%80 gibi çok çok büyük bir orandır. ülkemizin kalkınması yolunda en büyük engellerden biridir. maalesef günümüz lise gençliği ülkesi adına hiçbir şey yapmayıp sürekli bir şeylere özenme peşindeler. kültürsüzlük ise hat safhada. gerçekten vahim durum. şuan ismail yk dinleyen liseli oranı %70 ise sinema ya da tiyatroya giden, aynı zamanda klasik müzik dinleyen liseli oranı %5 gibi dehşet verici bir durumdadır. yazıktır vallahi.
ülkemizde kültürün okullardan kazanılmadığının en büyük göstergesidir. zira kişi kendi istemediği sürece hiç bir konuda hiç bir şekilde kültür edinemez. ve bazen okulu bu isteklerinin önüne geçebilir. bu yüzden şaşılmayacak kadar büyüktür kültürsüz liseli oranı.
'Üniversitelilerin kültür oranı nedir ki liselilerin kültür oranı ne olsun?' diyebileceğimiz bir kavramdır. Kültüre değil paraya ihtiyaç var sisteminde, ilk okula ezberle başlayıp üniversiteye ezberle girilen bir eğitim anlayışında uzun süre daha düşük kalır bu oran. Kültürün sevdirilmediği bir anlayışta sorumlu ' ne işine yarayacak o bilgi' diyenin mi, yoksa ' ne işime yarayacak o bilgi' diyenin mi?
(bkz: ot gibi yaşamak)
lise öğreniminin, özel liseleri çıkardıktan sonra, sadece ezberci, kuralcı ve özgür düşünceyi kısıtlayıcı bir noktada bulunduğu düşünülürse; hiç de şaşırılmayacak, hiç de vay hamuagoyim denilmeyecek orandır.
sorunun sadece eğitim sisteminden kaynaklanmadığını düşündüğüm durumdur. zira ülkemiz lise gençlerinin kitap okumak, kendini geliştrimek, birşeyler öğrenmek adına hiç bir s.kim yapmazken polat izleyip, tesbih sallayıp orda burda hava atmayı, internet cafe önünde durup karı kıza bakmayı tercih ederler.
yüksektir. bu yüzden okullar, salt öğretimin yapıldığı yerler olmaktan çıkarılmalı, sorgulama yapılan, hayata hazırlayan, yüksek karakterli insanlar yetiştirecek eğitimin verildiği yerler olmalı. yoksa f=m.a 'yı bilmek eğitim değildir.
benle beraber %100,3.5
bensiz %100,3.4
(3.4'lük kısmı komşunun geri zekalı spastik abaza kızı oluşturuyor..)
-Allahım onunla aynı yüzde pastında olmak ne acı!
malesef katıldığım tespittir. yıllarca ot gibi yaşayıp da sınavlara hazırlanan öğrenciler ve öğrencileri buna mecbur bırakan sistem bu hale getirmiştir. ayrıca seçimlerde orgenarale oy vermemeyi düşünen üniversite öğrencilerine de taban hazırlamaktadır bu durum.
kültürel yoksulluk ile iktisadi servetin arasında bulunan dev büyüklüğün meyveleridir. üzerine kapitalizm'in "sahte ihtiyaçlar"ı boy gösterince, varoluş amacı satın alma ile özdeşleşiyor ve kültür seviyesi iyiden iyiye azalıyor. sadece lise okuyanlar için değil, pek çok insan için gerçeli olan durumdur.
bu oranın yüksek olması milli eğitimin uyguladığı yanlış eğitim politikalarından kaynaklanmaktadır. sınav sisteminin yanlışlığı, öğrencileri sadece sınav odaklı çalışmaya itip, kendi benliğini tanımadan, geçmişinden haberdar olmadan mezun etmektedir. e, haliyle de kültürsüz bir topluma sahip oluyoruz yavaş yavaş. önemli olan sadece pozitif bilimler değil. kültür olmadan her biri boş bir kağıt parçasından öne geçemez.
facebook da gününü gün edip, kitap adına bir şey okumayan ve internetin deryasında kaybolan gençlerimize bakınca bir hayli artacağını tahmin ettiğim oran.