türkiye nin 271 milyar dolar dış borcunun olması

entry23 galeri0
    1.
  1. türkiye'nin dış borç stoku 271,1 milyar dolardır.

    *bunların;

    52 milyar doları kısa vadeli

    219,1 milyar doları ise uzun vadelidir.

    * bu 271,1 milyar dolarlık borcun;

    83,1 milyar doları kamu kesimine;

    13,3 milyar doları merkez bankasına;

    174,4 milyar dolarlık kısmı ise özel sektöre aittir.

    bunlar dış borçlardır , bir de iç borçlar vardır tabii...
    1 ...
  2. 2.
  3. 3.
  4. 4.
  5. diğer ülkelerle kıyaslarsak;
    abd ........13454 milyar usd dolar
    ingiltere ...9087 " "
    almanya ...5208
    fransa ......5021
    hollanda ....2452
    ırlanda .....2386
    italya ......2587
    isviçre .....1338
    belçika .....1271
    avustralya... 891
    avusturya.... 832
    isveç ....... 669
    hongkong .... 631
    danimarka ... 607
    yunanistan... 552
    norveç....... 548
    portekiz .... 507
    finlandiya 364
    türkiye ..... 271 " " "
    4 ...
  6. 5.
  7. çok kötü durumdur. dışarıya bağlı olduğumuzun göstergelerinden biridir. üretim yapılmamasının ve üretim yapma kapasitesi olan kurumların satılmasının sonuçlarından biridir.

    ayrıca, diğer ülkelerle karşılatırılacaksa yapılan üretimi, gelirleri vs. yazmak gerekir.
    0 ...
  8. 6.
  9. 7.
  10. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, agresif bir tarzla , her toplantıda ekonomideki başarılardan sözediyor!..Büyümeden, IMF'ye borçların ödenmesinden, yabancı sermayenin gürül gürül akmasından dem vuruyor ve herkesin gözünün içine baka baka ciddi tahrifatlar yapıyor. Seçime giderken medyayı fena halde rehin aldığı için de pek kimse çıkıp o öyle değildir, böyledir de diyemiyor, ya da diyenlerin de itirazı bu laf kalabalığında kaybolup gidiyor

    Özelleştirmeler ve yabancılara satışlar, Türkiye için bir başarı öyküsü olamaz. Bir kere bununla gelen yabancı sermaye yeni yatırım,yeni istihdam,yeni katma değer yaratacak girişler değil, eldekilerin devridir. Tapuların el değiştirmesidir. Bunları satmakla Türkiye kazanmış mıdır? Telekom gibi bir kar üreten kuruluşu satmakla Türkiye ne kazanmıştır? Finansbank, Dışbank, Garanti, TEB,Akbank, PO, hisselerinin tamamın ya da bir kısmını yabancılara satmakla kendi adlarına başarılı operasyonlar yapmış olabilirler ama bu satışlardan Türkiye ne kazanmıştır? Kaldı ki, bu yolla gelen yabancı sermaye , bir kerelik gelmiştir, yeni Telekomlarınız mı var yeniden satılacak ?

    SICAK PARA BAĞIMLILIĞI
    Yine de bu bir kerelik satışlarla gelen yabancı sermayenin, cari açığı hızla uçuruma götüren çarpık büyümenin finansmanına yetmediği ortadadır. ithalata ve yine artan ölçüde ithalata dayanan büyüme, cari açığı 31 milyar doların üstüne çıkarmıştır. AKP iktidarının ilk yılının sonunda2003'te bu açık 8 milyar dolardı, 2006 sonunda 31 milyar doları geçmiştir. Yani yüzde 287 artmıştır. Bu açığın finansmanı tabi ki yabancı sermaye girişi ile olmamıştır. O yıllarda (2002-2004 dönemi)yabancı sermaye girişine bakın, yılda 1-2 milyar dolar ve onun da neredeyse tamamı emlak satışlarından sağlanmış. Yani Özelleştirme ve banka satışlarının başlamadığı yıllar. O zaman cari açığı finanse edecek tek kaynak sıcak para olarak arzı endam ediyor. Sıcak para stokuna baktığımızda AKP iktidarının ilk icraat yılı sonunda 16 milyar dolara yakın iken 2006 sonunda 65 milyar doları aşmış, yani yüzde 306 büyümüş..Bu para girdikçe ekonomi çarkları dönmüş, girsin diye de Türkiye, bu spekülatif sermayeye dünyanın en cazip reel faizini vermekten geri duramamış ve bütçenin yüzde 30'lara yakını borç faizi olarak sıcak paracılara aktarılmış..

