ülkeyi coğrafi ve sosyal bir anlamda düşünürseniz, makul bir genellemedir. hiç kimse gocunmasın. ha ülkeden kasıt eğer o yüce kurumlar ağası "devlet" mekanizmasıysa, adama bu laf sonunda "değaaassiktir ordan" çekerler. zira devletimizin dini yoktur.
ha bir de ülkeyle devlet arasında fark yok diyen bir takım zevat türemiş. kendilerine state ile land ayrımı konusunda ben bilgi veremeyeceğim şimdi, üşeniyorum.
ülkeyi devlet zanneden veya ona inananlarca kabullenilemeyen gerçek. ülke; devlet, halk ve vatandan oluşur. bu üç yapı ülkeye aittir. devlet; bir ülkeyi yöneten kamuya ait kurumlara verilen genel isimdir. ülke yi oluşturan ögelerden sadece biridir.
deveye hendek atlatmak zor olacağından bir örnek yazalım..
devlet; giderlerini karşılamak için ülke çapında vergi toplar.
ülke; giderlerini karşılamak için devlet çapında vergi toplar.
bu iki cümle aynı anlama geliyor diyen varsa ben size ne diyeyim?
geçen vakit gazetesi dahil bütün müslümanlar belçika'da bir türbanlı milletvekili oldu diye heryeri ayağa kaldırmışlardı. adamlar "belçika hristiyan bir ülkedir" demediği için sevinç çığlıkları attınız. şimdi burada tutturmuşlar "türkiye müslüman bir ülkedir" diye. işte islam dünyası bu yüzden adam olamıyor. kabul edemiyorsunuz bir türlü farklılıkları. boşuna değil bu koruma refleksi insanlarda. bıraksak yapacaksanız hakikaten şu ülkeyi %100 müslüman.
din insan içindir, devlet için değildir. devlet herkese eşit uzaklıkta olmalı. tabi ki demokrasiyi ve laikliği içselleştirmiş devletler içindir bu sözüm. yoksa debelenir dururuz işte böyle, 1 adım ileri, 2 adım geri şeklinde.
edit: bazı bünyelere laf söz anlatmak deveye hendek atlatmaktan daha zordur. deveyi dahi eğitirsin ama bunları eğitemezsin. halbuki aynı coğrafyadan gelir ikisi de; ama deve daha elverişlidir eğitime öğretime!