kaldırmak eğitim hakkının alınmasını engellemektir.ders olarak kaldırılırsa paralı kurslara gitmek zorunda bırakılır gençlik.devletin bu konuda daha duyarlı olması ,bedava dil öğrenmek için kurslar açması lazımdır .ama öncelikle gelecek nesile türk dilinin önemini anlatmalı ve oktay sinanoğlu okutulmalıdır.
hayatında hiç yurtdışına çıkmamış hadi onu geç uzak diyelim avrupa görmemiş ama atmak tutmak konusunda çok ehil bireyin saçmalaması. çinde bile trilyon adet anadiliz gibi ingilizce konuşan var. dünyanın tüm ülkelerinde çok raha herkes ile ingilizce anlaşabiliyorsunuz. bu böyle iken kimse yabancı dil öğretmiyor diye piyasaya çıkmak bokunda boncuk bulmak bile değildir.
daha kendi dilini doğru düzgün konuşamayan gençlere zorla öğretilmeye çalışılan bir zulumdür yabancı dilde eğitim. bir an önce bu yanlıştan dönülmeli ve gençlerimize yoğun şekilde türkçe eğitimi verilmelidir.
söz konusu konu yabancı dilde eğitim ise doğru bir önermedir.
ancak yabancı dil eğitimi sadece bu ülke için değil birçok ülke için gerekli bir kavramdır.
geçen yaz işçi partisinin foçadaki bir bürosunun duvarında gördüğüm afiş,merak ya bendeki de direk daldım içeriye,emekli yaşlı bir öğretmen karşıladı beni.oturduk tartıştık.10 dakika sonra anladım ki meğersem adamların yabancı dilden kasıtları kürtçeyi falan da kapsıyor.ingilizceye hadi bi yerde karşı çıkabilrsiniz ama bu toprağın çocuklarının konuştukları dili de yabancı dil saymak,ardından da kemalist sosyalistiz biz diyen teyze hiç çıldırmaya başladı.en sonunda pataklamaya başlayacaktı beni mahir çayan benim arkadaşımdı diye.ah be yavrum diyceedim arkadaşı olmakla övüneceğine biraz fikir konusunda ders alsaydın ya.ama demedim çünkü teyze emekli beden öğretmeni çıktı.
türk dehası, nobel ödüllü oktay sinanoğlunun her kitabında bahsettiği ve sistemli olarak nasıl hayata geçirilebileceğini de anlattığı fikir. yabancı dili meslek icabı öğrenilmesi normal.
mesela zatım gibi endüstri mühendisliği bölümündeyseniz, şirket için olmazsa olmazdır ingilizce. yüzünüze bakmazlar babanızın işinden başka yerde. fakat matematik öğretmeni olmayı planlayan öğrenci ne yapsın ingilizceyi? rezil olmayacak kadar bilsin fakat 4 sene ingilizce kitap, not,sınav vs. eziyet değil de ne? şerh düşüyorum; matematik dalında akademik kariyer yapmayı düşünenler yine öğrenmeli ingilizce zira kaynaklar genelde yabancı dilde.
hollanda da tek bir kelime ingilizce tabela veya ilan bulunmazken *, özellikle istanbul'da herhangi bir sokakta mutlaka ingilizce isimli işletme bulunuyor. hiç yoksa, internet kafeler var. yabancı dil eğitimi verilecekse de eğitilerek verilsin. türkçe kaybolmaya yüz tutmasın.
eğitimin temel felsefesinden bir haber bünyenin sarf ettiği saçma salak cümledir.yabancı dil öğrenmek türkçe kelimeler yerine ingilizce yada herhangi bir yabancı kelime kullanmak değildir.yabancı dil öğrenmek diğer kültürlerle etkileşime girmek onlarla gerektiğinde aynı dili konuşmak demektir.biraz mantıklı olmakta fayda var.artık nasıl öğretmenler girmişse böyle düşünen bireylerin derslerine ya da kimlerle muhatap oluyorsa artık böyle cümleler sarf edebiliyor.dünya küresel bir köy olmuş bilim hızla ilerliyor hala neleri düşünüyoruz.
türk milliyetçiliği yapmak isterken milletinin tarihini bilmediğini gözler önüne seren kişinin saçma başlığıdır. türk milliyetçiliğinin '9 ışık' ından haberdar olunmaması durumudur. ilimcilik ve gelişmecilik ilkeleri türkleri dünya sahnesinde üst seviyelere taşımayı ifade eder. unutulmamalıdır ki gelişmenin tek gereği çağdaş dünyaya ayak uydurmaktır. dünyada konuşulan ortak dilin türkçe olmasını gönülden istemekle birlikte ingilizce öğrenmenin ve globalleşen dünyaya ayak uydurmanın gerekliliğini vurgulamak gerekir. unutulmamalıdır ki 7 kıtaya hakim eden bir imparatorluğun kökünün bugün dünya coğrafyasında küçücük bi yerde bulunması batılılaşmayı çağdaşlaşmayı reddetmenin sonucudur. batılılaşmak batıyı taklit etmek ya da onların yaptığını yapmak anlamına gelmez. ulu önder mustafa kemal de bir çok konuşmasında buna değinmiştir.
