taraftarlik kavrami ulkeden ulkeye degisen bir olgu oldugu icin, turkiye'de de diger ulkelerden farkli; mesela asya'ya gittiginizde baseball maclarini iki taraftar gurubunun arada nasik barikat olmadan, kufur etmeden izlediklerine sasarsiniz. ha bir de sadece atak yapan takimin taraftari tezahurat yapar asya'da ki rezilliktir. avrupa'da ise her ulkenin ayri bir taraftarlik kulturu var ingiltere'de olani ise en delikanlica olani adamlar mac sirasinda tezahuratlarini yaparlar. mactan sonra ise; allah ne verdi ise tekme, tokat, sopa, tas dalarlar. arada kalirsan kacmak yok; sempatik gordugun ya da gozune daha guclu gelen gruba katilip kavgaya gireceksin artik kacari yok bu isin. ispanya zaten bilginiz gibi tiyatro, sanki el clasico oynanmiyor saha'da da mecidiyekoyspor-alibey maci varmis gibi oyle amacsiz bakan insanlar. italya'da izledigim tek mac olan inter-lecce macini baz alarak yaziyorum adamlarin bizden farki yok her turlu cingozluk var, acaip eglenceli . inter-lecce macinda, inter taraftarinin, ac milan'a sallamasi cok hosuma gitmisti evde gibi hissetmistim. turkiye'de taraftarlik ise daha cok baba'dan ogula gecen bir nevi saltanat sistemi, benim taraftarligimda bu sekilde babamdan bana gecen bir ask. sanmiyorum ki bir corinthians taraftari besiktas taraftarinin 10'da biri olabilsin ya da bocali, galatasaray taraftari kadar. turkiye'de futbol askla seviliyor kizlardan daha cok daha tutkulu sonra ortalikta issiz adamlar geziniyor tabi neden ? futbol..
alınan başarıları ya da yaşananan başarısızlıkları dengeleyerek yaşayabildikten sonra sorun çıkmaması muhtemel, kendini belli bir renge ait hissetme durumu.
ben günümüz internetine benzetiyorum taraftar olmayı. pek çok özgürlük var, sosyal hayatında kolaylıkla yapamadığın gibi bağırıp çağırıyorsun, küfürler ediyorsun, hatta kavga ediyorsun ve sonuçlarına çoğunlukla katlanmak zorunda kalmıyorsun. kavga etme internette uzun süreli mesajlaşarak küfürleşme yolundan gidiyor o da ayrı bir rahatlama yöntemi fakat artık taraftar olmanın getirdiği bu özgürlükler, normal hayattaki standartlara indirgeniyor, bu kurallara uymayanlar da belki de ilk defa yaptıkları şeylerin cezasını çekme tehlikesiyle karşı karşıya. yani bugün yaptığımız bu tanım belki de iki sene sonrası için geçerli olmayacak bir tanım.
Memleketinin takımını desteklersen zordur ama keyiflidir. Yok eğer o 3 büyütülmüş ıstanbul takımını destekliyorsaniz zaten sizi taraftar olarak gören yoktur.
etikettir. bizim için ne mesleği ne de nereli olduğu önemlidir karşımızdaki insanın. tuttuğu takım zaten kim olduğunu ortaya koyar. onayladığım bi durum mu? hayır.