türkiye de burjuvazinin solcu olması

    2.
  1. bütün sağcıların dinci sanılması nedeniyledir. bu nedenle türkiye'de burjuvazi ben solcuyum der. laik olmayı solcu olmak zanneder.
    6 ...
  2. 4.
  3. tartışmaya son derece açık bir önermedir. öncelikle "solcu"dan neyin kastedildiğinin bir güzel tanımlanması icap eder. kent soylu kaymak tabakanın kim olduğu ve hangi sol partilere oy verdiği de ayrıca merak konusudur. misal, rahmi koç, güler sabancı bu tanıma girer mi? girerse bu kişiler sol partilere oy verir mi? gibi sorular kafayı kurcalamaktadır.
    (bkz: sol parti)
    (bkz: burjuvazi)
    (bkz: küçük burjuva)
    4 ...
  4. 12.
  5. 7.
  6. son zamanlarda değisen ön yargıdır muhafazakar burjuvazi de var dır efem hissetirmeye basladı kendini..

    (bkz: ülker)

    (bkz: istikbal)
    2 ...
  7. 13.
  8. kapitalizme karşıdırlar ama tüm nimetlerinden ziyadesiyle yararlanırlar.özel üniversitelerde okurlar,hayatları markadır,yemesini içmesini iyi bilirler.sağcı kesım en azından ınkar etmeden yasıyor.
    2 ...
  9. 9.
  10. 8.
  11. Chp'nin oy aldığı çevrelerin burjuvazi olduğunu sayarsak doğru bir önerme. Alt sınıflar da mevcut tabi. Ama chpyi de solcu saymamızı gerektirecek bir önerme.
    Ayrıca burjuvazi sınıf iktidar partisi ile birlikte sürekli şekil değiştirmekte. Şuan muhafazakar kesimin burjuvazi olmadığını söyleyebilir miyiz? Hayır.
    Ve ayrıca solcu burjuva olmaz, burjuva ise sol değildir. Tanım kargaşası vardır ortada.
    1 ...
  12. 6.
  13. kent soylu orta sınıfın gayet koruyucu bir anlayışla chpye oy vermesi kastediliyorsa doğru olabilecek önerme. ee tabi burda sabah sabah bahsetmek istemediğim bir chp ve sol analizi yapmak gerekiyor. bu konu işin chp ne kadar sol bir parti kısmına da gelir ki uzar gider!
    (bkz: #6658913)

    aslında sosyolojik mana da toplumsal dönüşümleri köyden kente göçü toplumsal dinamiklerin değişmesini dikkate almak lazım. küreselleşmeyle kolkola ilerleyen kapital yeni dünya düzenine de bakmak gerek. burjuvalaşmaya dönüşümle rahat yaşama isteğinin örtüşmesinin chp eksenine cumhuriyeti koruyucu bir anlayışla laiklik temalı bir muhafazakarlığın türkiye'ye yerleştiğini görebilmek mühim!
    (bkz: orta sınıf)
    (bkz: chp)
    (bkz: tutunacak dal olmayınca tutunup durmak)
    edit: tabi işin en dikkate değer kısmı bu toplumsal dönüşümün türkiye'deki hızlı yaşanışına ayak uyduramamak. solun dünyadaki tıkanışının türkiye'de büyük ölçekli laiklik temalı bir muhafakarlık yaşadığı. solun işçiden emekçiden özgürlüklerden dem vurması gerekirken solu muhafazakarlık ve içe dönük bir yapıya çekivermek. sorun bu! ilerleme ve gelişim farklı terane olanı koruma güdüsü farklı terane.
    türkiye'deki solun önünde chp köstek görevi görüyor! türkiye'de sol chp'den ne kadar bağımsız olabilir? yeni bir oluşum chpden nemalanıp duracaksa ne ölçüde buna gerek var? konu chpyse sorun bitmez. türkiye'deki solu da bu sorulara cevap bulmaya çalışarak açımlamak gerek!
    1 ...
  14. 3.
  15. avrupa birliği süreci ile birlikte iyice azmanlaşan "liberal demokrasi" kavramının solculuk sanılmasıdır. bunu diyenlere söylenecek 1 cümle vardır: sen hiç solcu görmemişsin. (hakkaten de görmemiştir.)
    2 ...
  16. 25.
© 2025 uludağ sözlük