2007 yılında liseden mezun olurken "ulan ne okusam ne okusam" diye düşünüyordum. Tabi anadolu teknik lisesinde okuyorsanız pek fazla seçeneğiniz olmuyor. yaklaşık 8-9 bölümü seçebiliyorum. Orada mekatronik diye bir şey gördüm. "Bu neymiş la" derken araştırdım falan , tam ilgi alanlarım dahilinde bir şey olduğunu gördüm. Zira talaşlı imalat , kalıp , yapı , konstrüksiyon okumaktansa kesinlikle tercih edeceğim bir bölümdü. Yanlış anlaşılmasın bu bölümler kötü olduğundan değil , ilgi alanıma girmediğinden tercihim değillerdi. Neyse efenim. Sonuç olarak yerleştik ve 4 sene mekatronik okuduk.
Peki üniversitede mekatronikle ilgili ne gördük ? Açıkçası pek bir şey görmedik. Ne laboratuar vardı ne bişe. Sürekli teorik olarak anlatıldı. Pratikte yapılanlar da çizgi izleyen robottan ileri gitmedi. Oysa ki mekatronik çizgi izleyen robattan falan ibaret değildi.
Yazılım dersi aldık. Çok hevesliydim bu ders için. Peki bana söyler misiniz , programlama sınavları kağıt üzerinde mi yapılır ? Yapılmaz , yapılmamalı. Programlama dediğin şey bilgisayarda yapılır. Algoritmasını kurduktan sonra kodunu bir şekilde yazarsın. Ama biz kağıt üzerinde girdik sınavlara. Sonuç ? Bir virgülü unuttun diye tüm program çalışmadığı için "0" alırsın. Peki bunun ezberci eğitimden farkı nedir ? Hiç bir şey. Sonra sorarsın "bizim ülkemizden / üniversitemizden neden iyi adamlar çıkmıyor?" diye. Bu konularda çok iyi eğitim veren üniversiteler var onları bu kapsamın dışında tutuyorum tabi ki. Umarım programlama sınavını kağıtta yaptıran hoca kalmaz da kurtuluruz o tiplerden.
Mezun olduktan sonra bu alanda çalışmaya devam ederseniz bir çok program öğreneceksiniz. robcad ve delmia bunlardan 2 tanesi. Özellikle robcad robotik simülasyonlar alanındaki en iyi yazılımlardan birisi. Mekatroniği en basit şekilde tanımlarsak da robotlar vs. diyebiliriz. Bugün mezun olduğum üniversitenin mekatronik mühendisliği bölüm başkanı ile ufak bi sohbetimiz oldu. Bu yazılımlardan bahsettiğimde , kendisi "onlar ne?" diye bi soru sordu. Sen mekatronik mühendisliği bölüm başkanısın ve bu yazılımlar hakkında bir bilgin yok öyle mi ? Yazık ki ne yazık. Zamanında öğrendiğin şeyleri hala o yılların teknolojileriyle öğretiyorsun. Olmaz bu , olmamalı. Türkiye de robcad'i ileri seviyede kullanan adamların sayısı 1 elin parmaklarından biraz fazladır belki. Bu seviyede öğretilsin demiyorum tabi. Ama en azından öğrencilere bu tür yazılımların olduğu , bunları incelemeleri vs. söylenebilir. Bunları yapmadığınız sürece de , "x üniversitesinden mezun olmanın etkilerini iş hayatında nasıl görüyorsunuz" anketlerinde " hiç bi boka yaramıyor" şeklinde bir cevapla karşılaşırsınız. iş hayatımda aktif olarak solidworks kullanıyorum , ki lisede öğrendim , üniversitede değil. Yine aynı şekilde yazılım geliştiriyoruz bunu da yazılım uzmanlığı kursundan öğrendim. Sonuç olarak üniversitenin bana en büyük katkısı "üniversite mezunuyum" dememi sağlayan diplomayı vermiş olmasıydı. Keşke böyle olmasaydı.