türkiye de ev fiyatlarının çok yüksek olması

    1.
  1. vatandaşların gelirine göre oldukça yüksek olan durumdur.

    durum böyle olunca da vatandaşlar bankadan kredi alıyorlar. ev fiyatları şiştikçe şişiyor.

    sonra da ödeyemeyince emlak balonu patlıyor.

    bir emlak balonu mu oluşuyor sorusunu gündeme getirir.
    5 ...
  2. 23.
  3. kesinlikle doğrudur ancak özellikle büyük şehirlerde çok pahalıdır. mesela denizli de istanbul-izmir-ankara-bursa gibi yerlerde lüks diye tabir edilen ve geniş olan daireler 200.000 liraya satılırken Denizli de 120.000 gibi fiyata bulunuyor. bende geçen şans eseri sahibinden.com da görmüştüm oradan biliyorum yoksa denizli ile hiç alakam yok.

    Yaklaşık 7-8 aydır ev almak için uğraşıyorum bakmadığım yer kalmadı istediğim fiyattaki evler çok küçük salon mutfak ve salon mutfak bir daire istemiyorum. yemin ediyorum kafayı yedim her gün ev araştırıyorum bazen gidip bakıyorum ancak yok yok yok. ille götüme kredi sokacaklar yada kibrit kutusu gibi bir evde yaşayacağım. hiç olmadı 3-5 kuruş birine verip, 2m uzunluğunda 1.10 cm boyunda bir mezar kazdırcam oraya girip şimdi ört üstümü diycem.

    böyle ekonominin böyle çalışma şartlarının taa amına koyayım! birde refahmış bu ülke, güzelmiş herkes mutluymuş. allah belanızı versin.
    3 ...
  4. 3.
  5. Normalde (yillik kira x 10) formulu ile tespit edilmesi gereken rayic bedelin, arsa maliyetlerinin yuksek olmasi ve nispeten ucuz konut kredileri yuzunden insaatci firmalar tarafindan yukseltilmesi kaynakli durum.

    Ek olarak lokasyonun bir anda deger kazanmasiyla da makas acilabilmektedir. (Ornek olarak metronun ve kentsel donusumun gelmesi ile istanbul kartal)
    2 ...
  6. 21.
  7. Şu an için çok yüksek olması şeklinde düzeltilmelidir. Fiyatların çok yüksek olmasının bir sebebi şudur, ekonomide istikrar olursa faizler düşer, yatırım artar. iş sahibi olmayan tüm kişiler de dolar ve altında da treni kaçırınca aynı şeye yatırım yapar. Bizim örnekte daire alır, borcuna girer.

    Şimdi kabaca bakalım. Bir şeyin fiyatının aşırı pahalı olması demek arzı talebinden çok daha az demektir. Talep arzdan az iken fiyat düşmüyor ise arz eden bunun finansmanına ancak belli bir süre katlanabilir. Fiyat artışının taleple bağlantısı yoksa beklentiye para yatırıyorsunuz demektir. Örneğin Ataşehir'de bir dairenin fiyatı 800 bin TL oldu diye bütün Ataşehir 150 bin TL lik evlerini 800 bin TL'ye fix lerse o zaman bugünkü tabloya benzer bir durum olur. Sahibinden.com a bakarsanız bugün sadece o bölgede yaklaşık 20 bin daire satılık.

    Ağaoğlu son 150 daire diyor ya, inanmayın 500 kişi daha satıyor sahibinden.com da aynı siteden. Bir o kadarı kiralık ve boş. Yani alanların çoğu da yatırıma girmiş. Şimdi 700 bin lira verdiğiniz evi satamazsanız seneye 800 bin liraya satmak zorundasınız yoksa zarar edersiniz. Sonraki sene de 900 istemelisiniz. Halbuki daha 700'e bile satamadınız, bomba elinizde bekliyor. Faizler en ufak yukarı giderse pek çok kişi satışa geçip (2008 de olduğu gibi) parayı faize dönmek isteyecektir. Çünkü bahsi geçen daireleri 2 bin TL ye kiraya verebiliyorsunuz, ki 10-12 seneyi geçen kira amorte süresi iyi yatırım değildir.

    Muhasebeden anlayanlar için bilançonun varlıklar kısmının çoğu dairenin üretiminden itibaren yeniden değerlemeden ibarettir. 100 bin TL maliyet 700 bin yeniden değerleme gibi. Pasifler tarafında ise 800 bin TL gerçek borçtur, banka zamanı geldiğinde yeniden değerlemeyi kabul etmeyebilir. Hiç bir alıcı da kabul etmeyebilir bunu. Amerika da olan şey buydu.

    Müteahhit satamadığı dairenin finansmanını ve aidatını ödemek durumunda. Her projesinin finansman açığını da daha büyük yeni proje ile kapatmak zorunda. Kastelli zamanında da böyle oldu. Maymun sürekli zıplıyor omuzdan omuza. Yatırım amaçlı daireye çok para verenlerin çok dikkatli olmalarını öneririm. Oturma amaçlılar başkadır. Dünyanın çok yerinde de bulundum, işin içinde olanlarda da istişare etme şansım da var.

    istanbul hakikaten pahalanmış, maçka da bir Penthousea 10 milyon dolar istiyorlar birader. neredeyse New York ya da Milano fiyatları.
    2 ...
  8. 16.
  9. 20 yıllık kira bedelinden fazlasına tekabül eden fiyatlara ev satılmasıdır. kimse param yok demesin bu ülkede arkadaş.

    200, 300 milyarlık evler kapış kapış gidiyor.

    ben hala keseme uygun beğendiğim bir ev bulamadım.

    o kadar parayı dört duvara vermek, para olarak düşünmesek de 10 yıl bir ev alabilmek için çalışmak* sadece benim mi zoruma gidiyor.
    1 ...
  10. 5.
  11. 120 m2 bir dairenin 500000 tl Ye satılması ve alıcı bulması gerçekten ilginç. millette ne para varmış be.
    1 ...
  12. 2.
  13. araba fiyatları yanında bir hiçtir. %130 ötv alınan otomobil var ulan.
    1 ...
  14. 19.
  15. Türkiye'de neyin ucuz olduğunu bulalım sonra yükseklerden yakınabiliriz.
    1 ...
  16. 17.
  17. bu arada ev fiyatlarının en yüksek olduğu şehirlerin sıralaması (türkiye için)

    istanbul, ankara, izmir, bursa, adana ve antalya gibi illerdir.
    1 ...
  18. 13.
  19. kartal- kadıköy metro hattı tamamlanmasıyla bostancı ve kozyatağındaki daire fiyatları 200.000 tl iken şu anda 250- 300.000 tl arasında değişiyor.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük