dünyanın en zengin 100 kişi listesindeki kişilerin çocuk yaşlardan beri çalıştığını öne sürersek faydalı olabilecek gelişme.
ilk başta particiliği bir kenara bırakalım.
apple'ın mucidi steve jobs'un bir röportajında mı nerde tam hatırlamıyorum izlemiştim. okumak gereksiz diyordu. neden diye sormuşlardı. üniversite mezunu olanın tilti belli. çalışacağı iş belli. ömrü boyunca orda çalışır o işi sürdürür.
mesela doktor. doktordan başka birşey olamaz. veya elektrik mühendisi en iyisi bi fabrikada mühendis olur hayatını güzel geçirir ama okurken hayatının nasıl olacağı bellidir.
4 yıllık mezun. artı yüksek lisans yapmış biri ise günümüz türkiye'sinde global ekonomide iyi iş yapmak zorunda ve sadece işini yapıyor.
ama bir lise mezunu kolay kolay iş bulamayacağı için erken yaşlardan bu yana her türlü işe giriyor. her iş iyapıyor. yaratıcı olmak zorunda. işini iyi yapmak zorunda. iyi iş değil işini iyi yapması lazım. demem o ki çalışmak iyidir arkadaşlar
yalandır, yani mantık açısından bakarsak zaten çoğu anne baba çocuklarını el bebek gül bebek büyütüyor. değil işe göndermek bakkala bile göndermiyor. bu kadar tembel bir toplumda çocukların yarısı çalışıyor demek pek tutarlı değil.
tabi küçücük çocukları pis koşullarda çalıştırıp sömüren bi dolu şerefsiz var. halledilmesi gereken sorunda bu.
Türkiye, çocuk işçiliği ile mücadelede ivme kaybetti
Türkiye'de 5-17 yaş arası çocukların yüzde 49'u çalışıyor
Türkiye açısından bir başka çarpıcı veri ise ev işlerinde çalışan çocukların sayısındaki olağanüstü artış. istihdam içinde değerlendirilmeyen ev işlerinde çalışan çocukların sayısı 1999 yılında 4 milyon 447 bin iken, 2006 yılında bu sayı 7 milyona ulaştı. Böylelikle 5-17 yaş arası toplam çalışan çocukların (istihdama katılan ve ev içinde çalışan) oranı yüzde 49 oldu.
Sanayide çalışan çocukların oranı artıyor
Çocuk emeği ev içine kayarken, çalışma yaşamındaki çocuk istihdamı tarımdaki çözülmeye bağlı olarak sanayi ve ticaret alanlarına yöneliyor. Çocuk istihdamında sanayiinin payı 1994'de yüzde 16 iken bu oran 2006 yılında yüzde 28'e yükseldi. 6-14 yaş grubu için bu oran yüzde 16. Ticaretin payı ise yüzde 8'den yüzde 22'ye çıktı. Tarımdaki istihdam oranı ise yüzde 67'den yüzde 41'e geriledi.