-what is your name?
+benim adım name. den ibaret bizdeki ingilizce eğitim sistemi. üniversite dahil 16 yıllık eğitim sürecinde hiç bir şey öğretilemedi yıllardır ve de mezun olunca okul bitince en ufak işte bile yabancı dil olarak ingilizcenin istenmesi çok ironik.
Kantinden "bana çift kaşarlı tost haydar usta" kolunu uzatan adamı derste ingilizce şakırken görmek gibi bir samimiyetsizliği bünyesinde barındıran egitim sistemidir.
Olmayandır.hadi ilkokulu ortaokulu geçtim.lisede dil bölümünde okumama rağmen grammarden öteye gitmeyen bir sistem var.ayrıca sınav da tam olarak öğrencinin bilgisini ölçmüyor.grammar ve kelime ezberledikten sonra başka bir numarası yok.sadece kişinin kendini geliştirmesine bağlı olarak öğrenilebilir.o da konuşarak pratik yapmadıktan sonra zor olandır.konuşamayan zaten dil biliyorum olarak saymamalı kendini.okuyup anlamak yabancı biriyle anlaşmaya yetmiyor. Grammar ve readingten öte öğrencilerin listening ve speaking becerilerini geliştirmeleri gerekmektedir.
Ne desem, nerden başlasam bilemiyorum. Öğretmen diye okullara konulan niteliksiz takımından mı, 10 yilda milyonlarca öğrenciye bu dili öğretemeyen sikko sistemden mi, adamın beynini zonklatan saatlerce geçmek bilmeyen bi sik öğretemeyen o saçma derslerden mi, artık ingilizce öğrenmek istiyorum diye için için ben denizin ve daha nice talebenin feryadından mı... amk sistemini nerden tutsan elinde kalıyor, boka bulanmış değnek gibi.
eğitimci geçinen koltuk makam sahibi dangalaklardan bahsetmeye bile değmez zaten akıllarınca ülke kalkındırıyorlar,sorsan süslü cümleler kurup yuvarlayıp kendilerini über eğitimci çıkarırlar sözde. Ulkenin asıl ihtiyac duydugu meziyet olan hatalardan ders çıkarma olayını becerememelirinden, milyonlarca kisi bu sozde egitimciler yuzunden bildigin yoklama kagdini doldurmak için gelip gidiyor boşa harcanan zamanın haddi hesabı yok. Ömrümüzden çaldıkları yetmezmiş gibi yapıştılar kaldilar daha nicelerine ingilizceyi(daha bir cok dersi) "öğretememe" görevini yerine getirmek için.
Kendimden ornek verirsem hacettepe de hazirlik okuyorum. Daha öncesinde lisede aldigimiz eğitim vasatti o yuzden umudu hazirliga bagladim burda biraz bir seyler ogrenir yazin da bir otele girip hallederim.
Amk koca hacettepe nin ingilizce egitimi lise egitimindan daha boktan cikti o hocalari nasil olur da bu okula almislar nasil bir secim sistemi izlenmis bilemiyorum ama amk mekanizmasi virus gibi sarmış geçirmiş her yeri.
başarısızdır. başırısızlığın sebepleri bulunup ortadan kaldırılmalıdır.
Geçen gün ingilizce için chat programı indirdim. inanılmaz sayıda Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nden kürt vardı. çatır çutur ingilizce konuşuyorlar.
Ben de Türkiyeli bir kürt olarak kıskandım doğrusu. Bir o kadar da üzüldüm.
Bizim eğitim sistemimizdeki sorun ne ? Yıllarca dil eğitimi görüyoruz hala doğru düzgün kendini tanıtmayı bile bilmeyen insanlar var.
Araştırdım biraz, Adamların okulunun ilk bir kaç yılı kürtçe , sonra bir kaç yıl arapça sonraki seneler ingilizce diye devam ediyor. Sıralamayı tam bilmiyorum ama az çok böyle ve bırak üniversiteyi adamlar daha liseye gelmeden üç dil biliyorlar , üstelik bizim gibi değil , bildiğin konuşuyorlar.
Periscope'ta yayın yapan biri var. Erbilde bahçıvanlık yapıyor. Bakın üniversite mezunu demiyorum.
Adam kürtçe'nin her iki lehçesini , Arapça , Türkçe , ingilizce ve Rusça konuşuyor.
Şaka gibi.
Finlandiya'dan bahsetmiyoruz, daha 15-20 yıl önce kurulan Ortadoğu'da federe bir devletten bahsediyoruz.
işini iyi yapan küçük bir azınlığa saygı duymakla birlikte genelde türkiye'de ingilizce eğitimi denince aklıma ilk gelen kısır döngüdür. Neyse ki internet bir nebze durumu değiştiriyor.
tıpkı matematik, tarih, müzik eğitimi gibi yerlerdedir. sorun verilen bilgi de değil. bilgi veriliyor. ancak çocuklar, gençler bu bilgiyle ne yapacağını bilmiyor. ingilizcenin hayatında bir karşılığı yok. mesela şöyle düşünün; gitar çalıyorsunuz , ingilizce şarkılar söylemek istiyorsunuz. biraz uğraşarak 3 ayda ingilizcenizi geliştirebilirsiniz. ya da yabancı bir kız arkadaşınız var, onunla konuşarak kısa zamanda ingilizce öğrenirsiniz. yani sorun öğrencinin bir şeyi öğrenmek için gerekli motivasyonu, sebebi bulamamasında.
Öğrenen nasıl öğreniyo. Bıktık artık vallahi ya. Bu arada Türkçeyi adam gibi öğrenemeyen ingilizceyi öğrenemez. Dogal yetenekleri olan ya da dinleyerek öğrenenler ayrı
Geçenlerde okuduğum bir kitaptan çok enterasan bir şey öğrendim.ingilizce’nin atası günümüz Türkiye’sinde yaşamış ve Avrupa’yı istila etmiş çiftçilerin dili olduğu yazıyordu. Sadece ingilizce de değil. Bir kaç dil haricindeki modern Avrupa’daki tüm dillerin tamamı Anadolu’da yaşamış antik çiftçilerin dillerinden gelmiştir.buradan anladım ki farklı dilleri konuşma yeteneğimiz atalarımızın genlerinde var olan bir özellik olduğuna göre bizlerin de öğrenememesi gibi bir durum olacağını düşünmüyorum.