(bkz: osmanlı gerileme dönemi)
çok faydalı bir öneridir. hatta öğrencilere dünyada türkiye'den başka ülke ve türkten başka millet olmadığı, varsa bile onların da türklerden türediği öğretilmeli, türkçeden başka dilde bilimsel literatür ve edebi eser olmadığı gerçeği de anlatılmalıdır. ilaveten, türkiye'nin içinde de türkten başka hiçbir etnik grup bulunmadığı ezberletilmeli, bir şekilde bunun aksi yönde bilgi edinmeyi başaran öğrencilere de o etnik grupların hain olduğu, ayrıca dillerinin olmadığı, dilleri varsa da kültürlerinin olmadığı, kültürleri varsa da tarihlerinin olmadığı, tarihleri varsa da müziklerinin olmadığı ezberletilmeli ve dayatılmalıdır. çeşitliliğin ve kendinden farklı insanları tanımanın da çok kötü ve zararlı olduğu belletilip onları tektip, klişe ve yavan, ayrıca da itaatkar, güce ve diktatörlere hayran ve her an emirle yok etmeye teşne bireyler haline getirerek bu güzide eğitim tamamlanmalıdır. böylece merak eden, hayal gücü gelişmiş, barışçı, demokratik yaşama yatkın bireyler olamamaları da garanti altına alınmış olacaktır.
türkçülüğü biraz falza kaçırmaktır. yabancı dil yerine kaldırmak yerine bizim dilimizi özendirmeliyiz, uluslar arası saygınlık kazadırmalıyız. yoksa geri kafalılıktan fazla değildir bu durum.
hayatında hiç yurt dışına çıkmamış ve çıkma ihtimali de bulunmayan, dünyayı kendi küçük mahallesinden ibaret sanan bünyelerin isteğidir.
yok ille de yabancı dil kaldırılacaksa işe başbakanın ve diğer akp lilerin arapça-türkçe kırması bir dil konuşması engellenerek başlanabilir.
(bkz: velev ki)
türkiye nin kendi kendine yetebilen, dış ülkelerle ilişki kurmadan yaşayabilicek konuma geldiği gün gerçekleşebilicek eylemdir zira yabancı dil bilmeden yabancılarla anlaşmak pek de kolay olmaz diye düşünüyorum.
yabancı dil eğitiminin zorunlu halden seçmeli ders* olarak, liselerde ve üniversitelerde verilmesi halinde gerek duyulmayacak eylemdir. isterse öğrenir, ne zaman ki yurt dışında çalışmak ya da yurt dışı ile iletişimi olan bir meslekte çalışmak ister insan, işte o zaman el mahkum öğrenirsin.
Türkiye'nin birkaç adım daha gerilemesine neden olabilecek büyüklükte bir hata olabilir. gelişmiş ülkelerin çoğunluğu müfredata iki yabancı dil koymaktadır. yabancı dil genel kültürdür, düşünme kabiliyetini artırır; ancak düşünme yeteneği olmayan veya düşünmek istemeyenler için doğal olarak gereksiz bir şeydir yabancı dil eğitimi. Türkiye'ye dönecek olursak yabancı dil değil, körpe beyinlere saçma salak bilgi(!)ler sokan eğitim sistemine bir bakmak gerekir. esge: tabii yabancı dil sömürüsünden de bahsetmiyorum. ben de memnun değilim günümüz gençlerinin "ya oha fln oldhum yhanee! - naber bro, nice mısın" gibi tuhaf konuşmalarından. bilinçli eğitim şart*
şimdi şöyle ki; bizim kuş beyimli yönetimimiz ben daha vitamin olarak doğada gezinirken müfredat belirlemede yetkiyi abd eline vermeseymiş, bir sorun teşkil etmeyecekmiş lisan bellemek.
yabancı dil öğrenmek iyidir.
hem çok da yararı var yalan mı?
abazaysan turist kız tavlarsın.
felsefe idi, iktisat idi, ekonomi idi, biyoloji idi, tıp idi okurken işine yarar değil mi?
efendime söyleyeyim, ingilizin ya da fransızın biri karşına çıkıp "oh my god! you're turk!" diye gözlerinde iğrenme dolu bir bakışla sana bakıyorsa verebileceğin cevabın da olur hem ne güzel... *
doğru açıdan yaklaşırsan bir insanın dili onun kültürüyle ilgili açıkları sana çok kolay getirir, anti-emperyalistsen düşmanını tanımana da yardım eder.
hava da atarsın. *
liberalsen yarın bir gün şirket kurduğunda, diğer yabancı şirketlerle anlaşmaya kalktığında mütercim tercümana para vermek zorunda kalmazsın.
dil öğrenmek kötü değil. dili zaten belli bir yaştan sonra kolay bir şekilde öğrenemezsin. çocukluktan beynine oturtulması gerekir. osmanlı'da birkaç(!) dil bilen bir sürü aydın yetişmiş. sadece yöneten kesim nasıl yaklaşması gerektiğini bilmediği için aksaklıklar çıkmış. lozan'ı imzalatan *tbmm mensuplarının neredeyse hepsi en az iki dil biliyorlarmış.
yabancı kültür aşılamak kötüdür evet ama ben yabancı dil eğitiminin kötü olduğunu düşünmüyorum. birkaç dili düzgün konuşmak oha olmaktan daha güzel olsa gerek...
yabancı dil ya yabancı ülkelerde öğrenilir ya da bu işte öğretebilme yetisine sahip insanlardan öğrenilir.ilk ve orta dereceli okullarda kaldırılmalıdır.Ama vazgeçtim o zaman brown ailesine nolacak.
(bkz: meb müfredatıyla ingilizce öğrendiğini sanan sazan)
yapılmasının son derece sakıncalı olduğunu düşündüğüm olaydır. yabancı dil öğrenilmesi şarttır çünkü; insanın iş hayatını kolalaştırır, kariyerinde yükselmesine yardımcı olur, değişik kültürleri öğrenmesine yardımcı olur, kendini geliştirir insan. kendi diline zarar vermedikçe son derece gerekli bir olaydır yabancı dil eğitimi.