iyi aile robotubabür diye bir zamanlar muhteşem bir dizimiz varken, bilim kurgu yoksunluğundan bahsetmek yanlıştır.*
üstünden 7 yıl geçti, hala bunun üstüne bir şeyler katılmış bir bilim kurgu dizisi olmadı.
(bkz: icat cikarmayin basimiza)
allah askina, ortalama bir turk ailesi nasil oturup bilim kurgu dizisi izlesin? bir suru guzel, ozgun (!) senaryolu yapimlarimiz varken. cik cik.
olmaması en doğrusudur. bilim kurgu yapmaya çalışsalar senaryo gene aynı olacak. akasya durağını alacaklar. taksicileri merkür'den mars'tan getirmiş gibi süsleyip önümüze koyacaklar. yok abi biz yabancı dizilerle idare ediyoruz. hiç gerek yok.
son derece normal olan durumdur. adamlar televizyonda ayı oynatsa heyecanla izleyen bir millet için, neden kendilerini kasıp senaryoydu, mekandı uğraşsınlar ki.
tutmayacağı için girişmiyorlar. şu şekilde tutar. bi tane iş adamı robot var, evli bu robot. bu robotun sekreteri orospu robot patronunu ayartıyor. kötü kaynana robot olacak. robotlar arası şantaj filan ancak böyle tutar.
absürd komediye bile bu ne amk tepkisi veren bir halka , matrix , star warsve türevleri izletemez,izletsen bile anlamasını ,hoşlanmasını bekleyemezsin.bu sebeptendir ki hiçbir kimse girişmez bu tür işlere. (bkz: star wars 7)
zannedildiğinin aksine, bilim değil, kurgu noksanlığından kaynaklanır. seti projesinin başındaki elemanlardan biri olan seth shostak'ın bu konu ile ilgili kendi radyo programında anlattığı bir hadise var: bilim kurgu filmleri yapımcıları bilim adamlarına senaryolarının bilime uygunluğunu kontrol ettirmek için iş verir. seth kendisinin de bir film işinde çalışmışlığından bahseder. ancak bazı durumlarda senaryonun bilimle çelişkili olduğunu söylemesine rağmen yapımcılar ilgi çekeceğini düşünürse bilim dışına çıkar ve bilimle çelişkili bir durumu ekrana yansıtabilir. nihayetinde filmciler için genel izleyicinin beğenisini kazanmak bilimsel doğruluktan daha mühimdir. bilim adamına parasını verir gönderirler, yine de bildiklerini okurlar.
buradan çıkan anafikir şu: sen bir masalla geleceksin, ve elbette lütfen fantezin biraz bilimsel dokundurmalar veya bilimle ilişkili bir ortam içerecek, ama bilimden anlamak veya bilim adamı olmak zorunda değilsin. bilim adamlarına da danışır gerekirse rötuşlarını yaparsın ve hatta yeri gelince bilime tezat ama maymunların gözüne hoş gelecek şekilde oynamalar da yaparsın, mesele değil. eksik bilimle iyi bilim kurgu olur, ama eksik bir kurgu ile hiçbir şey olmaz.