sözlük formatı gereği soru işareti eksik olan başlık. isyan; cana tak etme, başka bir alternatifin kalmaması gibi tıkanıklıkların dayattığı ve sosyal bir yoğunlukla baş göstermesi durumunda çoğunlukla haklı olan bir köpürmedir. buna zemini diktatörlük hazırlar ve öyle ya da böyle onurlu bir duruştur.
arap ülkelerindeki isyan zincirlemesinin dizayn ettiği panaroma bir ortadoğu gerçeğini yansıtmakla beraber dünyanın, önünde durulmaz bir değişikliğe doğru hızla yürüdüğünün göstergesi olmuştur. bir ortadoğu ülkesi olan türkiye bu gibi hadiselere köklü gelenekleri ve halkının tabi olduğu inanç sistemiyle beraber, sözkonusu olayların yaşandığı ülkelere hem sosyal hem siyasal hem de kültürel açıdan epey fark atmışlığının da etkisini arkasına alarak galeyanı tetikleyen dayatmaları bu yöntemlerle bertaraf etmekten uzak bir anatomiye sahiptir. bu gelenekler ve inanç sisteminn geliştirdiği reflekslerin inşa ettiği dinamikler türkiye insanını avrupa halklarının bile önüne geçirebilecek bir olgunluğa ulaştırdığını hiçkimse yok sayamaz.
biraz açacak ve aynı ölçüde özeleştiri temelli ele alacak olursak, tevekkül, teslimiyet, ahiret inancı, devletin kutsiyeti ve bekası gibi mefhumlar türkiyede huzurun, istikrarın ve devletin sağlamlığının muhafazasının garantörlüğünü üstlenmekle beraber halkın kendini telkin etmek üzere tasarruf ettiği bir gaz alma yöntemi şeklinde, kapsül halinde tüketilen sakinleştiriciler olarak varlığını korumuştur. bu halk isyana devetiye çıkaran olayları ya allaha ya sandığa havale etmeyi, sokaklara dökülmeye tercih etmiştir.
2001 krizinde 28 bankla batmış onbinlerce insan işsiz kalmış, buna paralel olarak yüzbinlerce insan fakirleşmişti. halk sandığı beklemiş ve buna sebep olanları alaşağı etmişti. türkiyenin bu süreçte yaşadığı krizin yüzde 30 büyüklüğünde vukuu bulan arjantinde yağmalamalar, hırsızlıklar, adam öldürmeler kültürler arası, problemleri ele alış biçimlerine örnektir. yine yunanistanda kısa bir süre önce yaşananlardan hepimiz haberdarız.
üzerinde durup düşünülmesi gereken asıl konu, akp nin başta olmasını bir diktatörlük yansıması olduğunu idda edenlerin, halkın bu partiye maalesef yüzde elliye yakın bir yoğunlukta teveccüh etmesini görememeleri ve benzer taşkınlıkların türkiyede de yaşanması için davetiye bastırmalarıdır. yine farklı bir tuhaflık, aynı kesimin, türkiyede diktatörlük var çığırtkanlığıyla ter döktüğü halde, isyanların meydana geldiği ülkelerdeki liderlerin ya ordu destekli ya da darbeyle liderlik elde ettikleri gerçeğine karşın türkiyede her darbenin arkasında duran insanlar olmalarıdır. ama benim favorim olan tuhaflık ise her sandıktan fiyaskoyla ayrılmaları komikliğidir.
başa dönecek olursak türkiyede, ortadoğuda son 1 ayda yaşanan galeyanlar, türkiye insanının sosyal genlerinde var olmaması dolayısıyla bir isyanın yaşanması asla sözkonusu değildir. ama tüm sermayesi gerginlik olan bdp nin yakında böyle bir yola başvurması naçizane öngörümdür. bir halt olur mu? olmaz. ama yeni seçim programlarının bu olması için hiçbir neden görünmüyor.