en sonda yazilmasi gerekilen lakin en ba$ta yazilan yazim : umarim bu ba$lik silinmez de ben 3 ay sonra bu entry'imi bugunlerde 'ekonomik krizzz varrr ' diye aglayan cahilin gözüne sokarim.
cok değil mart, bilemedin nisan ayinda görücez bakalim asil krizi.
üc-dört fabrikanin işci cikarmasindan sonra kriz kelimesini biryerlerden duymu$, var olduguna inanan cahildir.
bu cahiller farkinda değillerdir ki daha kriz denen hadisenin türkiye'ye ugramadiğindan. bu güzel insanlarim amerika'da ya$anan kriz'den sonra 'kriz' kelimesini dile yapi$tirmi$ insanlarimdir.
kime sorsan ' abi i$ler kötü, kriz cok kötü etkiledi bizi' diyor.
ne krizi lan ? ne krizinden bahsediyosun sen ? sen daha ne gördün ki. kac tane bankan batti senin bu ülkende ? dolar 2.00 ytl'yi ne zaman gördü ? kac tane holding iflasini acikladi ?
artik o kadar boku cikmi$ ki memurlarin bile diline dü$er olmu$ bu krizzzzz.
sizin daha kriz görmeniz icin üc ay vaktiniz var. $imdi ki duruma kriz diye aglayan bu güzel, cahil insanim 3 ay sonra ne yapacak onu merak ederim.
adam iki yildir cali$miyor, i$ aramak yerine kahvelerde okey oynuyor, sonra soruyorsun 'abi cali$miyor musun diye ' : 'eee kriz var'.
hasiktir lan ! cik bir kahve'den, bir i$ aramayi dene ? neymi$ ? krizmi$...
sabah kahvede götünü büyütersen, gece kari'nin sicacik koynunda misil misil uyursan kim gelip senin ayagina i$ verecek olm ?
ek : ayni zamanda bu sözde ekonomik kriz ückağitci, sahtekar dolandiricilara da gün doğdurmu$tur. mazeret olmu$tur.
- abi $u ödemeyi yapsak artik ?
+ ya abi sorma kriz var : (
- ne krizi olm ? 4 aydir borcun var, senin sözde krizin daha 2 ay olmadi.
global krizin en az etkilediği ülkelerden biri olduğu doğrudur türkiye'nin. dünyanın en iyi ekonomisine ve 40bin dolarlık kişi başı gelire sahip japonya'nın son bir ay içerisinde %30 ekonomik olarak gerilediğini, dünyanın en çok ihracat yapan ülkesi çin'de borsaların takla attığını düşünürsek haklı bir önermedir.
dünyada şu an yaşanan krizden en çok etkilenen ülkeler ihracat yapanlardır. çünkü dünya ihracatının %40'ı gibi büyük payın yönlendiği abd'de patlak vermiştir ve en büyük finans kurumları ve bankaları zarar görmüştür. kredilerin geri ödenmemesi halkı faize, bankalarıda batağa saplamıştır. dışardan mal alımı sekteye uğrayan abd tüketimindeki düşüş başta bu ülkeye mal satanlar olmak üzere bir çok ülkeyi etkilemiştir.
tabi türkiye'nin hiç etkilenmediğini söylemek fazla iyimser olur. halkın gereğinden fazla temkinli oması piyasaları özellikle parakende satış unsurunu zarara uğratmıştır. piyasaların durgunluğu ve dünyadaki küresel kriz yabancı yatırımcıya da geri adım attırmıştır. yabancı sermayeyle dönen borsanın çökme aşamasına gelmesi halkta oluşan paniği körüklemiştir. işleri kötü giden esnaf kredi bulakta zorlanmakta, dayanamayanlar ise kepenk kapatmaktadır. alım satımın da sekteye uğramasıyla başta inşaat sektörü olmak üzere işten çıkartılmalar yaşanmıştır.
türkiye krizi hiçe sayıp normal harcamalarını yapsaydı eğer bu kadar bile etkilenmeyecektik. bu benim değil konunun uzmanlarının kelamıdır. dünya global krizle uğraşırken bizler kendi krizimizi yarattık.
krizi fırsata çevirme deyişini de ters çevirip uygulamakta üstümüze olmadığını da göstermiş bulunuyoruz bu vesileyle. işten çıkarmların reel sebeplerini araştıracak olursak gerçeği göreceğiz. tamamen kapanan üretim merkezi çok azdır. genelde kısmi işten çıkarmalar gerçekleşmiştir. bunun da en büyük nedeni, normal zamanda işçi çıkaramayanlar krizi fırsat bilip sendika üyesi işçileri kovmuştur. abartı yok gidin sorun son bir kaç ayda işten çıkartılanlar yine son zamanlarda sendika üyesi olanlardır.