Camiyi Diyanetten ziyade Hayır sahipleri yaptırır. ihtiyaç da vardır yapılmasına. Ülkenin karakterini belli eder. Bazı aksi gorusteki sacmaliklara ragmen okul veya hastane sayısından tabiki çok olmalıdır. Zira tüm cemaat her cuma yada bayramlarda okula,hastaneye yüklenmiyor.
an itibariyle bu hükümet için büyük para kaynağıdır. normal şartlarda müslüman ülkede olması gerekendir. ama hükümetin suriyeli taşkınları, ortalığı karıştıranları besleyebilmesi için kullanıldığında işin rengi değişir hacı.
bugün daha cuma namazında hocanın vaaz sonrası söylediği:
--spoiler--
diyanet işlerinin bilmediğimiz ülkelerden getirdiği, hafız olarak yetiştirilen müslüman çocuklar için sergi açılacaktır. boş geçmeyelim.
--spoiler--
merhametsiz, dinsiz, ırkçı değilim şükür. ama şu soruların hepsine mantıklı bir açıklama arıyor, bulamıyorum.
madem getiriyorsun; paran, kaynağın yoksa neye güvenerek getirdin o çocukları?
senin aldığın kararlarla, bu kadar vergi ödememize rağmen o çocukları halk beslemek zorunda mı?
toplanan para ne kadardır; ne kadarı tam olarak nerede kullanılmıştır; bu bilgilere nereden ulaşacağız?
madem halk olarak biz besleyip yetiştiriyoruz, şu çocuklarla tanışalım da müslüman kardeşliğimiz pekişsin. ben samsun'da bir tane bile yabancı hafız eğitimi alan müslüman çocuk görmedim.
madem illa burs verip hafız yetiştireceksin; otur ülkenin parasızlıktan okuyamayan çocuklarına burs ver. hani komşusu açken tok yatan bizden değildi? senin vatandaşın fakirim açım diye ağlarken ülkedeki hafızlar mı yetmedi de dışarıdan ithal ediyorsun? fakir bursun nerede, aç bursun nerede senin?
tüm kendi ülkeni feraha eriştirdin, herşeyi çözdün de öyle mi sıra geldi öğrenci ithal etmeye? madem bu kadar yardımsever başbakanı var bu ülkenin; her yere koşup koşup yardımcı oluyor; imf'e bile borç verecek kadar parası var bu adamın; halktan para toplamak ne demek o zaman? dib'in bütçesini artırsın. para mı yok ülkede; madem yardımseversin, oğluna gemicik alma da burslu müslüman yetiştir.
varsa mantıklı açıklaması olan beni de aydınlatabilir mi.
avrupa ülkelerinde 40 öğrenci bulsalar okul açarlar son teknojiyle donatılmış.. türkiye'de de 40 kişilik cemaat varsa cami yaparlar.
ha cami kutsaldır, tabiki yapılsın ama irili ufaklı birçok yapacağına bir tane kıymetli-görkemli cami yapabilirsin.
aptalca bir kıyaslamada aptalca eleştiriler barındıran durum.
camiilerin açılmasına okullar engel değildir.
öncelikle camiilerin açılması hangi bütçeler ile sağlanıyor bunu düşünün derim.
hayırsever insanların yaptığı yardıma elbette engel olamazsınız. siz çok saygı değer solcular eğitim diye milyonlardan çaldığınız paraları gerçekten okullara yatırıyor olsaydınız bugün bu kıyaslamadan bahsetmiyor olurduk.
evet ülkede çok camii var. daha da artmasını canı gönülden isterim. ha beğenmiyorsanız siktirin gidin ya da kıyaslama yaptığınız diğer kefenin ağırlanması için gayret edin ellerinizde çamuru temizleyerek..
camilerin yüzde doksanını cami dernekleri halkımızdan topladığı paralarla yaptırıyor. cami yapılmasından rahatsız olmayan halkımız da gönlünden ne koparsa veriyor. sen camiden rahatsızmısın para vermessin. senin emeğinin paranın olmadığı yerde de söz hakkın yoktur. dışarda o kadar kırathane var meyhane var biz karışıyormuyuz rahatsızmı oluyoruz. isteyen istediği yere gider minareler Çokmu rahatsız ediyor.
