yunanistan'da, italya'da her x kişiye bir kilise düşmesi gibi bir istatistiki veri sonrası çok değerli fikrimi beyan etmek isterim ki şu an için böyle bir istatistik sıçılacağını düşünmüyorum. o vakit camilerin ebatlarını değerlendirmemiz gerekir ki şu an için böyle bir istatistik sıçılacağını da sanmıyorum. neyse iyi bir veridir.
gayet kararında bir rakam diyerekten,cami sayısı yetersiz diyenlere de sanki türkiye'de her camiye 353 kişi akın ediyor şeklinde cevap vermek istediğim istatistik. bazı köylerde 353 kişi bile bulamazsınız cami boş kalır, bazı merkezi yerlerde ise yetersiz kaldığı anlar olur bazen camilerin doğaldır. o 353 kişi neye göre belirlenmiştir? eğer türkiye nüfusu üzerinden ise zaten sayı fazla biledir. hatta bence bu çok saçma bir istatistiktir.amaç kafa bulandırmaktır. kim beş vakit camiye gidiyor ki? gidenler de genellikle erkekler zaten. çocukları da çıkaralım ne kaldı geriye? hadi imkansız da, yetersiz diyelim hadi kabul edelim. devletin camilere ayırdığı paranın eksik olduğunu düşünenlere, kafir diyenlere de şunu soralım: sen hasta olsan evinde iyileşebilir misin? eğitimini evinde alabilir misin?
hastanelerden geri döndürülüyor insanlar.ben devlet hastanesine gittiğimde en basit birşey için günler sonrasına randevu almak zorunda kalıyorum. ameliyat sıraları içler acısı zaten.1-2 ayda olursa şanslısınız yine. doğuda tek derslikte 100 öğrencinin olduğu okullar var,üstüne okula gitmek için karda kışta 1 saat yürüyen çocuklar var. izmir gibi bir şehirde bile oluyor bu durum. insanları bu konuma düşürmek kafirliktir bence,hem de önde gidenidir kafirliğin. o kadar carttan curttan sağlığa,eğitime katkı ayırıyoruz diyorlar hani nerede bu paralar? bir loto çekilişinde bile her hafta dünyanın parası ayrılıyor,daha doğrusu güya ayırıyorlar. allah insanlara toplu ibadeti şart koşmamış ki. ne bu camiyi müslümanlığın kriteri sayma çabaları.benim sırtımdan,emeğimden devletin kasasına onca para gidiyor. insanları üç kuruşa muhtaç edip emek sömürüyorlar. ben de madem öyle sömürülen emeğimin karşılığı olarak bu paraların camiye gitmesini istemiyorum var mı ötesi. devlet ödenek ayırmıyor camilere diyenler de, bence kendileri bile inanmıyordur bu komediye komik şeyler sizi.
edit:camiye para ayrılmasın, insanlara daha huzurlu bir hayat sağlamaya para ayrılsın dedim diye cehennemlik olacağımı düşünen zihniyette kişiler varsa, üzgünüm ama aynı allah'a inanmıyoruz sanırım. benim allah diye inandığım yaradan insanı dünyadaki en üstün varlık tutar ve onun devlet tarafından ezilmesini,sömürülmesini istemez.benim inancım budur.
her camiinin büyük olmayacağı gerçeği düşünülürse çok da yadırganayamacak durumdur.mormaldir.zaten önemli günlerde de camiilerde yer bulmak bayaa zordur.
kişi başına düşen eglence merkez yerleri, barlar, gece klüpleri, kumar salonları, oyun salonları kadar camii sayısıda normaldir. bayram günleri,teravi ve cuma günleri çok zaman yetmiyor millet dışarda kalıyor. camii masrafların % 80 lik kısmını nerdeyse halk kendi karşılar açılan dernek ve toplanan paralarla. ekonomiye vurdugu bir darbe yok. avrupa da var olan klise kadar bizde de cami var. ayrıca okul ile camii yi ayıramayan beyin neden yaşar anlamam. sanki türkiye de okul okumayı camii engelliyor.
devletimizin giderlerini karşılamak zorunda olduğu yapılardır. bazı şerefsizler cumhuriyet kurulurken camileri geçindirsin diye kurulan vakıfları devlet malına çevirip satmış veya kullanmışsa bu binaların giderlerini de karşılayacaktır. zamanında atalarımız camilerin masrafları için büyük toprak parçalarını bağışlamışlar fakat bunlara devlet el koymuşsa kimse camilerin masraflarını devlet karşılıyor diye konuşamaz. önce hukuksuz şekilde el konulan vakıf malları verilsin sonra konuşulsun. rumlar gibi aihm'ye gitmeyip hak aranmadığı için mi böyle şeyler gündeme taşınıyor?
herkes namaz kılıyor mu sanki? hayır. o kadar da mühim bir konu değildir. beş vakit namaz evde de kılınır. sadece cuma namazı ve bayram namazı kalıyor. 2 kişilik yere 1 kişi oturunca dışarıya taşıyor millet.
bu konudaki asıl mesele cami sayılarının artmasıyla giderlerinin artması da değildir. sorun değil bi din adamına ayda bilmem kaç lira para vermek. Asıl sorun din adamlarının niteliği ve ne kadar kalifiye olduklarıdır. insanlara din adına ne anlattıklarıdır. yoksa üç beş tane fazladan imama verilen aylık parayla bu devletin sırtı yere gelmez ancak niteliksiz din adamlarının anlattıkları hikayelerle hem devletin hem islam'ın sırtı yere gelir.
camileri cemaatin kendi parasıyla yaptirması ve işletmesi halinde kimsenin birşey demeyeceği durum. ama gelin görün ki sayıca gereğinden fazla olduğunu düşündüğüm bu camilerin yapım ve işletim maaliyeti hepimizin cebinden cıkıyor.
normal bir sayının gereği bir olay olabilir. çünkü 100 kişilik de 400 kişilik de 50 kişilik de cami var. önemli olan aynı yerde 150 metre ardarda iki cami yapılmaması. işte o gereksiz evet.
devletle ilgisi olmayan başarıdır. bu ülke devleti cami yapmaz. elinden geldiğince yıkıp ahır yapmış eski camilerin var olan vakıf arazilerine el koymuştur.
zamanla insanlar devletin el koyduğu, yıktığı camiler nedeniyle özel mülkiyeti olarak camiiler yapıp sahiplenmiştir. hiçbir şerefsiz çıkıp benim paramla cami yapıyor devlet iddiasında bulunamaz. bu millet dinine bağlı ve elinden geleni yapıp 353 kişiye bir cami yapmış. % 99'u müslüman olan bir ülkede normaldir. sözlük elitlerine bakıp ülkenin çoğunu ateist veya başka inançlarda insanların çoğunluk olduğu sanrısında bulunursanız tabi ki bu kadar camiyi devlet yapmış sanma aptallığında bulunursunuz. maddi bir yardımda bulunmak isteyen müslümanlar ceplerinden para verip eski camileri bile devletten satın alarak kurtarmışlarsa, yenilerini yapmışlarsa ve müslüman olmayanların cebinde akrep olduğundan kendilerine ait bir toplum faydasına yapıları yoksa bunda gocunacak taraf cami yaptıran müslümanlar değil, halkçı, sosyalist geçinip halkın kullanımına yarayacak bir eseri olmayanlar olmalı.
camiler nou camp kapasiteli olmadığından ötürü abartılacak bir durum değildir. 1000 kişiye bir cami yeter de, bir kişiye iki cami düşüyormuş gibi yaygara yapmanın alemi yok en nihayetinde. bak hele, konser verecek sanki adam orada. aboo.
her 353 kişiye bir cami düşmesi kötü birşey değildir. ibadet etmek isteyen insanlara ibadet etme imkanı sağlamak büyük bir devlet başarısıdır ama türkiye'de 61 bin kişiye bir hastane düşmesi ise ülkemizin büyük bir ayıbıdır. bununla beraber okul ve tiyatro sayımıza değinmek bile istemiyorum.
turkiyedeki camilerin hic bir tanesi devlet butcesinden finanse edilmemistir. ha dersin ki devlet de imamini atiyor, dolayli katki yapiyor, sen atamazsan oraya imam bir atayan bulunur ama sonra her yer de el-kaideci canli bomba olur; sonra aglama vay ben yandim diye. eger turkiye de cok cami var diyorsan git yunanistan a da kac kilise var gor bakalim. rodos tan girite feribotla giderken yuz nufuslu adalar gorursun 10 tane kilisesi olan. yunanlilar ne kadar fazla kilise yaparsa o topragin o kadar bereketli olacagina, meryem ana ve tanri tarafindan korunacagina inanirlar. ha dersin ki yok bilim idi yok bunlar akilcilikla bagdasmaz ; din dedigin sey dogmadir zaten. sen ister inan ister inanma ama halkin cebinden cikan parayla yapilan cami de seni germesin . zaten kimsenin kimseyi zorla camiye goturdugu de yok. ben 5 yildir ugramadim, kimse de ne agladi ne zorladi ben camiye gideyim diye.
köktendincilerin bile rahatsız olup yanıt verme ihtiyacı hissettiği gerçek. halbuki yetersiz bir durum diyebilirlerdi pekala. ama memleketteki dersliklerin acınası kalabalıklığı ve devlet hastanelerindeki koğuş sistemi düşünüldüğünde bu kadar acıyı kesmek için bir boyun eğme hali gerekiyor. onun da adresi camidir, duadır, allaha havale etmektir sorunları...
kişi başına düşen milli gelir hesabından daha gerçekçi görünen bir istatistiktir. camilerin halk tarafından yapıldığı düşünüldüğünde, bu halk isterse daha neler neler yapar fikrine kapılabileceğimiz bir durumdur.
herkesin icinde bir cami yaptirma ve yasatma dernegi baskanligi vardir ey canlar, bu da onun dogal sonucudur. o toplanan paralarla yapmadigimiz alemler, girmedigimiz ortamlar mi kaldi; halkimiz makbuz almayacak kadar guvenince... ihihi insanin her yerde tanidigi olmasi gerek. cemaat bos gecmeyin, mıhhhh.
"allah bereket versin, daha ne olacaktı?" diyebiliriz bu konuda. nitekim gün içinde gidin bakın herhangi bir camiye, 3 bilemedin 5 kişinin namaz kıldığını görebilirsiniz koskoca camide. en fazla rağbet gören cuma namazları dahi camiyi doldurmadığını düşünürsek sanki yeterli gibi sayısı. yeni cami yapıtına karşı çıkan kişilerin savunduğu bir şey var; "onun yerine okul yapalım "
ama bu konuda zübük zade'yi hatırlamak mümkün değil; din iman olmayınca kuru bilgi neye yarar??
Bu sayıdan ziyade camilerin ortalama kapasitesine bakmak lazım. Bence ortalama kapasite oranı çok düşük. Nerden biliyorum tabiki cuma namazlarında camide yer bulamadığımdan biliyorum. camilerin büyüklükleri ve kapasiteleri farklı olduğu için 353 kişiye bir caminin düşmesi nşa da bir anlam ifade etmez.