    GERÇEK ŞUDUR !!!

    Tahrifatlar baş aşağı edilip doğru okunursa, görünüm şudur: Türkiye, AKP iktidarı döneminde de yüksek reel faiz ile cezbedilen spekülatif sıcak para girişi ile büyümüştür. Dünyada hızlı bir sermaye birikimi sürecinin yaşanması ve likidite bolluğu yaşanan konjonktürün henüz sonuna gelinmemiş olmasının da etkisiyle, sıcak para girişi AKP'nin şansı olmuş, çarklar bu para ile dönmüştür.
    Ama bu hiç de hayırlı bir süreç olmamıştır. Yılda yüzde 6-7'leri bulan bu dönemin büyümesi, istihdam yaratmayan, Türkiye'nin üretim gücünü düşük döviz kuru karşısında eriten, küçük sermayedarını ezen, tarımını çökerten ve ileriyle büyük enkazlar taşıyan bir büyüme olmuştur. Doğrudan yabancı sermaye girişleri, başlangıçta emlak satışından başka birşey değilken son iki yılda özelleştirme ve banka satışlarının etkisiyle kabarık görünmektedir ama izleyen yıllarda bunların bir atımlık barut olduğu anlaşılacaktır. Ne özelleştirme ne de varlıkların yabancılara satılması Türkiye için övünülecek ve yarar getirecek icraatlar değildir. Türkiye bunun bedelini bugün yoğun bir işsizlik ve yoksullaşma ile ödemekte, gelecekte de çok ağır bedellerle yüz yüze gelecektir !!!
    1 ...
  11. 8.
  12. 9.
  13. --spoiler--
    türkiye brüt dış borç stoku, 2009 yılı sonu itibarıyla 271,1 milyar abd doları olarak gerçekleşmiştir. özel sektör borçlarının toplam dış borç stoku içerisindeki payı 174,4 milyar dolar ile yüzde 64,3 ve kamu kesimi borçlarının payı 83,5 milyar dolar ile yüzde 30,8’dir. t.c. merkez bankası borçlarının toplam borç stoku içerisindeki payı ise 13,3 milyar dolar ile yüzde 4,9’dur.
    --spoiler--

    evet, türkiye'nin dış borcu 271 milyar dolardır. fakat görüldüğü gibi özel sektörün dış borcu, bu 271 milyar dolar'ın, yüzde 64.3 ünü oluşturuyor, yani bu da 174 milyar dolar yapıyor.

    demek ki neymiş, bir yazının ilk satırını okuyup, olduğu gibi başkalarıyla paylaşmamak gerekiyormuş.
    0 ...
  14. 10.
  15. --spoiler--
    üçer aylık dönemler itibarıyla hesaplanan türkiye net dış borç stoku, hazine müsteşarlığı internet sayfası kamu finansmanı bölümü altında kamuoyuna duyurulmaktadır.
    bu çerçevede türkiye net dış borç stoku, 2009 sonu itibarıyla 145,9 milyar abd doları olarak gerçekleşmiştir
    --spoiler--

    (bkz: neyin peşindesin myke)
    0 ...
  16. 11.
  17. hazine müsteşarlığı'nın borç göstergelerinin sunumunun 16. ve 17. sayfalarında net bir şekilde anlatılmış durumdur.

    hazinenin toplam borcu 271 milyar dolardır.

    merkez bankası ve bankaların ve diğer kurumların alacakları vardır ancak bunlar net değildir.

    eğer o alacaklar ve varlıklar gerçekleşirse net borç 145,9 milyar dolara düşecektir.

