yaklaşık, son 15 20 yıldır görülen hastalıktır. türkiye'de çoğu kişi kafasına göre bir şarkıcıyı, bir sanatçıyı, bir müzik grubunu fişliyor. örnek; neymiş ? system of a down ermeni imiş. 2 gün evvel, ''hepimiz ermeniyiz'' diye bağıran ermenilerdi zaten. neymiş, eminem üvey annesiyle ilişkiye girmiş.. yanındamıydın ? izledin mi a.k konuşuyorsun ? metal dinleyenlerin hepsi satanist oluyor birde. ben metal müziği çok seven birisi olarak, satanist falan değilim. son olarakta, michael jackson'a tacizci dendi. biz burada, michael jackson'u nüfusumuza almayacağız ki, sanane onun ne olduğundan ? her insan hata yapabilir ama, her insan onun gibi dans edemez. her insan onun gibi yaptığı müzik türünde 1 numara olamaz, onun yeri dolduralamaz.
halkın bilinç seviyesi düştükçe, eğitimi niteliksizleştikçe artan düşmanlıktır. en güncel örneği Dünya Tiyatro Günü'nde oynanan paçi isimli tiyatro oyununun başına gelmiştir. bir izleyici, perde arasında kulisi basarak oyunculara ana avrat küfretti.
Sanata düşman olan ülke gelişemez. Sanat ülkemizde unutulabilir yada düşmanlık beslenebilir. Ama şu bilinsin ki bir sanatta en başarılı olan birisi ülkesini yüceltir. Sanat boş kişilerin işidir diyen arkadaşlar sanat sayesinde amerikayı tanımayan kalmadı. Her bir sanat dalında başarısıyla amerika tanındı.
dijital ortamda düzeltilip piyasaya albümleri kaktırılan süs köpekleri, sixpack yapıp ata binmeyi öğrenen ve oyunculukta belli bir çizgiyi aşamayan et-kemik yığınları ve bunlar gibi daha nicesi sadece bir şekilde sanatçı vasfı kazandığı için saygı görüyor bu memlekette. bu orospu sıçmıklarının kaldırdığı astronomik paraların belki çeyreğini üniversitelerdeki ufak tefek projelere aktarabilsek, o kadar ehemmiyet verebilsek belki bilimde çığır açamayız. ama en azından elimiz alışır. fena halde gerideyiz. dünya sıralamasında ilk 100 de tek üniversitemiz var. o da göt zoruyla girdi.
sanat boş insanların işi elbette değildir. bir projeyi hayata geçirebilmek için önce hayale geçirebilmek lazım. hayale geçirebilmek de ancak sanatla tetiklenebilir bir olgu. ama her zamanki gibi bokunu çıkarıyoruz. sonra birbirine benzeyen kaslı-mimiksiz oyuncular, sesi aynı olan şarkıcılar. sikmişim öyle sanatı.
1.savaşçı göçebe millet olmak
2.islama geçişle benimsenen islami değerler
3.hristiyan alemiyle büyük çekişme içine girerek daha da pekişen islami değerler
4.-bu süreçte sanatı hristiyanların geliştirmesi ve yaratıcılıkları-
5.imparatorlukta görsel sanatların mozaik haricinde günah görülmesi
6.sanatın önemi kavrandığında ve geliştirilme çabasına girildiğinde imparatorluğun çoktan çöküşe geçmiş olması
7.cumhuriyetle birlikte sanat düşmanlığının pasifize edildiği ve imparatorluğun yıkılmasıyla oluşan köylü milletine sanat eğitimleri verilen bir ara dönem
8.tek partili iktidarın bitimiyle geçilen sert kapitalizmle köylü eğitiminin alaşağı edilmesi
9.tekrar ve daha da çok dinsel baskı, günah olgusunun pompalanması
10.gelinen noktada sosyoekonomik olarak güdük kalan(bırakılan) cumhuriyette büyük şehirler harici sanatçının yetişmemesi, olanların da hor görülmesi, aşağılanması.
11.sanatın zengin eğlencesine dönüşmesi.
12.son tahlilde sağ iktidarların sanatçıları allahsız kitapsız gösterme, sanatı sansürleme merakı. aslen sanattan ve halk aydınlanmasından korkmaları.
Genellikle dinci kesim bunu yapar
Bizim ülkemizde sanatçılara kâfir gözüyle bakıyorlar
Zaten bu kadar çok geride kalmamızın sebebi dinlerdi
Köy enstitülerinin kapatılmasını en çok dinciler istedi
Ülkeyi kimler yönetiyor şuan?
Dinciler
Dinle alakası olmayan insanlar ülkeyi yönetseydi şuan
Çok daha medeni olurduk.