Normalde (yillik kira x 10) formulu ile tespit edilmesi gereken rayic bedelin, arsa maliyetlerinin yuksek olmasi ve nispeten ucuz konut kredileri yuzunden insaatci firmalar tarafindan yukseltilmesi kaynakli durum.
Ek olarak lokasyonun bir anda deger kazanmasiyla da makas acilabilmektedir. (Ornek olarak metronun ve kentsel donusumun gelmesi ile istanbul kartal)
evlerinin ucuz olduğu söylenen mersin'de bile bazı semtlerde akıl almaz fiyatlar dönüyor. 700 bin-800 bin liraya ev satılıyor ve ilginçtir kapış kapış ediliyor. yok efendim akıllı evmiş de bilmem ne. cep telefonu mu alıyoz be akıllı falan. tıkış mıkış apartman dairelerinde oturup yükseklerden çatılara bakmanın neresine bu parayı verecem be.
ibne akp toki arazilerinde orta gelirli vatandaşa ev yapacağına, arazileri mütayitlere sattığından dolayıdır. sonra o arazilere lüks siteler dikilir,1 milyon liradan en ucuz katlar satılır, vatandaş anca gazete tv reklamlarından görür içlerinin neye benzediğini.
Türkiye'den baska hicbir yer görmemis yazar önermesidir.
örnegin; bulundugum ülkede 65-70 m2 daireler 130.000-150.000 arasi degismektedir. Hani bunu bogaza bakan bir daire gibi falan zannetmeyin. bildigin en boktan yerinde köse basi bile olmayan sacma sapan bir apartmandaki normal fiyat budur. Halk arasinda sik gada ev diye tabir edecegimiz dairelerden.
ALCAK ZENGIN COK OLDUGUNDAN TAKSITLE ALMAK ISTEYENI SALLAMAYAN SISTEMIN URUNUDUR. AYRICA KKTC DE AYLIK 900*TL NORMALK ESYALI 3+1 VE VERIYORUZ.40. 000 STERLINDEN BASLAYAN FIYATA3+1 EVLER VAR.
faizden para kazanan sistemin çökmesi ile yeni bir kazanç kapısı oluştu, bu da ev fiyatları ve satışları ile özellikle projelerde satılan evler daha maketken satılmaya başlandı, burada güzel paralar kazanılmaya başlandıktan sonra fiyatlar yükseldi, gereksiz raiç bedeller oluşmaya başladı, faiz ekonomisi olmayınca ülkeye bir dinamik lazımdı, bu bulundu, bir yandan da inşaat sektörünede bir destek doğmuş oldu, bu hükümetin ve piyasanın işine geldi, olan orta ve orta sınıf altı vatandaş oldu fiyatların yükselmesi alım kuvvetini azalttı, eskiden 150.000 ortalaması varken, şimdi özellikle projelerin desteği ile 250 ile 300 binler seviylerine kadar çıktı ev fiyat ortalamaları.Bazen ABD de patlayan ekonomik kriz ile parelel giden şeyler beni kuşkulandırmıyor değil, bir balon oluşur ise burada anlamsız fiyat artışları bir gün bizim duvara toslamamıza neden olabilir.şu ara konut gerçek değerinin üzerindedir ve her geçen günde daha yükselmeye devam ediyor, aman dikkat.
Şu an için çok yüksek olması şeklinde düzeltilmelidir. Fiyatların çok yüksek olmasının bir sebebi şudur, ekonomide istikrar olursa faizler düşer, yatırım artar. iş sahibi olmayan tüm kişiler de dolar ve altında da treni kaçırınca aynı şeye yatırım yapar. Bizim örnekte daire alır, borcuna girer.
