Niye üretsin ki? Biliyor ki yan tarafta aynı şeyi üreten fabrika sahibi, çevresi ve torpili sayesinde daha çok mal satacak daha çok kamu ihalesi kazanacak.
alt sorunlara değil üst sorunlara bakın. ülkeyi yöneten adamlar bilim, teknoloji, sanayi, üretim, felsefe, sanat deyince ne hissediyor yada bu konulardan kaç miligram anlıyor. 16 yıldır devlet yöneten kadronun çapını kalibresini zihniyetini hala ölçemediniz mi ?
öte yandan, diyelim ki akp gitti öbürleri geldi. onlar anlıyor mu peki ? evet anlıyorlar, yaklaşık olarak skimin kılı kadar falan...
yanisi canım, ülke siyasetinin her noktasında ( çok uzun yıllardır ) fırıldak kasaba çapulcusu, çapsız tipler egemen ve bu böyle devam ettiği sürece türkiye'den bilim, teknoloji, sanayi, üretim vs anlamında hiçbir halt olmaz.
diğer önemli bir üst sorun ise şu: ecdat çok belalı bir toprağa yerleşmiş. gerek siyasette, gerekse yönetim kademelerinde t.c. vatandaş kimliği taşıyan ama ülkenin ağzına sıçmaya yemin etmiş gayrı milli unsurlar çok fazla. bunların attığı takozları aşabilmek çok zor.
harakete geçip bir şeyler yapmaya çalışırsanız illaki hata da yaparsınız. oturup beklerseniz, hiç bir işe karışmazsanız hata da yapmamış olursunuz. işte bizim ülkede de bir şeyler yapanların hatalarını eleştirip sürekli bok atan hiç bir şey ve hiç bir hata yapmayan! bir grup var. bunun da üretemiyor olmamıza küçük de olsa bir etkisi var diye düşünüyorum.
en başta hazıra alıştırıldığı için hemen akabinde de üretecek üretim tesisi kalmadığı içindir. özelleştirilmeyen satılmayan kapatılmayan kaç fabrika kaldı. yıllardır çiftçiye maddi hibeler yapıldı çiftçi artık üretmek istemiyor. akşama kadar erkekler köy kahvelerinde pinekleyip iyice kilo almışlar. kendi vücutlarını taşıyamaz hale gelmişler.
memlekete çok uzun yıllar gitmemiştim. 4 sene kadar önce bir yaz 1 haftalığına gittim. küçükken gittiğimizde hatırladığım tüm köylü sabah gün ağarmadan fındık bahçelerine elma bahçelerine kestane toplamaya ceviz toplamaya hayvanları gezdirmeye vs giderdi. en son gittiğimde sabah tekrardan onları görmek için erkenden kalktım ama kimse bir yere gitmiyordu. öğlen vakti baktım ki köyün neredeyse tüm erkekleri cami bahçesinde toplanmış çay sigara eşliğinde sohbetteler. ikindi vakti aynı akşam vakti aynı yatsı vakti aynı. nasıl üreteceksin nerede üreteceksin kiminle üreteceksin ?
Çünkü tembelliği seviyor, kolay para kazanmanın yollarını ararken ölüp gidiyor, uyanıklığı, hırsızlığı başarı sanıyor. Üretmeyi zaman kaybı olarak görüyor. ilk üretimde fabrikatör gibi olmak istiyor, adım adım büyüneceğini bilmiyor, çok harcıyor, az çalışıyor. Lüksü iyi yaşam olarak görüyor, yatırım yapmıyor. Gereksiz harcama yapıyor. Sonra da yetmiyor diye ağlıyor.
Türkiye'nin üretmek için bir sebebi yok zaten vergiye kurulu bir ekonomi sistemi olduğundan ötürü ülkeyi Gül gibi geçindirip gidiyorlar yani mükemmel bir ekonomimiz var ve durmadan yollar yapıyoruz, aç kaldığımızda da o yolları falan yiyeceğiz işte, patates soğan 10 lira civarlarında evde patlıcan yok zeytine kafa atıyoruz.
şöyle düşünelim Alman Bir arabayı 1 liraya üretip 2 liraya kendi halkına ve bütün dünyaya satıyor, Türk bu arabayı 2 liraya alıp 5 liraya satıyor, Alman ürettiği arabadan 1 lira kazanırken Türk üretmediği arabadan 3 lira kazanıyor peki Türk neden araba öğretsin ki ? bu herhangi bir şey için geçerli.
tek çözüm üretmektir, üretmeyen ülkeler ise yok olmaya muhtaçtır.
