genellikle avrupa'da yaşayan türk vatandaşlarının düştüğü çelişki ya da faydacılık temelinde yaklaşılan taraf tutma eğilimi diyebiliriz. tabi adam gidip avrupa'da kendisini fazlalık olarak gören sağ odaklı partileri ya da ideolojileri destekleyecek değil bu açıdan haklı bulunabilir ne var ki yine de bu durum çelişki yaratmıyor değil. tabi en güzeli insanın hiçbir tarafı tutmadan sadece objektif olarak kendilerini ifade edebilmeleri.
kanal d avrupa nın yayın akışı yorumları hep bu yöndedir.almanya nın bir şehrinde feribotta solcuların hedefi olan ve tartaklanan neo-nazi lerden bahis gecince, yorumları sanki komunist tv propagandası gibiydi.gelgelim türkiye ile alakalı bir haber gectiginde buram buram milliyetcilik kokusu alabiliyorsunuz.
aslında bu ciddi bir tartışma konusudur: türkiye'de sol nedir? ya jakoben tepeden inmecidir veya mezhepçidir... halkı sevmez. anadolu'ya düşmandır. onu sadece askere gidip ölmesi gereken, geri hizmetlerde bulunması gereken, bir tür zenci olarak görür.
iki tip sol vardır türkiye'de: bir, alevi sol... iki, balkan kökenli sol... bazen uzlaşır, bazen savaşırlar... ama ikisi de bugüne kadar halka hiç inememiştir, hiçbir zaman halkın ne olduğunu anlamamıştır.
ama avrupa'da sol böyle değil... avrupa'da her kesime hitap edebiliyor sol. hatta yabancıları kucaklayabiliyor, onların hakkını savunabiliyor. burada üniversiteden yaka paça atılan -sol tarafından- türbanlı kız, avrupa'ya gidince, avrupalı solcular sayesinde bütün haklarına kavuşabiliyor.
türkiye solu avrupa'nın sağına benziyor. hatta bazısı, düpedüz neo nazi havasında! (isim vermiyim, onlar kendini biliyor.)
norveç' te yaşanan dramatik olay, tekrardan bu mevzuyu aklıma getirdi. katliamı yapan kişi, iktidar pertisinin (işçi partisi) müslümanlarla işbirliği yaptığını gerekçe gösteriyor ve gençlik kollarına saldırıyor. adam kendini 'hristiyan, muhafazakar ve milliyetçi' olarak tanımlamış. şimdi bizim küçük ve uyanık milliyetçilerimizin bunun üzerine biraz düşünmesi gerekir (en azından yurtdışında yaşayanlar). insanları 'hristiyan, muhafazakar ve milliyetçi' gibi kalıplar ayrıştırırken acaba neler birleştirici olabilir?