bir sorun. hem de önemli. türkiye'de onbinlerce (belki de yüzbinlerce). başımızı sağa çevirsek atatürk heykeli sola çevirsek atatürk büstü. evet atatürk önemlidir türkiye için ama bu yapılan bir anlamsız bir putlaştırmadır.
çocuklar zaten okulda sürekli atatürk'ün nasıl insanüstü bir varlık olduğunu duyarak yetişiyor, bir de üstüne bu kadar çok heykel, büst görünce iyice tapmaya başlıyorlar ve bir süre sonra ne atatürk'ü eleştirebiliyor ne onu anlayabiliyorlar.
sen okullarda atatürk'ün demokrasi, özgürlük anlayışını, dünya görüşlerini, fikirlerini, etkilendiği isimleri düzgün bir şekilde öğretmedikten sonra 10 milyon tane heykel diksen neye yarar?
tüm dünya da liderlik sıfatını kazanmış ve bu sıfatı gerçekten layıkıyla yerine getirmiş kişilere uygulanan onurlandırma ve unutturmama çabasıdır. putlaştırma olarak algılamak isteyenler genellikle bu lideri kabullenmeyen kişilerdir. örnek verecek olursak; bu söylemi genellikle savunan bir grup akepe yandaşlarıdır bunlar rte'nin o kadar milyonlarca posterini pankartını tüm ülkede asarken putlaştırma olmuyor mu ? başka bir örnek verdiğimizde tam zıt cepheden verelim örneğin bunu söyleyen solcu bir arkadaş o zaman sorarım sana Che Guevara gibi bu düşüncenin liderlerinin posterlerini vs. onu temsil eden her şeyi ön plana çıkartmıyormusun? başka bir cepheden örnek verelim bunu söyleyen bir mhp veya bbp gibi sağ görüşlü bir insan olsun mhp'li arkadaşlar Alparslan Türkeş'in posterlerini resimlerini, elinde olsa heykellerini dikmez misin? dikersin, bbp'ler de Muhsin Yazıcıoğlu'nun ölümsüzleştirmeye çalışmıyor musun?
Liderler önemlidir arkadaş bu kişileri unutursan liderlik vasfını da unutursun, o adamların arkasından bok atanda otursun biraz düşünsün, sen ne bok yedin bu zamana kadar?
Edit: Kimseye saldırmak değil amacım farklı kesimlerden örnek verdim ki, tüm kesimlerden böyle düşünen insanlar oluyor hepsine cevap nezdinde olsun
onurlandırma ve unutturmama çabası değildir. ne dedik "çok fazla" heykel var, hiç heykel olmasın demiyorum.
bir kişiyi onurlandırmak için sürekli heykeli mi yapılmalı? her tarafa resmi, fotoğrafı mı asılmalı yoksa öğretileri mi aktarılmalı insanlara? eğer okullarda atatürk'ün ve diğer insanların fikirleri düzgün olarak öğretilse gerek kalmaz bu "unutturmama" çabalarına.
bir insana değer verdiğini göstermenin yolu sürekli ondan bahsetmek, sürekli bir yerlerde onu sergilemek değil, onu anlamaya çalışmaktır. mesela atatürk'ü çok sevdiğini söyleyen insanların kaçı atatürk'ü en çok etkileyen kitaplardan biri olan toplum sözleşmesi'ni okumuştur? kaçı atatürk'ün biyografisini okumuştur? kaçı atatürk'ün etkilendiği düşünürlere göz atmıştır? ben söyleyeyim: çok azı.
zaten hatırlanması gereken insanlar değil, fikirlerdir. insanlar atatürk'ü değil, özgürlüğü, hakları unutturmamaya çalışmalı.
doğrudur ama ülkenin kurucusu olma vasfından dolayı öyledir. atatürk evrensel mana da büyük bir liderdir. diğer ülkeler de liderlerine aynı açıdan yaklaşırlar. belki bu başlık heykel sayısı üzerinden değil de tabulaştırma atatürk'ün eserlerini anlatılarını algılamadan çok içi boş bir atatürkçülük sergileyen insanlara dikkat çekmek için açıldı sanırım. bu yaklaşım açıkçası atatürk'ün sağa sola evrilmesinden başka bir şey katmıyor herkes isimden nemalanma peşinde oluyor. ve bu söylem çokta haksız değil. can dündar'ın dahi bir belgesel sonucu başına gelenleri anımsarsak bu tabulaştırmayı daha rahat algılayabiliriz. mustafa kemal'in askeri olmakla övünüleceğine dünyadaki liderlerle yaratığı fikir teatisi ve terminolojiden bahsedilebilir aslında. bu muhabbet uzar gider.
