ülkemizde demokrasinin gelişmesine ve özgürlüklerin artmasına rağmen hala önüne geçilemeyen durum. birçok demokratik cumhuriyette meşruti bir monarşinin kurulmasından yana olan siyasi partiler de vardır, ama cumhuriyetimizin tarihinde asla böyle bir parti kurulamamıştır.
türkiye'de laikliğe aykırı davranan islamcı partiler kurulabiliyorken, hatta komünist partiler kurulabiliyorken hala monarşist bir partinin kurulamaması ilginçtir. zaten 85 yıllık cumhuriyetimizde hala o kadar katı bir cumhuriyetçilik var ki, toplumumuz "monarşizm" gibi bir fikre de hazır değil, ülkemizde en ufak dahi monarşist oluşum olmamasından bunu anlayabiliriz. halbuki türkiye, artık ab ülkelrinde olduğu gibi bu fikrin savunulmasına da özgürlük tanımalıdır.
avrupa'daki cumhuriyetlerden örnek verirsek; fransa'da alliance royale, almanya'da tradition und leben gibi monarşist partiler vardır. hatta dünya çapında, monarşist partilerin bir araya geldiği uluslararası monarşist birliği* diye partilerarası monarşist bir oluşum da vardır.
-türkiye de neden monarşist parti yok?
+seks partisi var mı ki?
-o da mı yasak?
+evet.
-ne savaşabiliyoruz ne de sevişebiliyoruz.
+bak şimdi kavradın işi.
parti liderinin kim olacağı konusunda bir anlaşmaya varılamayacağından olsa gerek teşebbüs edilmeyen bir olay. ülkemizde ki siyasi oluşumlara ve de hükümetlere bakıldıgında her parti zaten kendi monarşisini liderler sultası ile yaşamaktadır. misal; birçok liderin ve milletvekilin 40 yıldır mecliste olması, süleyman demirel'in 7 kere gidip sekiz kere gelmesi akabinde cumhurbaşkanı olmas ve bir parti liderinin ölümü haricinde liderliği zor bıraktıgı bir yönetim başka nasıl ifade edilebilirki.