şahsi fikrim olmakla birlikte gözlemlerim sonucu vardığım izlenim bu sorunun cevabı olabilir sanırım. ben üretken olmayı seven, sanatçı ruhlu bir insan olarak giysi tasarımları yapıp bunları sosyal ağım üzerinden insanlarla paylaşıyorum. paylaştığım gönderileri beni hiç tanımadığı halde beğenip takdir eden 20 kişi varsa bunların 15'i yabancı uyruklu oluyor. biz millet olarak güzel yapılmış, üretilmiş bir şeyi takdir etmeyi kendimizi aşağı çeken bir davranış olarak görüyoruz. takdir göremeyen parlak insanlar da gidip kendileriyle tamamen alakasız diyarlarda yaptıkları şeyin kıymetini bilen insanlarla çalışmayı yeğliyor haliyle. sokakta kaldırıma oturmuş gitar çalan bir gence denk geldiğinde kız kaldırmaya çalıştığını düşünen, otobüste kitap okuyan biriyle karşılaşınca şov yaptığını düşünen, sanatçıya magazin malzemesi olmadığı sürece ezik ve işe yaramaz muamelesi yapan insanların ülkesi burası. ha bir de yeni bir şey öğrenmek için birkaç saatini bir seminere ayırmayı vakit kaybı olarak gören, youtube'da saatlerce makyaj videosu izleyip nişantaşı'nda fellik fellik gezmekten ders çalışmaya vakit bulamayan, işsizliği belli olmasın diye yüksek lisansa başlayanlar var. türkiye bu halde ancak lağım çukurlarına bok, denizlere kirli su, atmosfere zehirli gaz, doğaya milyonlarca atık üretebilir. çünkü ülkede insan çok, kendini gerçekleştirmiş birey yok.
Neden yayalar ve sürücüler kırmızı ışıkta geçiyosa, neden yere çöp atıyosa, iki adım ötesinde çöp kutusu varken üstelik toplu bekleme alanlarında saygısızca sigara içip filtreyi baş ve orta parmağı arasında sıkıştırıp yola doğru atıyosa aynı sebepten kaynaklı üretemiyor. Çünkü; kural, disiplin, saygı, erdem yok.
Çünkü devlet vergi alamazsa bütçe çöker. Yandaş sermaye de pek vergi vermeyi sevmiyor. Hatta vergi vermek bir yana kamudan besleniyor. En tatlı vergi de ithal ürünlerde devlet ithalattan aldığı vergi ile çarkını döndürüyor. Kolay mı devletin besleyecek o kadar çok yandaş sermaye boğazı var ki.
Kısıtlı üretim imkanlarını artırmak yerine elden çıkaran yöneticilerimiz olduğu için. Sorun yönetenlerde değil yönetenleri seçenlerde ve bu hakkı onlara verenlerde.
Dünyayı takip edenler artık sanayi devrinin bittiğinin farkında. Tarım yükselen yıldız. Su toprak hava doğa kıymetli ve çok değerli artık. Şehirleşme büyük kentler metropoller bitti. Denizin sonu geldi. Üretimi yatırımı ar-ge yi kaynağı hızla bu istikamete tarıma çevirmek gerek. Kapitalizm iflas etmek üzere. Uluslararası çapta Büyük ekonomik krizlere gebe dünya. Bankalar batacak dev şirketler teker teker iflas edecek. Dünya ekonomik modelleri değişecek. Siyonizm son demlerini yaşıyor artık. Elinde terör savaş v.b. lerinden başka hiçbir şey kalmadı. Kendi oluşturduğu kanda boğulacaklar. Çünkü artık istedikleri gibi sömüremiyorlar. Kaynaklar bitmek üzere. Türkiye doğal kaynaklarına sahip çıkmak zorunda. Eğer bu yönde planlamalar yaparsa geçiş dönemini rahat atlatır. Yoksa aç kalır bu ülke. Tarım ürünleri üretimi teşvik edilmeli. Hemde acilen. Su, altından kıymetli olacak.
Hazı olarak dışarıdan alıyoruz. Ülkenin belli gelirleri, parası var ve bunu argeye yatırmıyoruz. Onun yerine betona, yandaşa vb yerlere yatırıyoruz.
Mühendise yeterli maaş vermiyoruz, versek bike mühendisler yurtdışında daha bir el üstünde tutuluyor.
Öncelikli yapmamız gereken yeni bir şey üretmekten ziyade, kopyalayıp kedimize uyarlamak. 10 yıl önce Çin in Japonya'nın yaptığını yapmamız gerekiyor.
Lakin biz daha ucuz dışarıda var diye dışarıdan alımı, pahalı olan kendi üretimimize tercih ediyoruz.
kendimiz mal olduğumuz için. eskiden türk malı diye birşey vardı. şöyle bir düşünün ihracaat nezaman hangi hükümet tarafından durduruldu. fabrikalar neden kim tarafından kapatıldı veyahut satıldı. özelleştirme neden ve hangi devletlere verildi. hala kafanızda bir ampul yanmadıysa vatan hainisin arkadaş.