ak parti hükümeti olmasa 2954 yılına kadar arada erciyes soğuklarının hakim olduğu ilişki türü olacaktı. allahtan ak parti sayesinde düşmanlıklar değil, karşılıklı menfaatlar çerçevesinde güvene dayalı ilişkiler gün yüzüne çıktı. ırakla savaş, suriye'ye diş bile, yunanistan zaten düşman, iran ise hiç lafını bile açma! ermenistan desen selam vermek bile tc'nin aklından geçmezdi. arkadaşlar! bu düşmanlık temeline dayalı, özgüvensiz dış politika anlayışı artık bitti. artık korkulara dayalı siyaset yapma tabusu yıkıldı bu ülkede.
bugün dışişleri bakanlığı ermenistan ile diplomatik ilişkilerin isviçre'nin arabuluculuğu ile 6 hafta sonra başlayacağını bildirdi.
bu gelişme türkiye adına ümit vericidir. özgüveni olan bir ülke, bölgesindeki bütün ülkelere düşman olamaz. esas olan karşılıklı menfaatlerdir. bunun temeli ise güvene ve barışa dayanır. iletişime dayanır.
siz hiç bütün komşuları ile kavgalı bir insan gördünüz mü? ben gördüm. genelde bunlar sorunlu tipler oluyor.
aşağıda çok güzel anlatılmış olan ilişkilerdir. gönlümüz o ellerin halkların önünde açık seçik birleşmesi tabi ama her toplumda bir miktar kan arzusu var ne yazıkki...
soğuk savaş ertesinin getirdiği dinamizme rağmen belli tıkanıklıklarla ( dağlık - karabağ, diaspora nın tarihsel ideası ) ilerlemeye çalışılan, türkiye için hayati önem taşıyan kafkasya politikasında dışarıda bırakılması söz konusu ol(a)mayacak olan ermenistan ın milli ögeli tutumunun şiddetine göre biçimlenme eğilimindeki ilişkilerdir.
1991 yılında bağımsızlığını ilan eden ermenistan ı hiçbir koşul olmaksızın tanıyan ve sözü edilen devleti 92 de imzalanan karadeniz ekonomik işbirliği örgütü ne kurucu üye olarak davet eden türkiye, görünürde karşılıklı çıkar ( dağlık karabağ da inisiyatifi ele alma, ermeni diasporasının etkinliğini kırıp devletlerarası ilişkileri temellendirme ) ilkesine dayanan tek taraflı çabaların birer ürünü olarak, ermenistan ın bağımsızlığından sonra yapılan yardımların taşıyıcısı ve ulaştırıcısı olmuş ; batı dünyası ile ilişkiye girmek isteyen ermenistan a gönüllü köprü kuracak kadar istekli davranmıştır.
ilişkilerin normalleşmesini isteyen ve bunun için somut adımlar atma isteği taşımış olan devlet başkanı petrosyan faktörü, azeri - ermeni savaşı sonucunda temasların kesilmesini engelleyememiş ; türkiye nin uygulamaya başladığı ambargolar eliyle, iki ülke arasındaki yavan ekonomik ilişkilerin muhafazasını getirememiştir.
hocalı katliamından sonra türkiye tarafından kapatılan ermenistan hududunun getirdiği sıkı hava, 1995 yılında türkiye tarafından açılan istanbul - erivan hava koridoru neticesinde dağılma eğilimine girmiştir. ancak koçaryan ın 1998 yılında iktidara gelmesi ve ( sözde ) soykırımın uluslararası boyutta tanınmasının hızlandırılması çalışmalarına girilmesi ilişkileri yeniden gerginleştirmiştir. iki ülke arasındaki soğuk ilişkilerin 2000 li yılların ortalarından itibaren bir yumuşama eğilimine girdiğini söylemek zor olmayacaktır. sarkisyan ve abdullah gül ün futbol müsabakaları ile yürütmeye çalıştıkları vizyon çalışmaları, isviçre nin ortaklığında devreye sokulan protokollerin getirdiği, diplomatik açlığı tatmin etmeye dayalı işaretler gibi etmenler bunu getirmiştir. ancak iki ülkenin de yargı organlarından geçemeyen ilişki yapıcı protokoller sonucunda görüşmelerin tıkandığı ve bunların süresiz olarak askıya alındığı bilinmektedir.
öç alıcı tavırlarıyla ilerleyen diaspora nın hedef tarihi olan 2015 in önemine değinmek de gerekmektedir. şimdiden başlayan anma hazırlıklarının dünya geneline yayılacak olan " büyük kıyım " aşısına yönelik girişilen çabaların başlangıç noktasını oluşturacağını söylemek mümkündür. diplomatik istişare kanallarını açtırmamak suretiyle, ermenistan devletini hiçbir şartta oyuna sokmamış olan milliyetçi diasporanın yapacakları karşısında denge politikası izlemek ve önem atfedilen yılı psikolojik olarak önde bitirmek gerekmektedir.
Ermenistan Ekonomi Bakanı: Ermenistan ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkiler simetrik olmalı
--spoiler--
Ermenistan Ekonomi Bakanı Vahan Kerobyan, Ermenistan'ın 1 Ocak 2021'de yürürlüğe giren Türkiye'den mal ithalatı yasağını uzatmayı planladığını söyledi. https://bit.ly/3mamq2x
--spoiler--
Ermenistan Parlamentosu Başkan Yardımcısı Ruben Rubinyan'ın, Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesi kapsamında özel temsilci atandığı bildirildi. https://bit.ly/3J2wynD
--spoiler--
Ermenistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vaan Unanyan, Erivan'ın Türkiye ve Ermenistan özel temsilcileri arasındaki ilk toplantının Moskova'da yapılması konusunu istişare ettiğini söyledi. https://bit.ly/3FEQRFW
--spoiler--
Dışişleri Bakanlığı, Türkiye ve Ermenistan Özel Temsilcileri arasında yapılacak olan ilk toplantının 14 Ocak cuma günü Moskova’da gerçekleşeceğini duyurmuştur.
--spoiler--
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Türkiye’yle ilişkileri normalleştirme fırsatlarını gördüklerini ve bunlardan yararlanmak için her şeyi yapacaklarını belirtti. https://bit.ly/3njEwzl
--spoiler--
kavgasız gürültüsüz geçmez genelde.
iki tarafın da hükümetinin kavgacı olmasından dolayı böyledir.
savaşların da genel sebebi aslında iki kavgacı taraftır basit olarak.
--spoiler--
Türkiye ve Ermenistan Normalleşme Süreci Özel Temsilcileri Büyükelçi Serdar Kılıç ve Ermenistan Parlamentosu Başkan Yardımcısı Ruben Rubinyan, Avusturya'nın başkenti Viyana'da bir araya gelerek, her iki ülkeyi ziyaret eden üçüncü ülke vatandaşlarının Ermenistan ve Türkiye sınırında hızlı geçişi konusunda anlaşmaya vardı. https://bit.ly/3ujHUy5
--spoiler--