türkiye de okuma oranının az olmasının nedenleri

    15.
  1. Doğaya saygısı olmayan, kâğıdın hammedesi ağacı bile yakıp yıkan bir zihniyetin, kitap okumaması şaşırtıcı değildir.
    10 ...
  2. 14.
  3. bu sorunun cevabı çok basit, okuma bilmiyorlar.

    en basitinden bir örnek vermek gerekirse az önce lise öğrencileri ''yayaların geçmesi yasak ve tehlikelidir'' levhasına bakıp, geçmeyin denilen yerden geçtiler. anlayacağınız ali ata yıllarca boşuna bakmış.
    7 ...
  4. 16.
  5. Küçük gelinler
    Okuyup ya ne olacaksın diyenler
    Kız nedir okumak nedir diyenler
    Haydi davarlari güt kirmayayim bacaklarını diyenler.

    işte bunlar yüzünden.
    5 ...
  6. 1.
  7. Tanım; Ülkemizin okuma oranın az olmasını sağlayan nedenleri, kişileri ve diğer sebepleri nelerdir.
    Öncelikle okuma oranlarımız,
    dergi okuma oranı % 4
    kitap okuma oranı % 4,5
    gazete okuma oranı % 22
    radyo dinleme oranı %25
    televizyon izleme oranı %94

    Daha detaylı bir bilgi için ustume iyilik saglikadlı arkadaşımız son derece güzel açıklamıştır bakmanızı önemle rica ediyorum. (#7690052)

    Bir nedenden daha çok bazı bazı sebeplerin var olduğunu düşündüğüm bir durum bu okuma oranının az olması. Aslında herkesin kendine göre nedenlerinin de olduğu aşikar.
    Birçok nedeni vardır bana göre olanlardan başlamak gerekirse,
    -Kişinin istediği türde, sevdiği yazarın kitabını bulamaması; Ülkemiz dışarıyla bağlantımızı son derece kısıtlamaya başlamıştır bunun en güzel örneklerinden biriside. Tıkanma adlı kitabın bir süre yasaklanması, sadece kitap değil, düşünce, fikir, felsefe, kültürde yasaklanmıştır. Peki o zaman düşüncelerimizde yasaklansın efendim neden herkes farklı farklı düşünüyor ki hepimiz aynı fikirde olalım neden ben sizle bilgi alışverişi yapayım ki içimizden birisi çıksın bir fikir beyan etsin hepimiz ona katılalım. Yahutta bir yazar bir kitap yazsın hepimiz onu okuyalım başka bir şey okumayalım.
    Neden istediğimiz kitapların hepsine erişmekte sorun yaşıyoruz. (bkz: Eroin güncesi)

    -Kitapların pahalı olması; Sevgili yazarlar çoğumuz öğrenciyiz ve paramızın hesabını yapmak zorundayız bu nedenden dolayı istediğimiz çoğu kitap standardın çok üstünde (bkz: tutunamayanlar) 36.00 TL, bunun aksini kimse iddaa edemez çünkü biz sigarayı da, içkiyi de en pahalı içen ülkeyiz neden en pahalı okuyan ülke olmayalım?

    -Sosyal medya; Evet belki en büyük nedenlerden biriside budur sanırım. Subjektif konuşacağım birkaç cümlem var bu zamana kadar facebook veya twitter kullanmadım sanırım bunu yapmamanın bana getirileri çok oldu. Şimdi objektif konuşabilirim arkadaşlarımdan biliyorum ve kardeşimden de herhangi birisini açtıklarından bilgisayarın başından en az 2 saat kalkmazlar az gibi gözükse de okuma oranımızı en çok etkileyen faktörlerden birisi budur sanırım.

    Bizim çok kıymetli eserlerimiz var, yazarlarımız var. Zamanında Oğuz Atay'ımıza kimse sahip çıkmamış eğer bunu bizde yapmazsak zihnimi biz öldürürüz yavaş yavaş yok ederiz. istemdışı görünüp isteyerek yok olmasın bunca emekler.

    Umarım birkaç ortak noktamıza değinmişimdir, eğer sizinde bu konu hakkında söyleyeceğiniz iki çift lafınız varsa buyurun efendim.
    4 ...
  8. 5.
  9. (bkz: sayısal)
    (bkz: sözel)
    (bkz: eşit ağarlık)
    Tek geçerim. 15 yaşındaki çocuğa bu seçim yaptırılırsa sayısalcı kitap okumaz, sözelci bilime ilgi duymaz.
    2 ...
  10. 10.
  11. Okuma alışkanlığının küçük yaşlarda oluşturulamamasıdır. Çocuklar daha çok televizyon ile meşgul edilmeye çalışılıyorlar.
    1 ...
  12. 9.
  13. kitap okuma alışkanlığı olan anne-babanın olmaması ve kitapların çok pahalı olmasıdır.
    1 ...
  14. 7.
  15. çocukluktan yana okuma eylemi bilgi almak,eğitim amaçlı yapıldığından bir zaruriyet olarak algılanmış,bu da kitap ile yeni tanışan kişiyi soğutmuştur.

    Okuma alışkanlığının kazanıldığı dönemde keyifli,merak uyandırıcı,eğlendirici kitaplar sunulsa o iş gitti gider..
    1 ...
  16. 6.
  17. küçüklükten alıştırılmaması ve televizyondur.o kadar saçma sapan şeyler izleneceğine kitap okusan en azından kendine faydan dokunur.
    1 ...
  18. 3.
  19. tamamen küçüklükten alıştırmamaktan kaynaklıdır.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük