türkiye neden turistik gemi yapmıyo

entry2 galeri0
    1.
  1. Icon of the sea, deneme gezilerine başlamış, onunla ilgili bi belgesel seyrettim, de aklıma bu soru geldi.

    Finlandiya'nın turku şehrinde tersane de yapmışlar gemiyi. 2 yılda yapmış herifler.

    Almanya da yapıyo cruiser turistik dev gemiler. Hem de popo kadar pappenburg ta, nehri, hatta çayı, genişletmiş, derinleştirmişler, küçücük kasabaya hayvan gibi tersane kurmuş adamlar...

    Sen şimdi gülersin, denize doğru düzgün kıyısı olmayan almanya'da 130 (!!!!) yazıyla yüzotuz (!!) tersane var !!

    Yük gemisi, yolcu gemisi, transatlantik, nehir taşıma gemisi, römork ---> envayi çeşit , yapıyo adam...ren nehrinin kenarını nehri engelleyip, kazıyor, tersaneyi suyu açmadan inşa ediyo, sonra nehirle birleştiriyo, al sana tersane...

    Türkiye gibi bi ülkenin neden böyle girişimleri yok?

    Bodrum da marmaris'te taka benzeri, yat benzeri şeylerin ötesine geçmiyo türkiye 'nin yaptığı. Bi de gölcük'te bi savaş sanayii var... benim bildiğim, başka da yok!!

    Milyarlarca euro'luk bi pazar o. Binlerce kişiye iş sahası...

    Finlandiya ney lan 7 mi 8 mi milyonluk bi ülke...bak onlar bile, almanya'ya rakip olma cesareti gösteriyo.

    Bi de gemiyi satmıyo herifler, leasing yapıyo, kısmen kiralıyo yani, bi de gemiyi işleten işletme göbeğinden bağlı sana, nasılsa bişeylerden arıza veriyo, o gemiyi sen yaptın, sana geliyo, leasing'ten, yedek parçadan kasaya devamlı para giriyo...

    Almanya'nın aida'dan, ki en az 20 yıldır dünya denizlerinde, aida 2 den, onu da sonradan yaptı, ne kadar milyar euro indirdi, düşünmek bile istemiyorum. bunlar çok büyük gemiler, o pappenburg kasabasında, bildiğin kasaba lan pappenburg, şile kadar büyük diildir var ya...herif orda en ünlü gemileri inşa etmiş...

    Düşün bunu...

    Büyük pazar ya, dünyanın en büyük pazarı nerdeyse...

    Almanya da 130 tam kapsamlı tersane olcak, sen anca taka yapabilceksin...anca algı operasyonuyla, mış gibi yapcaksın.

    Iş sahası diyosun, al sana iş sahası... herif bi tersane de 5bin 7bin kişi çalıştırıyo...ve iyi para alır onlar, öyle 2bin euroya kimse çalışmaz tersanelerde...bi 4bin 5bin euro giriyodur ceplerine...

    Aklıma geldi, içimde kalmasın, burda yazılı dursun.

    Herif göt kadar pappenburg ta transatlantik yapacak, sen karadeniz'e en uzun kıyısı olan ülke olarak anca taka yapacaksın...

    Bence çok garip.
    0 ...
  2. 2.
  3. volvo'nun sıradan S60, B5 AWD Plus, Dark model otomobil (hybrit-elektrikli araç olur) 998.330 lira. euro olarak 30.307 euroya geliyor.
    yurdum insanı bu arabaya 3.007.990 liraya biniyor. euro olarak 91.234 euro.
    o gemileri yapan elin gavurları(!) bu araca 43-45.000 euro para verip biniyor.

    böyle bir ülkede, böyle bir kolaycılıkta, böyle bedavacılıkta kalkıp eğitim, yatırım, arge, planlama, pazarlama, üretim olur mu?

