Asla tam anlamıyla olmamıştır. Çünkü türk modernleşmesi Fransız devrimi gibi halkın başlatıp üst katmanlara yaydığı bir modernleşme değil, tepeden halka yapılan öğretiler paketi şeklinde olmuştur. Insanlar laikliği yıllarca dinsizlik olarak görmüş, anlamamışlardır. Kültür ve anlayış farkından ileri gelir. 13. yy da ingilizler "kralın çok hakları var lan, biraz azaltalım özgürlük önemli" şeklinde düşünmüş, krala "zorla" magna carta'yı imzalatmışlardır. Benzeri bir olayın gerçekleşmesi için türkler için 19.yy da olmuş, o hareketi de halk başlatmamıştır.
laiklik ya da laicism ya da "Laïcité" fransız sekülarizminin adıdır ve basitçe, din işlerine devletin müdahil olmasının; devlet işlerinde ise dinin müdahil olmasının yanlışlığını ifade etmektir.
din ve devlet işlerini ayıralım demek değildir.
türkiye de laiklik yıllar sonraki hali ile; islamın dışlanması ve sonrasında da ülkenin ve devletin resmi dininin sünni islam olması ile sonuçlanmıştır. devlet islamın sünni yorumu hariç herşeyine engel olur ve ermeniler ve ortodokslar ve yahudiler göreceli olarak sünni olmayan islami yapılara göre çok çok daha rahattırlar.
sert bir tavırla kimi özgürlükleri kısıtlamış militanca evet ulan militanca bir laiklik şeklidir. akp basın sözcüsünün açıklamasına bir allahsız olarak katılıyorum. ama pozitif yönde katılıyorum. evet abicim türkiye deki laiklik militancadır, baskıcıdır, zorlamacıdır. neden ? çünkü sizin gibi soysuz müslümanlar iktidarı ele geçirdiklerinde ensar vakıflarında milletin çoluğuna çocuğuna tecavüz etmesin diyedir. ulan nasıl ki 1930 larda kafanızı ezdik laikliğin sert balyozuyla. o balyoz kafanıza tekrar inecek o günler yakındır hissediyorum. bu ülkede kan gövdeyi götürene dek bu şerefsiz islamcılarla savaşmak boynumuzun borcu oldu.
Al Monitor: iranlılar, Türkiye’de laikliğin gerilemesinden endişeli
--spoiler--
iran’da 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin başörtüsünü düzgün takmadığı gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesi ülkede yeni bir protesto dalgasını tetikledi. ABD merkezli Al Monitor sitesinin haberine göre, özgürlük ve laiklik arayışındaki birçok iranlı ise, yıllardır güvenlik sığınak olarak gördükleri Türkiye'deki gidişattan endişeli. Yazıda, Türkiye’deki Mahsa Amini protestolarının Atatürk heykeli önünde düzenlenmesinin bir tesadüf olmadığı vurgulandı. https://bit.ly/3rz9HIQ
--spoiler--