ve hatta Vikipedi ya göre adana sıkı bir metropolitandır
--spoiler--
Adana, 2.500.000 aşan nüfusuyla Türkiye'nin büyük illerinden birisidir. il merkeziyse yaklaşık 1.700.000'dür. Ayrıca Mersin ve Adana Çukurova metropolitan alanını oluşturur nüfusu 4 milyon civarındadır. Sanayi bölgeleri, Osmaniye ve Hatay ile birlikte 135 km lik bir alanı kapsar ve 6.000.000 insana ev sahipliği yapar.
--spoiler--
nüfusa coğrafî durum, hinterland, iklim, ülkedeki siyasî ve ekonomik yapı gibi pek çok unsurun etki ettiğini göz önüne alarak düşünülmesi gereken konudur. ya da temele inip nüfus sayımına göre yanıtlanır.
iklim, coğrafî konum, hinterland ve siyasî-ekonomik açıdan türkiye'de de avrupa'da da istanbul'un eline su dökebilecek kent yok gibidir. her ne kadar daha kalabalık kentler olsa da... avrupa'da da dünyada da istanbul'dan çok nüfusu olan kentler genelde birkaç kentin zamanla birleşmesiyle oluşmuştur. örneğin los angeles abd'nin en kalabalık kentlerinden biridir ancak aslında inglewood'da dahil pek çok kenti içine almıştır. keza new york da aslında koca eyâlettir. ancak o kadar sıkışmıştır ki kendi içinde sonunda tek bir kent durumuna gelmiştir.
dönelim konumuza: hinterland, bir kentin hem ekonomisini, hem nüfusunu belirler. hinterlandı da coğrafî konum.
türkiye'nin hinterlandı en geniş üç ili sırasıyla istanbul, izmir ve adana'dır. bunlar çevrelerindeki tüm illerin mallarını getirdikleri ticaret noktalarıdır. ankara, başkent olması nedeniyle memur yığıldığı için bu kadar kalabalıktır. tabiî o kadar memuru besleyecek, işlerini yapacak, giydirecek işçi, esnaf da eksik olmamıştır. yoksa konya kadar bile hinterlandı yoktur. ki konya da aslında başlı başına bir hinterlanddır. hem de en önemli üç ticaret merkezine de üç aşağı beş yukarı aynı mesafededir. bursa'ysa istanbul'un hinterlandıdır. kocaeli'nden çok da farklı değildir. birinin eksiğini diğeri tamamlar.
demem o ki; şu anda bursa'nın nüfusu adana'dan fazla olsa bile coğrafî konum nedeniyle bursa asla adana'ya kafa tutamayacak bir kenttir. turgut özal'dan beri adana ihmâl edilmesine karşın hâlâ dördüncülüğe oynamaktadır. düşünün bir de siyasal iktidarlar bursa ve adana'ya eşit mesafede olsalar.
illerin nüfüs oranı bakımından yer değiştirmesi çok uzun vadelerde gerçekleşebilecek bir olaydır. kaldıki her hanenin yılda en az 2 çocuk dünyaya getirmiş olması gerekir ki bu da imkan dışıdır. doğu bölgelerden aldığı yoğun göç oranını hiç saymıyorum bile. bu yüzden dördüncü büyük şehir hala adana'dır. bunu herkes bilmektedir. ve neden böyle bir değişime gidildiği halen büyük bir soru işaretidir.
gaziantep, antalya, bursa, kayseri gibi illerde bulunmuş ve bazılarında belli süreler yaşamış biri olarak diyebilirim ki kesinlikle 4. büyük şehir adana'dır.
5 büyük kent merkezini gezmiş biri olarak söylüyorum adana.
nüfus kayıt sistemine kalsa istanbul da en az 5 milyon eksik çıkar. Adana doğu bölgelerinin geçiş kapası olması münasebeti ile yoğun göç altında olup nüfusu bilinenden çok daha fazladır. sizlere abartı gelebilir ama izmir e bile kafa tutabilecek bir potansiyeli barandırmaktadır. izmir i karış karış bilen birinin adana yı karış karış dolaştığı takdirde bu düşünceye kapılacağı su götürmez...
bursa da sanayinin ve özellikle de oto sanayinin gelişmesi elbetteki nufusa katkı sağlamıştır. Fakat şehrin genel yapısı , şehir merkezi, insanlarının sosyal yaşam biçimi ve şehrin dinamikleri açısından adana ile kıyaslanamayacak bir şehirdir.
söz konusu büyüklükten ne anlıyorsunuz bilmem ama.
türkiye nin en büyük ve gelişmiş şehirleri sırası ile;
bur sa lı yız diyenleri davet ettiğim yegane şehirdir. Arka bahçelerimiz bur sa lı yız diyenler için gezdirilip tozdurulası şehirdir aynı zamanda. bizzat o zaman tasdiklenecektir bur sa lı olduğumuz.