tek kelimeyle eğitim sistemidir. bilal oğlan'a anlatır gibi izah edeyim.
bir ilkokul sınıfı.
+ öğretmen
-öğrenci
+evet çocuklar 2+2...
-hocam ben euler sabiti ile diferansiyel...
+sus! ne diyorsun sen? 2 ile 2'yi topla bırak euler'i meuler'i!
bir ortaokul sınıfı
+evet çocuklar şimdi etli patates yiyen birinin kanında ne olabileceğini...
-hocam ben Archaeopteryx ara formunun göğüs kemiğini inceleyince...
+sus! ne diyorsun sen? etli patates diyorum protein diyorum başlarım ara formuna!
bir lise sınıfı
+evet çocuklar almanlar yenildiği için bizde yenilmiş sayıldık...
-hocam ben von moltke'nin,kayzer wilhelm'in,enver paşa'nın ve mahmut şevket paşa'nın hatıratlarını mukayese ederek o dönemdeki osmanlı ordusunun kuvvetini ölçtü ve...
+sus! ne diyorsun sen? üffff nerede kalmıştık....
yıllardır bu konuyu kimse neden düşünmüyor diye soruyordum kendime. etrafımdaki kimse de farkında değildi. ben şahsen tek başıma düşünemezdim bunu. çok üst düzey bi tespit.
cevabı hiçbir insan evladı tarafından düşünülmeyendir. *
bunun tek nedeni paralel devlet yapısıdır. zaten bugünlerde her şeyin altından paralel yapı çıkmıyor mu zaten? eğitim sistemini de bu yapı etkilediğinden zor iş.
nitelikli ve donanımlı üniversite sayısının çok az olmasından dolayıdır. elle tutulur kaç tane üniversitemiz var arkadaşlar. olanlarda da her gelen kendi adamını yerleştiriyor. hak edenin hak ettiğini alamadığı bir ülkeyiz vesselam.
Düşünmemiz engelleniyor eğitim sistemimiz de öğrencileri düşündürmekten fikir üretmelerini istemekten çok hazır bilgiyi sunuyoruz ezberlettiriyoruz onlarda zamanla bu şekilde devam ediyor. Olanlar da ülkemizde ki sınırlılıklardan yurt dışına gidiyor ya da görmezden geliniyor.
yanlış önermedir. ne kadar çıkmıyor gibi görükse de tübitak'ın resmi sitesindeki Türk bilimadamları sayfasına bakılınca yanlışlığı ispatlanabilir. En ufak bir örnek : Gazi Yaşargil, Cahit Arf vb.
sebebi teorik eğitimdir. abc den, üni mezuniyete kadar her ders uygulamalı olmalıdır; ama böyle değildir, sebebi budur.
edit: kararımı değiştiriyorum. gerçek sebep teorik eğitimin çok çok kötü verilmesidir. %50 iyi bir teorik eğitim %50 iyi bir uygulama problemi çözecektir.
çürümüş eğitim sistemi, altyapı eksikliği ve planlama yoksunluğundan kaynaklanmaktadır. her gün okula git gel, sınavlara çalış sınava gir karneni al, başka bir aksiyon yok. sonra o çalışılan şeylerin hepsi ezber olduğu için hepsini unut. kısırdöngü kelimesinin tanımı gibi sanki.
+2*8?
-16.
+8*2?
-ama ben sekizleri çalışmadım ki.
ile bilim insanı olamayacağımız belliydi zaten. şimdiki ilkokullu bebeler ingilizce bile öğreniyo ama gelecekte bilim insanı olurlar mı bilmem.