    ancak gelmemiş para üzerinden konuşmak ne kadar sağlıklıdır tartışılır. ama borçlar alınmıştır sabittir.
    2 ...
  18. 12.
  19. daha fazla olmasını beklediğim ama bu kadarına da şükür demekten kendimi alamadığım durum.
    0 ...
  20. 13.
  21. söyleneni 271 tahminmi 500 milyar dolar olan dış borç. doğan her çocuğun 10 bin dolar borçla doğduğu bir ülke.
    ne ekonomisi ne iyisi muhterem.
    (bkz: at yalanı sketreyim inananı)
    0 ...
  22. 14.
  23. türkiye'nin ihracatını arttırmaya yönelik hareketlerinin arttırılması gerektiğini bir kez daha kanıtlayan durum.

    ithalat, ihracattan fazla olduğu sürece bu böyle katlanarak devam edecektir. hedef, ihracatın ithalatın önüne geçebilmesidir ama biz, ülke olarak henüz ihracat ile ithalat dengesini bile tutturamıyoruz ne yazık ki.

    bir diğer konu ise türkiye'nin dış borç konusunda dünya sıralamasındaki yeri. bu, açıkçası çok da mühim bir mevzu değil bence. "abd 1. sırada ohyş", "oo ingilizlere, almanlara da koymuşuz yeah" diye sevinmedim açıkçası. sonuçta, onlar dünyanın kabadayıları. her şeyin ucu onlarda. dolayısıyla, türkiye sıralamadaki yerine bakıp "oo ama dünyada iyiyiz yaa iyi iyi" diyeceğine iç işlerine bakıp, kendi yaralarını sarmaya yönelmeli. elalemin borcu bizi alakadar etmiyor. her koyun kendi bacağından asılır. sonuçta sen 3.500.000 milyon işsizinle, gittikçe düşen ihracat rakamlarınla 270 küsür milyar dolar dış borç yapmışsın. başka ülkelerden banane, benim ülkem ne hale gelmiş. millet aç, işsiz ve umutsuz. birileri de hala ekonomik olarak büyüdüğümüzü söyleyerek bize masal anlatsın. al sana ekonomik büyüme..
    3 ...
  24. 15.
  25. anayasayı bi değştirsek kendiliğinden kapanacak dış borçtur.hatta sonrasında anayasa mahkemesini hsyk hatta ve hatta tsk bile özelleştirerek kapatabiliriz bu borcu.

    şaka bi yana 7 senede nasıl arttı bu borç diye insan merak etmiyor da değil.kendi nacizane fikrim rusya'dan ithal edilen sibirya kömürü ve avrupa ülkelerinden ithal edilen beyaz eşyalar sayesinde kabarmış olabilir mi dersin?ya da bu saydıklarım deve de kulak mı dersin?ne dersen de ortada bi mızrak var ve bu çuvala sığmıyor.ama gözlerimizi kapatırsak görmeyiz.
    1 ...
  26. 16.
  27. ekonomi yönetiminin dikkatle incelemesi gereken borçtur.
    0 ...
  28. 17.
  29. Gayrisafi milli hasılanın iyice düşmesidir.
    1 ...
  30. 18.
  31. keşke o kadarla bitse şimdi imf gider dünya bankası gelir (bkz: yol geçen hanı olmak)
    1 ...
  32. 19.
  33. çalıştığı kerhaneye borçlu olduğundan bir türlü kurtulamayan o.....nun durumundan farksız olmaktır. (bkz: ımf)
    0 ...
  34. 20.
  35. güzel birşeydir. uluslararası piyasaya entegrasyonumuzun bir göstergesidir. dış borç seni başka devletlere siyasi bağımlı yapmayacaksa hiçbir sorun yoktur.
    0 ...
  36. 21.
  37. sıkıntı miktarından daha çok vadesinin kısa olması faizinin yüksek olmasıdır.
    0 ...
  38. 22.
  39. 23.
  40. yunanistan'a borç verecek durumda olmadığımızın göstergesidir.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük