son olaylardan da anlaşılacağı üzere gençleridir.
zira benzer tarihi süreçleri yaşamamıza rağmen (sol düşünce akımları, bunun takibinde gelen askeri baskı dönemleri...vs.) oradaki gençler hala özgün bir şekilde düşünebiliyor, sorgulayabiliyor ve her türlü baskıya rağmen haklarını arayacak cesareti kendilerinde bulabiliyor.
hükümetlerin başarısızlığı, polis şiddeti, üniversite mezunu ve iyi eğitim görmüş gençlerin bile asgari ücretle çalışıyor hatta çoğunun çalışacak iş bulamıyor olması gibi çeşitli sıkıntıları bizimle benzer şekilde yaşayan yunanistan gençliğini sessiz kalmayışlarından dolayı farklı buluyor ve tebrik ediyorum. (bu kadar benzer halkların gençlerinin de benzemesi dileğiyle)
görür görmez aklıma yılmaz özdil in bi yazısını getiren başlıktır. son 1 seneye kadar ben de hamaset içeren söylemlerle lan yunanistan düsmanımız, biz onlardan iyiyiz mantıgında yaklasırdım konuya. bir de yılmaz özdil den dinleyelim kanımca.
***
AB'ye girdiler.
Giremedik.
Kıbrıs Rumu'nu da soktular.
Kıbrıs Türkü'nü de sokamadık.
Avrupa Şampiyonu oldular.
Olamadık.
Olimpiyat yaptılar.
Yapamadık.
Bizden banka aldılar.
Biz onlardan alamadık.
Bize pamuk satıyorlar.
Biz onlara pamuk satıyorduk.
Burada 135 şirketi faaliyette.
Orada 14 şirketimiz faaliyette.
Üç tarafı denizlerle çevrili...
Dünyanın en büyük deniz taşımacılığı filosuna sahip.
Üç tarafımız denizlerle çevrili...
Hálá taka.
Balık çiftliğinde AvrupaBirliği'nin birincisi.
Çipuralarımız boğuldu.
Yoksulu sıfır...
14 milyon.
Rakıyı raki yaptı.
Amerikalılara sattık.
Cacığı caciki, lokumu lokumi, baklavayı milli tatlı, döneri gyros, dürümü souvlaki, kahveyi greek yaptı.
Hacivat ile Karagöz'ün patentini alsınlar diye bekliyoruz.
Devleti yüzde 4 faiz veriyor.
Devletimiz 17.
Doktor başına 1.500 hasta.
Doktor başına 4.400 hasta.
Öğretmeni 3 kat maaş alıyor.
Bizimki 1'ini...
Asgari ücreti 2 katı.
Bizimki yarısı.
Erkeği 78'ine kadar yaşıyor.
Bizim ömür 67.
Kadını 83'ünü görüyor.
Bizimki 10 yıl az.
Her bin bebeğinin 6'sı maalesef 5 yaşına kadar ölüyor.
Bizde 45.
Yılda 14 litre süt içiyor.
6 litre.
Kızlarının eğitime devam etme yaş ortalaması 18...
Kızlarımızın 11.
AR-GE'de çalışan araştırmacı sayısı 1 milyonda 1.500...
1 milyonda 435.
Yabancı dil bileni, yüzde 27.
Bizde 3.
Sağlıklı içme suyu yüzde 100.
Bizde 83.
Tuvalet káğıdı kullananların nüfusa oranı, yüzde 82...
Bizde 8.
*
Peki, hep mi gerideyiz? Hayır...
Mesela, 70 milyonluk Türkiye ile sadece 10 milyonluk Yunanistan'da, basılan kitap sayısı "aynı!"
*
Yunanistan'da kalp krizi geçirme oranı yüzde 9'ken, Hanya'da 1; zeytinyağından...
Türkiye'de yüzde 19'ken, Konya'da 30; hamurişinden.
***
kim ne düsünür bilemiyorum ama bana oldukca mantıklı geldi.
yunanistan seçimde 3 dil bilen, hukuk ve ekonomi masterli başbakanlarını ;daha iyisini yapabilirdin, senin yüzünden geri kalıyoruz diye sandığa gömdü.türkiye nin başbakanı daha dil bilmiyor.
birisi avrupanın şımarık çocuğu, arkasına almış fransayı amerikayı bodur boyuyla türkiye'ye kafa tutuyor. diğerinin şımaracak kimi kimsesi olmadığından herkesi alttan alma, ona buna hak tanıma derdinde ve o bıcırık yunana bile kafa tutamamakta.
uluslararası arenada yunanistan mahallenin fasülyesi gibidir, kırmak istemez diğer büyük çocuklar onu, sevilir herkes tarafından, belki küçüktür güçsüzdür ama almaya çalışırlar tüm oyunlarına onuda. türkiye ise hafif kafadan çatlak bi çocuktur, tabiri caizse kapalı kutu, ne yapacağı belli olmadığından mahallenin büyükleri tarafından hep psikolojik anlamda kontrol altında tutulur, hep oyuna dahil olmayı bekler şekilde kenarda oturur durur, bigün onuda oyunlarına alacaklarını zanneder çünkü söz vermişlerdir, öyle kanar hep zavallı.
onlar yanan birkaç hektarlık ormanları için sokağa dökülür, çevre bilinçleri gelişmiştir.
bizde binlerce hektar yanar, bana dokunmayan yılan bin yaşasın denir ya da en iyi ihtimalle vah vah denir.çevre bilincimiz yoktur.
bir ülkenin gelişmişliğini hesaplarken salt askeri güç ya da nüfus önemli değildir. eğer öyle olsaydı çin dünyanın en güçlü devleti olurdu ya da hindistan... gelişmişlik için askeri, ekonomik ve siyasi güç ön şarttır. bu aşamada yunanistan'ın türkiye'den tek artısı siyasi güçtür. ekonomik olarak kişi başına düşen milli gelir bazında türkiye'yi üçe katlaması yanıltıcı olmamalıdır.
türkiye dünyanın en büyük 20 ekonomisinden birisidir, yunanistan bu büyüklükten uzaktır. türk ordusu dünyanın en büyük 5 ordusundan biridir, yunan ordusu ortalamanın altındadır.
yunanistan hemen hemen bütün teknolojilerde türkiye'den geridedir. orman yangınları türkiye'den fazladır. diplomasi yönüyle komşularıyla türkiye'ye göre daha fazla problemlidir. yolsuzluklar türkiye'ye göre daha fazladır. ama kızları çok daha güzeldir.
yunanistan, akrabalığı neredeyse türkler ve kızılderililer kadar olan antik yunan şehir devletlerinin medeniyete yaptığı katkıların ekmeğini yemekte, ataları cermen boyları olan avrupalılar tarafından el üstünde tutulmaktadır.(hangisi daha abuk, siz karar verin)
türkler ise seçtikleri din ve benzerlerini, hatta daha kötülerini avrupalı devletlerin yaptığı fetih/sömürme işleri yüzünden barbar, medeniyetsiz, beceriksiz vs. damgalar yemiştir.