devletin sebep olduğu sorundur. sebebi de; üniversite mezunu bir kişiye* girişimciden, kredisi kullandırmak için bir işletmeye sahip olmasını ve bu işletmeyi bir yıldır çalıştırıyor olmasını istemesidir. bir diğer sebebi de, girişimci destek kredilerinin dönemsel olarak açılması. misal kadın girişimcileri destekleme kredisi devletin karar verdiği dönemlerde açılır. birkaç defa telefonla bilgi almak istediğimizde dönemi kaçırdığımızı, bir sonraki dönemin ne zaman olacağını bilmediklerini dile getirdiler.
özel bankaları saymıyorum bile onlar utanmasalar parmak izlerinizi bile isterler kredi verirken. ki şirket kurarken herhangi bir destekleri yok. *
girişimci azlığının finansal kaynaklı olduğunu düşünürsek bu sorun sürekli bir çözüm sunulmadığı müddetçe devam eder. girişimci uygulanabilir bir fikrini vücuda getirmek istediğinde desteklenmelidir, şevki kırılmamalıdır.
girişimciliğin kitap tanımında; doğal kaynaklar, işgücü ve sermayeyi bir araya getirme gerekliliği ve risk özelliği yazılıdır. şimdi bu basit tanımı 3 kere dikkatlice okuyun ve sorunun ne kadar doğal olduğunu daha iyi kavrayın...
bürokrasinin de büyük etkisi olduğu bir sorundur. yabancı büyük yatırımcıların bile en büyük şikayetlerinden birisi bu ülkede yatırım yapmak için uğraşılan bürokrasi. rakamlar aklımda olmadığından atarak örnekleyeyim, çoğu avrupa ülkesinde bir işletmeyi faliyete geçirmek için yetkililerden alınan imza sayısı 50 ise türkiye'de bu sayı 150 gibi bir rakama ulaşmaktadır.
hatta bu ülkede en basidinden bir bakkal dükkanı bile açmak ömür törpüsüdür. 40 kapı dolaştırırlar adama, bir nevi paranızla rezil ederler sizi.
butik çikolata mağazası açmak istediğiniz zaman, bilgi almak için aradığınız devlet kurumundaki kişinin "hele bir getirin bi tadına bakak" tarzında kibarca(!) talepte bulunması gibi örnekler de bu sorunu körükler. bilgili, ehil ve bize yardımcı olmak için orada olan personel bulunsa bu sorun kısmen ortadan kalkar.
şu kriz öncesi hatta şu kriz esnasında dahi diğer ülkelere göre daha yüksek faizi bulunan bir ülkede olması gereken sorundur. Girişimci adamın elinde iş fikri olsa da kredi çekip iş kurması diğer ülkelerde ki girişimci ruhlu arkadaşlarına göre daha fazla göt istemektedir*.
girişecez de nasıl aga? diyesimiz geliyor bir işe girişmek için ya çok paran olacak ( ozamanda çalışmaz ense yaparsın) ya da arkan olacak ikiside yoksa ki türkiyede genelde böyle girişimci kıtlığının yaşanması mutemeldir. biz girişsek girişsek birbirimize girişiriz.
kadın girişimcilerine "gün paralarınızı biriktirerek girişimde bulunabilirsiniz" gibi trajikomik bir çözüm üreten bir ülkede ne girişimciliğidir? mikrokredi veren belediyeler sadece dantel örebilecek kadar maddi destek sağlarken, piyasadaki tüm üretim araçlarına neredeyse tekel olmuş firmalar sahipken ve bu üretim araçlarını satanlar da bu tekeller iken mümkün olmayacak girişimciliğin yok olmasıdır, ayıptır, günahtır.
olay sadece girişim yapacak paranın bulunamaması ile sınırlı olsaydı bu kadar büyük bir eksiklik olmazdı. eğer gözünü karartıp girişim kararı veren biri varsa pekala genç girişimciler kredisinden haberi de vardır.
bana kalırsa girişimci eksikliğindeki asıl sorun şu an dünya ekonomisindeki ve pazarındaki genel durumdur. gözlerimizin önünde tıkanan bir kapitalizm, git gide batan dev şirketler varken, küçük işletme olarak hayata atılacak bir girişimcinin başarı şansı çok çok düşük gözüküyor. devir kafayı çalıştırıp, yapılmayan bir şeyi yapıp patent alma devri değil. geçmiş zamanda bunu başarabilen işletmeler çok fazla olduğundan küçük veya orta sınıf işletmeler de kar ediyordu ve büyüyordu. ancak şimdi gerek buluş gerek yenilik açısından bütün dünya tıkanmış durumda ve bu tıkanıklık neticesinde sadece yapılabilen elde olan teknolojiyi ya da imalatı geliştirme yönünde.
hal böyle olunca sizin girişimci olarak yapmanız gereken ya daha iyi bir üretim gerçekleştirmeniz ki düşük bütçelerle bunu yapabilmenize imkan yok. ya da daha kalitesiz üretim seçip, daha ucuza satış yapmanız gerekli. zaten bu yol genellikle bugüne kadar türkiye'nin imalatçılarının izlediği yoldu. ancak şimdi o yolu önü de çin tarafından kapatıldı. sizden çok daha ucuza yapıp satıyor malumunuz.
işte iki yolun önünün de tıkalı olmasından dolayı türkiye girişimci bulamıyor. sadece türkiye değil, bütün dünya bulamıyor ki böyle büyük bir kriz meydana geldi.
parasız üniversite mezunlarına yaratıcı fikirleri karşılığında 100 bin lira ödenmesini öngören bir proje var. sanayi bakanlığı tarafından organize ediliyor.* detaylar ve daha fazlası için: http://www.sanayi.gov.tr/