Bizim bi kız var burda jeoloji mühendisi bimde çalışıyor herkes mal diyor . Kuzenim fizik mühendisi herkes aferim diye gazlıyor . Bunda bile ayrımcı bu amına koduklarım .
hangi birimiz açlık korkusu olmadan düşünme şansına ulaştıkta bilimin gelişiminden bahseder olduk.
bilimi ekmek kapısı olarak görüyoruz hoş bu bizim suçumuz değil ama böyle baktığımız sürece ilerleme olmaz.
cevabı çok basit olan sorudur. prof. yada doç. gibi ünvanların bilimsel araştırma odaklı değilde siyasi olarak alındığıdır. ayrıca bilimsel araştırmalar genelde çeviri üzerinedir tez yada buluş değil. kısacası üniversitede akademik kariyer yapanların çok büyük kısmı siyasi dayanağı olanlardır diğer kısmı yalakalardır. açıkta kalmış dinamik beyinlerde yurt dışına kaçar bu yüzden beyin göçü olarak oransal açıdan dünyada birinciyizdir.
bilim adamı olacak adamların genelde ekonomik kaygılardan kurtulup bilime ayıracak vakit bulamamasındandır. 2500 tl akademisyen maaşı mı olur? olursa da o adam bir firma bana iş versin de ek para gelsin diye bakar, bilim yapayım diye değil.
hala darbeden kalma sistemle yönetildiğimiz için, darbeden önce ne vardı ?
Fen liseleri gerçek anlamda bilime katkı sağlayacak bilim adamlarını yetiştirmek için kuruldu ama şimdi sayısal zekayı sikimsonik bir müfredat görmüş ilköğretimden sonra saçma sapan sbs ile ölçülebileceği sanılıyor. yanlış !
ek olarak fen lisesinden çıkan adamlar ilgili bölümlere (Fizik,Matematik,Kimya,Biyoloji vb ) ek puanla girmesi gerekiyor ama ülkemizde ne yazık ki bu bölümlere barajı geçen adamlar yerleşiyor çünkü sebebi mantar gibi üreyen liseden bozma üniversitelerde açılan gereksiz kontejyanlar.
ikinci olarak teknik liseler , eskiden darbeden önce teknik liselere sadece zeki öğrenciler giderdi ve mühendisliğe girişte ek puan alırlardı şimdi "bi halt olamıyacak bari meslek öğrensin" diyerek saçma sapan alakasız apaçileri 50-60 kişilik sınıflara doldurarak bilim ve teknikten yoksun bir 4 yılın ardından diploma verilip postalanıyor, yanlış! Bu adamlara matematik ve fen derslerinin yanında teknik derslerde görüyorlar ama devlet büyüklerimiz ne alakaysa bunları zamanında imam hatiplerle bir tutarak üniversiteye girmelerini engellediler ondan sonra ipini koparan meslek liselerine girdi.
Meslek lisesi memleket meselesi dedikleri gerçekten doğrudur.
Biz bu iki soruna el atmadığımız sürece türkiye bilimde ve teknikte bi sikim yiyemez.
Şimdiki sistemde öğrenci akşama kadar saçma sapan işlerle uğraşıyor akşama kadar ygs,lys,sbs,ales,kpss sınavlarının peşinden koşturuyor.
Bizim öyle bir sorunsalımız yoktur. O sorunsalı olanlar olmayanlara anlatabilir mesela. Sonra paylaşmanın doğası olarak herkesin sorunsalı olmuş olur. Imece de yapabiliriz mesela.
Calistigim okulda Din derslerine giren köy imami fen hocasina fazla sorgulatmayi alistirmayin. Sonra gencler sorgulaya sorgulaya dinden cikiyorlar demisti. Bilimin temeli sorgudur. Her cevap alinamayan soru insani bilinmeze goturur. Bilim iste bu noktada dogar. Bizim egitim anlayisinizda sorgusuz kabul ve itaat vardir. Sonuc ise bilimsiz bir ulke ve millet.
bilime değer verilmediği içindir.
bilim için değil götü kurtarmak için,
düzenin şoförlüğü yaptığımız için,
düşünmek diye bir şeyi uygulamadığımız için,
bilim için uğraşanların değerini bilmeyip, onlara değer vermediğimiz içindir.
Beyin göçü var işte akıllılar göçtü, bir işe yaramayıp haybeden ünvan alan bilim adamı bozuntuları kaldı. Ayrıca yukarlarda birinin entry si gibi sol frame den açıkça anlaşılıyor toplum hazır değil aga. Nurettin Topçu nun dediği gibi Türkiye ye gelseler umursanmayacaklar niye gelsinler. Ya da uçak kazasında ölürler bilimadamlarının ortalama yaşam süresi kısa Türkiye de.