Teşvik yok. Devlet el atmıyor. Teşvik gelse gerisi gelecek ama yok. Konu ile ilgili birkaç proje var. Ama hiçbiri hayata geçmedi Türkiyenin en büyük holdingi olan koç holdingin cevabı " Türkiye otomobil üretebilecek durumda değil" şaka gibi diğerleri almış başını gidiyor. Ama denilen cevap.
tek sorun isimde. her şeyi yapıyoruz isme gelince sıçıyoruz. millet yaptığımız arabayı görmesin diye de piyasaya sürmüyoruz. (bkz: kesin bilgi yayalım)
her toplum layik olduğu şekilde yönetilirmiş. yöneticiler her türlü işi halletmişler türkiyede de başörtüsü sorunlarına kafa yoruyorlar yıllardır. böyle dandik konularla uğraşmaktan milleti uyutmaktan da kimse demiyor ki biz neden otomobil cep telefonu üretemiyoruz? yıllardır halkımızı saçma sapan din tartışmalarıyla uyutuyorlar yoruyorlar.
türkiye neyi adam gibi üretmeyi beceriyorda araba üretsindir ki ?! türkiyenin birşeyler üretebilmesi için çalan çırpan insanlar tarafından yönetilmemesi gerekir.
almanya bizi dinliyor. akp hükümeti sesini çıkarmıyor ?! neden ?! eğer o lahım kapağını açarlarsa hoş olmayan kokular çıkacak altından ve bu kokular onları zor durumda bırakacak biliyorlar. susuyorlar. böyle şey olmaz amk. ülkenin emin ol 15-20 yıllık ömrü kaldı.
mühendisi olmadığı içindir. gayet basit yani. davar dolu etraf. adamların işi gücü başbakan falan. yani kalkıpta yok israilmiş, abd imiş falan. amk zaten pentagon'da tek gündem türkiye...
hükümetten teşvik falan da etken tabi ama ülkenin önde gelen godamanları da zaten önemli markaların türkiye dağıtıcılığından hazır para kazandığından böyle bir sorumluluğu almak istemiyor. zaten alsa godaman olmaz hıyarlar. onlar da girmezse bu yükün altına kimse girmez zaten.
türkiye'de faaliyet gösteren otomobil firmalarının distribütörlük faaliyetleri tek sebeptir.
belli başlı şirketler (koç, sabancı, doğuş gibi) bünyelerinde bulundurdukları otomobil distribütörlük faaliyetlerinin sekteye uğramasını istemezler. haliyle bu şirketlere distribütörlük veren otomobil firmaları da.
kurulu düzenlerini bozup ne olacağı meçhul yerli bir markanın sorumluluğunu almak ticari açıdan büyük bir risktir. devlet ne kadar teşvik verirse versin bu gerçek değişmeyecektir.
gerçekleşmeme sebebi ise yukarılarda bir vatandaşın dediğin gibi arabanın kendisinden fazla devletin kazanç elde etmesidir..
yani üretmesine gerek yok ki..
düşük zekalı insan davranışının örgütsel versiyonu işte..
devlet koyuyor çocuğu, üretmesine vesaire ihtiyacı yok..
üretmek isteyene de zerre destek olmaz zaten bundan dolayı da..
ikinci bir sebep ise, treni çoktan kaçırmış olmamız..
bu saatten sonra piyasa kazanmak için verilecek efor ile istenen fiyat/performans ürününe ulaşabilecek ne maddi gücümüz var ne de tecrübemiz..
şimdi aklıma gelen bir üçüncü seçenek/sebep ise dış ülkelere cici gözükerek, onları kırmayarak başa gelen ve koltuğa yapışan sağ/sığ iktidarlarımız olduğu için biz asla ve asla yerlileşemeyiz..
elin oğlunun ürünlerini burada satmak için gerekirse kendimizi sikeriz..
bu iş için devlet desteği lazım. yatirimcimiza güven vermemiz lazım.45 bin euroluk arabaya 65 bin euro vergi yüklüyoruz. bu sebepten hükümetin destek vereceğini düşünmüyorum.
evet şimdiye kadar üretemedik ama bu durum gelecekte piyasada söz sahibi olamayacağımız anlamına gelmez. geleceğin otomobilleri elektrikli olacak almanlar şimdiden bununla ilgili yasa bile çıkardılar. bizde şimdiden bu elektrikli otomobil olayına başlamalıyız böylece ileride otomobil piyasasında az da olsa söz sahibi olabiliriz.
Lan olum güldürmeyin adamı yaa.. inek , sığır , Sıpanın yiyeceği samanı bile dışarıdan ithal ediyorken bırak arabayı , Osmanlı döneminde olduğu gibi toplu iğne bile üretemezsiniz. Çok afedersiniz biraz ağır olacak ama Ancak inek gibi tüketirsiniz.
dışarıdan kredi çekip milletin 3 kuruşuna göz dikip , dışarıdan satın aldığın asfalt ile yandaş şirketlerine double yol yaptırır sonrada dışarıdan ithal ettiğin arabaya %100 vergi koyup double yollarda %500 zamlı akaryakıt ile sizi çekemeyen dış mihraklara para kazandırırsınız.
Zaten bu zihniyet ile odun gelir kereste gidersiniz.