bunun için aklını kullanmakta özgür olan bireyler gerek. yani düşünecek aga. sorgulayacak, sorular soracak, araştıracak, kurcalayacak vs..
bunların yanında kafası rahat olacak. bir an önce okul bitsinde bir işe gireyim ailemin geçimine katkıda bulunayım, babam krediyi ödesinde bende evi geçindireyim demeyecek.
son olarak da teşvik.
okullarda okunmuş üflenmiş fasulyeleri tubitak fuarına göndemenin planları yapılmayacak mesela. adam gibi adam olan aydın hocalar çocuklara yol gösterecek ve bu öyle lisede felan başlamayacak ilköğretim çağından itibaren çocuklara bilim ve bilimin önemi aşılanacak. dün olduğu gibi 8 yaşında çocukların eline urgan verip idam isteriz dedirten orospu evlatları okullarda cirit atmayacak üstadım.
insanlar düşünemiyor ve sorgulayamıyor çünki suç. gelecek kaygısı ve endişesi taşıyor. zihnini meşgul eden onlarca sorun var. evini icra ile kaybetmese bile, bir bomba patlaması sonucu hayatını kaybetme riski var. insanlar helalleşip çıkıyor evinden dışarı. okullar olmuş yobaz yuvası. hoca görünümlü deccallar işbaşında saniye olsun boş durmuyor zehir aşılıyor.
memleket desen, bi çobana emanet oda başkan olma hevesinde zaten. hal böyle olunca da azizim pusulalı seccadeden, ezan okuyan bilmem neyden ve asrın buluşu olan zikirmatikten daha ileri gidemiyor bilimsel gelişmelerin.
Bilim diyince aklına din, din deyince bilim gelen ergenleri gösteren konudur.
Yavrum madem din bu kadar bilime düşman da neden 90 yıldır laik devlette heykelden başka bir şey uretmedınız diye sorarlar adama?
Allah tan biraz inançlı bir hükümet geldi de devlet kendi piyade tüfeği, tankını, helikopterini, savaş gemisini, yazılımlarını, insansız hava araçlarını üretip, batının bundan yüz yıl önce yapmış olduğu alt yapıyı tamamlamaya başladı. Üniversiteler dünya sıralamasında ilk beşyüze girmeye başladı. Senin bilim diye kastettiğin nedir? Yaz hele şuraya!
son pisa endeksi'nin sonuçlarında nedeni açık açık yazıyor.
- eğitim kalitesi o kadar düşük ki türkiye'de eğitim ile kalitenin aynı tümce içinde geçmesi bile abes.
- biat kültürü öyle bir boyutta ki öğrenci öğretmenin, cemaât imamın, memur âmirin sözünü allah kelamı sayıyor. hâliyle sorgulama, eleştirel düşünce diye bir şey yok.
- siyasi iktidar cahil tabanını genişletebilmek için toplumu cahilleştiriyor ve eğitime düşmanlığını her fırsatta gösteriyor.
bir ülkede bir üniversite düşünün ki rektörü "eğitimli kesimden nefret ediyorum, bu ülkeyi cahiller ayakta tutuyor" desin ve kimseden tepki gelmesin; görevinde kalsın.
Çünkü yaşam kolay değil. Benim yarınım garanti olsa bin tane araştırma yaparım. Ama bi ödenek çıkarana kadar akla karayı seçiyor yaşlanıyorsunuz. Ben kiramı, faturalarımı, belki çocuklarımın geleceğini düşünürken nasıl araştırma yapayım?
bak şu an ders çalışmam lazım. Ama oturdum lense geçsem mi daha karlı olurum gözlüğü değiştirsem mi diye düşünüyorum.
Zihniyet ve eğitim sistemi. Bunlar değişmediği sürece ülkede Einstein doğsa bi halt yapamaz, o derece.
Edit: bi mucize olsa da Einstein gibi birisi çıksa ülkeden, başka ülkeye kaptırırız.
bilim çünkü salt gelişmez, bir toplumda sanat, bilim, felsefe, vb şeylerin gelişmesi için öncelikle özgür bir ortam ve bilinçli bir toplum şart. bu da ancak bilim toplumu olmakla mümkündür. toplumun çoğunluğu cennete huri pandikleyeceğine inanırken bizde bilim gelişmez. şizofrenik bir toplumuz çünkü.
Bizi yararlı olabileceğimiz ve sevdiğimiz şekilde ne eğittiler ne de yönlendirdiler. Yarış atı gibi koşturup sisteme göre yonttular. Sadece sosyal güvence, maaş ve iş imkani diye bir balığa ağaca tırmanmayı öğrettiler yıllarca. Kağıt üzerinde gördük çoğu şeyi.
lakin ben kısa vadede gelecekten ümitliyim. belki ana babamızın imkanı olmadı ama bizim neslimiz yapacak bir şeyler.
her ne kadar bir tarafta döl israfı, tükettiği oksijene yazık gençler olsa da diğer tarafta da bizleri umutlandıran arkadaşlar da yok değil.
asya'da inovasyonda kısa zamanda fırlama yapan ülkelere bakmak lazım. olay bilime, eğitime önem vermekte, yatırım yapmakta, gençlere fırsat vermekte.
biraz mantık meselesi. ta bebek yaşta nasıl yetiştirildiğinize baplı. toplumun bakışına bağlı. mesela "icat çıkarma" gibi bir deyişin olması aslında mantığımızdaki sıkıntıları açıklıyor.
risk almak lazım, cesur olmak lazım, itiraz etmek lazım, inanmamak lazım, araştırmak lazım. her şeyden önce de çok çalışmak lazım.