cevap vermek gibi olmasın ama: o istatistik köylerden kaynaklanıyor bu ülkenin köylerinde üç kişinin namaz kıldığı camiler var onlarda da camilerde ki doluluk oranını istatistiksel olarak düşürüyor. ama sen dersen bu köye cami fazla yine olmaz devlet üç kişi var diye o camiye imam atamazsa aynı mantıkla yol da yapmaz ee nolur o köyde ki adam da devlet burda yok kardeşim der. sözün özü merkezde ki camiler yoğundur. yeni camiler de ihtiyaç olan yerlere yapılabilir. bir yerin ihtiyacı yoksa zaten yapılmasın cami.
varsayımsal olarak şu kadar insan var şu kadar cami var o zaman az bile daha çok yapalım mantığı oldukça yanlış.
aşağıda vereceğim linkteki bilimsel analize bakılırsa türkiye'de camilerin dolma oranı cuma'larda %25 normalde %19 toplamda da %44'tür.
yani öyle 300 kişi varsa 100 kişi kapasiteli 3 cami lazım demekle olmuyor.
cuma günlerini baz alır ve konuşursak cami sayısının az olduğunu söyleyebiliriz. ancak diğer günler için camiler yeterli.
bence camiler konusunda artık yeni projeler hayata geçirilmeli örneğin camilerin belli bölümlerinde aşevleri felan kurulabilir. evsizler ve yoldan geçenler karınlarını doyurabilsin. ayrıca camilerde islam tarihi konusunda yeterli kaynağa sahip olacak kütüphaneler kurulabilir ve hatta diyanet sırf camilerde okunmak üzere haftalık dergiler de çıkarabilir. insanlar orda bir bardak çay içerken okumak isteyenler okusun. ülkemde ki belli camiler de musiki konserleri de verilebilir. insanların müziğe kulağını aşina hale getirmek için. bu öneriler çoğaltılabilir zira bu şekilde camiler gerçek anlamda toplayan olacaktır. ve camilerin yeterli olup olmadığı tartışmaları da son bulacaktır.
bu ülkedi camilerin %80 ini işe yaramaz. zaten cumadan sonra milletin cebindeki parayıda duygu sömürüsü yaparak alıyorlar. devletin imamlara o kadar para kaptırması ne acı bir olaydır öğretmen maaşları bu kadar düşükken.
tamamen yanlış bir önermedir. rakamlarla konuşacağım. 2012 verilerine göre türkiyede cami sayı 81984 dür. türkiye cumhuriyeti nufusunu 80 milyon olarak baz alıp 5 milyonluk kısmı müslüman olamaması nedeniyle dışlarsak 75 milyon yapar. 75 milyonu 81984 bölersek yaklaşık olarak 915 gibi bir rakam çıkarki ortalama boyuttaki bir caminin kapasitesini 500 kişilik olarak düşündüğümüzde türkiyedeki cami sayısı fazla değil aksine yetersizdir efendim. ayrıca cami sayısı ile okul veya üniversite sayısının kıyaslanmasını ise hiç anlamıyorum. tamam kabul ediyoruz okul sayısı yetersiz ama okul sayısının yetersiz olamsının nedeni cami fazlalığı değilki. ona bakarsanız sadece istanbulda 200 ün üzerinde avm var ama istanbuldaki üniversite sayısı 20 yi geçmez.
çoğu tarihi olan çok sayıda cami vardır ülkemizde. yani gereğinden fazla anlamında demiyorum, bir ülkede çok cami olması iyi bir şeydir. minarelerimiz ise birilerine batmaktadır.
her sokakta cami varsa gerçekten acınası durumdur. ulan yazık günah o paralarla üniversite kütüphane tiyatro açın yetim doyurun yetime burs verin ne gerek var böyle şeylere.