kriz dönemleri adı altında ülkemdeki faiz ve banka soygunculuğunun artık bittiğini ifade eder.
şimdi şu dönemde ekonomik kriz nedir bunu kabaca bi açıklayalım;
krizler dünya finans patronlarının gelişmekte olan veya gelişmiş ülkelerin para arz ve taleplerini etkileyerek yüksek faiz, artan döviz kurları ve borsa maniplasyonları ile ekonomideki reel para stokunu hortumlamasıdır. yani herhangi bir kriz döneminde paranın satın alma gücünün düşmesi, sermaye patronlarının ellerindeki dövizle daha çok meta sömürebileceğini ifade eder. aynı durum faiz konusu üzerinde de geçerlidir. hele ki döviz tevdiatlarına uygulanan faizlerin yapay bir şekilde artırılması ülkenin mali kaynaklarının sömürülmesine, yurt dışına çıkmasına neden olur. ve tabi ki bu etmenler arasında yapay devalüasyonun yeri de yadsınamaz. derinlemesine açıklama yapmak yerine çiller dönemindeki tek gecelik devalüasyon örnek vermek, elem verici hırsızlığın boyutlarını göz önüne sermek açısından daha etkileyici olacaktır..
yalnız, merkez bankasının bu enstrümanları (döviz kuru, para arzı, faiz oranı) para piyasasını kontrol etmek için kullanması bu anlatılan hallerin dışında olmakla beraber, döviz kurlarının kontrollü olarak yüksek tutulması, ithalat-ihracat dengesinin ihracatçılar lehine değiştirilmesi anlamı taşır. cari açığın yüksek olduğu dönemlerdeki yüksek kur politikası, yerine göre cari açığı artırırken, yerine göre de bu makasın daralmasına neden olabilir.
özet olarak; mevcut ekonomi düzeni içinde faiz oranlarının durumu, dolar ve Euro'nun bilinçli bir şekilde yüksek tutulması maniplatif bir çabanın sonucu değil; ihracat avantajı sağlamak amacıyla merkez bankasının bilinçli olarak uyguladığı denge politikasının bir sonucudur.
Devletlerin bazen bu sermaye hareketlerine karşı yapabilecekleri sınırlıdır . Hatırlarsınız belki Arjantin bir ara sermaye hareketlerine karşı tobin vergisi getirmişti sonra vaZgeçmek Zorunda kalmıştı.
"kriz dönemleri adı altında ülkemdeki faiz ve banka soygunculuğunun artık bittiğini ifade eder."
banka soygunculuğu bitmemiş, bilakis kredi masraflarının geri alımının önüne geçen yasal düzenleme ile meşru hale getirilmiştir. he bankalar hükümeti soyamıyor olabilir bu da krize koyabilir ama ben vatandaşın cebinden çıkana bakarım.