Şimdi kabaca bakalım. Bir şeyin fiyatının aşırı pahalı olması demek arzı talebinden çok daha az demektir. Talep arzdan az iken fiyat düşmüyor ise arz eden bunun finansmanına ancak belli bir süre katlanabilir. Fiyat artışının taleple bağlantısı yoksa beklentiye para yatırıyorsunuz demektir. Örneğin Ataşehir'de bir dairenin fiyatı 800 bin TL oldu diye bütün Ataşehir 150 bin TL lik evlerini 800 bin TL'ye fix lerse o zaman bugünkü tabloya benzer bir durum olur. Sahibinden.com a bakarsanız bugün sadece o bölgede yaklaşık 20 bin daire satılık.
Ağaoğlu son 150 daire diyor ya, inanmayın 500 kişi daha satıyor sahibinden.com da aynı siteden. Bir o kadarı kiralık ve boş. Yani alanların çoğu da yatırıma girmiş. Şimdi 700 bin lira verdiğiniz evi satamazsanız seneye 800 bin liraya satmak zorundasınız yoksa zarar edersiniz. Sonraki sene de 900 istemelisiniz. Halbuki daha 700'e bile satamadınız, bomba elinizde bekliyor. Faizler en ufak yukarı giderse pek çok kişi satışa geçip (2008 de olduğu gibi) parayı faize dönmek isteyecektir. Çünkü bahsi geçen daireleri 2 bin TL ye kiraya verebiliyorsunuz, ki 10-12 seneyi geçen kira amorte süresi iyi yatırım değildir.
Muhasebeden anlayanlar için bilançonun varlıklar kısmının çoğu dairenin üretiminden itibaren yeniden değerlemeden ibarettir. 100 bin TL maliyet 700 bin yeniden değerleme gibi. Pasifler tarafında ise 800 bin TL gerçek borçtur, banka zamanı geldiğinde yeniden değerlemeyi kabul etmeyebilir. Hiç bir alıcı da kabul etmeyebilir bunu. Amerika da olan şey buydu.
Müteahhit satamadığı dairenin finansmanını ve aidatını ödemek durumunda. Her projesinin finansman açığını da daha büyük yeni proje ile kapatmak zorunda. Kastelli zamanında da böyle oldu. Maymun sürekli zıplıyor omuzdan omuza. Yatırım amaçlı daireye çok para verenlerin çok dikkatli olmalarını öneririm. Oturma amaçlılar başkadır. Dünyanın çok yerinde de bulundum, işin içinde olanlarda da istişare etme şansım da var.
istanbul hakikaten pahalanmış, maçka da bir Penthousea 10 milyon dolar istiyorlar birader. neredeyse New York ya da Milano fiyatları.
tasarruflarin degerlendirilebilecegi sinirli alandan birinin emlak piyasasi olmasi nedeni iledir. borsanin cok kolaaylikla manüple edilebilen yapisi ve buna göz yuman otorite nedeni ile gelismis ulkelerdeki gibi tasarrufun adresi borsa olmamaktadir ülkemizde.
kesinlikle doğrudur ancak özellikle büyük şehirlerde çok pahalıdır. mesela denizli de istanbul-izmir-ankara-bursa gibi yerlerde lüks diye tabir edilen ve geniş olan daireler 200.000 liraya satılırken Denizli de 120.000 gibi fiyata bulunuyor. bende geçen şans eseri sahibinden.com da görmüştüm oradan biliyorum yoksa denizli ile hiç alakam yok.
Yaklaşık 7-8 aydır ev almak için uğraşıyorum bakmadığım yer kalmadı istediğim fiyattaki evler çok küçük salon mutfak ve salon mutfak bir daire istemiyorum. yemin ediyorum kafayı yedim her gün ev araştırıyorum bazen gidip bakıyorum ancak yok yok yok. ille götüme kredi sokacaklar yada kibrit kutusu gibi bir evde yaşayacağım. hiç olmadı 3-5 kuruş birine verip, 2m uzunluğunda 1.10 cm boyunda bir mezar kazdırcam oraya girip şimdi ört üstümü diycem.
böyle ekonominin böyle çalışma şartlarının taa amına koyayım! birde refahmış bu ülke, güzelmiş herkes mutluymuş. allah belanızı versin.