    XC40 Recharge, P8 Single Motor Extended Range, Ultimate tam elektrikli olan bu model ülkeye 1.339.760 liraya geliyor. euro olarak 40.672 eoru.
    elektrikli araçlara teşvik indirim olduğu için vatandaş bu araca 2.422.368 liraya, euro olarak 73.538 euroya biniyor. indirim teşvik olmasa ne olurdu?
    gemileri yapan elin gavuru bu araca 53.000 euro verip biniyor. 6.000 euro teşvik alıyor ve vergilerden de indirim kazanıyor. yuvarlak hesap 47.000 euro maliyet ödüyor o gemi yapan ülkelerin vatandaşı.

    almanya 65.000 euro'yu aşan elektrikli arabalara teşvik vermiyor. bu yıl sonu teşvikler 45.000 euro'yu aşan arabalara verilmeyecek. 2022 yılında 2023 ve 2024 de elektrikli arabalara verilmek üzere almanya 3.4 milyar dolar bütçe ayırdı. almanya artık şirketlerin bünyesine kayıtlı olan elektrikli araçlara da teşvik-sübvanse uygulamayacak. teşvkler sadece bireysel kullanıcılara olup teşvik verilen arabaların fiyatlarını da aşağıya çekerek sadece 45.000 euro'yu geçmeyen araçlara teşvik verecek.

    teşviklerin araç fiyatına göre düşünülerek aşağıya çekilmesinde her ne kadar belirli gelire sahip olan çalışan işçi kesimi düşünülmüş olsa da otomotiv sektörü daha düşük pil daha düşük konfor daha düşük teknoloji daha küçük modele dönüp sadece şehir içinde kullanacak scooter tarzı ucuz araçlara yönelmesi ve de piyasasını koruma yoluna gitmesi kalitesiz üretimi tetikleyecek korkusu da var.
    bu kalitesiz üretim markaların imaj ve piyasalarına zarar vereceği, ar-ge harcamaların düşeceği, daha az yatırım ve daha az gelişme yoluna şirketlerin gireceği tartışmaları var.

    özellikle almanya kendi sanayisini korumak için çare aramakta. tesla ile Volkswagen arasında yaşanan elektrikli araçların pazar savaşına volvo da katıldı.
    aslında tüm dünya'da yaşanan kirli bir savaş elektrikli-içten yanmalı motor arasında sürmekte.
    piyasaya elektrikli araçların hakim olması ve çıkarılan kanunlarla içten yanmalı motorların piyasadan çekilme zorunluluğu, devlet teşvikleri aslında elektrikli araçlar için bir handikap-kötülük olarak da görülüyor.
    elektrikli araçlar yasalarla kanunlarla teşviklerle kısıtlamalarla yasaklarla kendisine yapılan pozitif katkılarla büyyüyor ve sonu hiç iyi değil.
    şimdiye kadar çıkan tüm elektrikli araçlardan hangisini koleksiyon için alıp garajınıza korsunuz veyaa 40-50 yıl sonra binip hava atar fiyatının yüzlerce katına satabilirsiniz?
    hangi elektrikli araç için "abi yya bu efsane" diyebilirsiniz, böyle bir araç şimdilik hiç üretiilmedi.

    düşünün yani, piyasaya hakim olmak için her şeyi ile yeni bir araç çıkarıyorsunuz, bir devri başlatıyorsunuz ama aklınızda yer etmiş "haaa, bu araç işte" diyeceğiniz elektrikli bir modeli hatırlıyor musunuz?

    adamlar bunu tartışıyor ama sen aldığın vergiye bakıyorsun ve de "ülke neden gemi yapamıyor?" diyorsun.
    sen gemiye doldurup getirdiğin ineğin koyunun yiyeceği samanı da yurt dışından alıyorsun ve de saman ithhal yönetmeliği-gümrük şartnamesini çıkarıyorsun.
    önce koyunlarının karnı doyur da sonra gemi yap.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük