şekilde halletti bu sıcak para olayını. şimdi satacak bir şey de kalmadı o zaman ne yapacaksınız çok merak etiyorum?
edit: tuncay özkan ve arkadaşlarına da aşkolsun. kabak tadı vermeye başlayan "türkiye malezya mı olur pakistan mı olur" tartışmasına bir son versinler artık! şu ekonomik gidişatı ele alsalar daha hayırlı olur. zira bu ülkenin gidişi ne malezya'ya ne pakistan'a; bu ülke bu ekonomik politikalarla ve kapanmak bilmeyen cari açıkla ancak ve ancak gürcistan gibi bir ülkeye gidecektir! tıpkı gürcistan gibi üretmeden tüketiyoruz ve sonunda tükenip gideceğiz. bilmem anlatabildim mi sayın tuncay özkan?
türk halkının %80'inin imf'ye olan borç zannettiği borçlardır.
tayyip amcam da iç-dış borç toplamına veya dış borç toplamına değinmeden "imf'ye olan borcu 8 milyar dolara düşürdük" diye caka satar. millet de "vay mına goyim helal olsun" der. zanneder ki, türkiye'nin borcu azaldı. göbeğini kaşıyan adam var ya, işte tam da bu tipteki adamdır. dış borcu sadece imf'ye olan borç zannedendir.
kendisine bir koçaklama ile seslenmekteyim;
tayyip amca tayyip amca,
gelip söylesene bana!
kişi başına düşen milli gelir var ya
hani çok arttı diyorsun da
kişi başına düşen borç,
ne kadar oldu acaba?!
paleface der ki amca
kalmadı satacak yer
elimizde kaldı bir alın ter
ofer'i idi, maktum'u idi
bunlardan gelen komisyonu kimler yedi
yov yov sinyorita.
-/ şşt olum açtın mı konuyu türklere, istedin mi alacağı?..
+/ abi açtım açmasına da alamadım para, şu an durumları yokmuş öyle dediler..
-/ o ne demek be kardeşim.. biz de sıkışığız, ihtiyacımız var deseydin..
+/ abi dedim işte de.. ne bileyim öyle bir konuştular ki ''ayıp ediyorsunuz..'', falan diye alındılar, ben de kötü duruma düştüm birden ne yapacağımı bilemedim.. bir de bir yerlerden para bekliyorlarmış yakında o iş olsun ilk iş bizi görüceklermiş söz verdiler..
-/ olm hasta mısın nesin, nerden bekliyorlarmış para?..
+/ sayın bakanları orasını söylemedi.. ''şşt müdür o değil de asıl para çin'de orayı kapatmak lazım şimdiden..'' diye başlayan alakasız bir cümleyle konuyu değiştirdi..
-/ kahretsin borcu atlatmak konusunda çok iyiler.. biz bir daha o 70 milyar doları zor görürüz..
+/ şey aslında 110 milyar dolar olacak o meblağ.. bir kredilendirme anlaşmasına imza attım ankara'da ben.. yeni bir işe gireceklermiş garanti verdiler yeminle 5 yılda parayı 5'e katlayacağız şerefsizim..
türkiye'de ekonomiyi çok iyi bilmeyen insanlar tarafından sürekli abartılan ve anlaşılmayan borçtur. dış borcun sadece miktarına bakıp milyar $ ifadesini görmek korkutucu gelebilir ama bir ülkenin dış borçsuz büyümesi çok zordur. şimdi sadece dış borcun büyümesine bakıp, türkiye'nin borç batağına düştüğünü zannetmek yanlış. türkiye'nin dış borcu büyümektedir ama milli serveti ve geliri de büyümektedir. önemli olan dış borç/milli gelir oranıdır. bu oranda da türkiye dünyada ilk elli ve altmış ülkenin arasında bir yerdedir. türkiye'nin dış borç/milli gelir oranı çoğu avrupa ülkesinden daha iyi durumdadır.
dış borç konusunda istisna ülkeler doğu asya ülkeleridir. ihracata yönelik büyüdükleri için çok büyük döviz rezervlerine sahip olmuşlardır. ama büyük döviz rezervleri olmasına rağmen bu ülkeler bile borçlanmaktadır. zannedilenin aksine türkiye'de dış borç tamamen kontrol edilebilir seviyededir. paniğe gerek yok.
bütün ülkelerin dış borç miktarlarını görmek için:
S&P'nin raporuna göre, mevcut mali politikalar temel alındığında, 2050 yılı itibariyle dünya nüfusunun üçte ikisinden fazlasını oluşturacak 49 ekonominin ortalama net borç oranı, gayrisafi yurtiçi hasılalarının (GSYiH) yüzde 245'ine ulaşacak. Bu oran, 2007 yılında yüzde 148 düzeyindeydi.
Raporda, kamu ve özel sektörün toplam dış borç miktarını gösteren 'dış borç sıralamasında' ilk sırada dünyanın en büyük ekonomisi ABD'nin yer aldı. ABD'yi 9.123 trilyon dolarla ingiltere, 5.123 trilyon dolarla Fransa ve 4.969 trilyon dolarla Almanya izledi.
Toplam dış borcun GSYH'ye oranına bakıldığında ise en kötü durumdaki ülkenin irlanda olduğu görüldü. irlanda'nın milli gelirinin 11 katı kadar dış borcu bulunuyor.
Türkiye ise bu kategoride değerlendirmeye alınan 32 ülke arasında yüzde 36.4 ile 25'inci sırada yer alıyor.