yalnız nicelikten yola çıkarak bu tarz açılmış başlıkların çok provoke edildiğini düşünüyorum. belki başka şeylere dikkat çekmeye çalışmış olsa da.
yani biri de şimdi çıkar(en azından ben bu yazıyı bitirmeden çıkmamıştı:))türkiye'deki cami sayısı hastane sayısından da okul sayısından da onların toplamından da fazla der. bu muhabbette uzar gider.
zaten konu atatürk'ün fikirsel zeminde değil yüzeysel olarak ifadelenmesi ve atatürkçülüğün bir din gibi dogmatik yapıda betimlenmesi, dışavurulması. din de öyledir zaten dogmatiktir her nekadar bazı din adamları onu modernize etmek istese de din statiktir değişmez kurallar silsilesidir. sorun bazı kesimlerce atatürkçülüğünde bu forma sokulması.
sonuç editi: atatürkçülük'te din de iki geri bir ileri formda iki sivri kutup artık. kısır döngü yüzeysellikten sloganlara takılıp kalmaktan besleniyor. fikirsel zemin işin zor olduğu kadar olması gereken tarafı.
bundan 3-4 sene önce açıklanan resmi rakamlara göre 250.000 (yazıyla iki yüz elli bin) tane atatürk heykeli vardır. akıl alacak, mantıkla izah edilebilecek bir durum değildir.
islamda heykelciliğin olmamasının nedenlerinden biri bu tip yorum ve yaklaşımların ortaya çıkabilme ihtimalidir. (not: inanmak zorunda değilsiniz canlarım, sınavdan sonra çıkışta görüşürüz, öptüm kib by)
Saçma bir düşünce yapısıdır. Tarihin unutulmaması gereklidir. Okullarda Atatürk'ün insanüstü olarak anlatıması ve çocukların onu çok sevmesi gibi bir durum söz konusu olmadığının göstergesi bu başlığın açılmasıdır. Ya bu okullarda okumamışsın ya da fikirler değişebiliyor demektir. Sende bu okullardan çıktın fakat böyle bir başlık açabildin mantık hatası var yazdıklarında. Dediklerin eğer heykel, büst, tablo ile olacak olsa idi ondan daha çok fazla gördüğün çok daha fazla kullandığın paranın üstünde Atatürk resimleri var. illa bişeyi karalamak, kötülemek isteniyorsa daha tutarlı ve mantıklı şeylerle yapmak lazım.
insanlık anıtını yıktıran diktatörün sözleri gibi geldi. Büstünü yapmak putlaştırmak değildir. Büstünü yapmak teşşekkür edemeden bu fani dünyadan erken göçüp giden kurtarıcımız ve tek ve gerçek liderimizi anmaktır, teşşekürdür. Fark ettiyseniz ne kadar çok büst varsa oakdar çokta altında Mustafa Kemal Atatürk'e ait yol gösterici söz vardır. Türk halkı sabah ne yediğini unutan bir halk. Bizde hatırlatıyoruz bu şekilde. Değerlere saldırmak ve sorgulamak arasında ince ve önemli bir çizgi vardır. Çizgiyi geçerseniz bi noktadan sonra işler değişir. Gezi eylemi hepimize hala içimzide Ata'mın öğretilerinin ve Türk'ün özgürlüğe düşkünlüğünün hala genç ruhlarımızda yaşadığını göstermiştir. Elimden gelse her türk vatandaşına 15 dk lık buraya nasıl geldik videosu izletirim kahvaltıdan sonra zorunlu . Ne zorluklarla kurtarıldık ve bunun önemini anlatan bir belgesel 15 dk lık. Kimin insanlık anıtını yıktığını kimin türbanımıza dokunuyor bunlar diye ağladınığını hatırlatan bir video. En büyük eksiğimiz unutmak malesef. Sen eğerki o büstleri putlaştırma oalrak görüyorsan putlaşmış olurlar. Sen eğerki onları saygı ve hatıatıcı bir simge olarak görüyorsan öyle olurlar. Libya nın iç isyanı sırasında ceplerinden atatürk fotoğrafları çıkması bir rastlantı değildir. O büstler emperyalizme karşı savaşılmış ve kazanılmış bir savaşın simgeleridir. Bir insanda bütünleşmiş tüm öğretiler çatık kaşları gibi keskin ve nettir. 6 ok da bu yüzden vardır , büstlerde. Ha birşey kurulurken bir şey yıkılmalıdır. Yıkılan mandacı ve ümmetci osmanlı devletine üzülünüyorsa korkulması ve göze batması normaldir.
türkiyede ki ahmak sayısından az olduğu kesin olan heykellerdir. tarihi bir kişi ya da olayı gelecek kuşakların daha iyi anlayabilmesi için yapılırlar. öküz bunu anlamaz.bakar bakar bakar...