bu memlekette recep ivedik filmini 4 milyon kişi izledi. bilim kurgu kimin sikinde? adam bir gömlek bir pantolnla 10 milyon kişiyi sinemaya çekti( 3 bölüm oynadı sanırım emin değilim, rakam ortalama). hal böyle iken niye yatırım yapalum diye düşünüyor olanilir yapımcı firmalar, alıcı belli zaten. ben bunu hertürlü zaten satıyorum diyor ve devam...
küfürlü komedi filmlerinden arınmadığımız içindir.
türk milletinin sevdiği tek film türü küfürlü komedidir.
adam ana avrat söver, bizimkiler kahkahaya boğulur.
oysa başka türler yapılmaya başladı yavaş yavaş... ancak yine türk milleti olarak hemen saçma diye yaftalıyoruz.
(bkz: am bulmuşsun kıllısını istiyosun)
bakınızı bunlara cevap niteliğindedir.
bir insanın bir şeyi düşünebilmesi için o şeyin yokluğunu hissetmesi gerekir... bilimkurgu nasıl düşünülür diye soracak olursanız trafikte beklerken arabanızın uçtuğunu bütün arabaların üzerinden geçtiğini düşünmediniz mi hiç... bilimkurgu film çekebilmek için önce onu hayal etmeniz gerekir... peki memleketimiz bilimkurgu stüdyosu değil mi ? makata kompresörle hava basmak (arkadaş şakası),yuttuğu sineği öldürmek için ağzına shelltox sıkmak,reklamlardaki sütaş ineğini memeleri görünüyor diye rtük e şikayet etmek,mayın tarlasında önden eşşekleri yürütmek ve daha aklıma gelmeyen bi sürü dumur olay hangi memlekete nasip olmuş ki dostlar. profesyonel denemeler olmuştur mutlaka ama türk insanı artık şaşırmıyor efendim... hal böyle oluncada beğenisi düşük oluyor filmlerin. ne zaman bu olayları yaşanların kafasına ulaşırsak o zaman bişeyler yapmaya hazırız demektir. bu ülkenin hergünü bilimkurgu filmi.
böyle bir ihtimal yok be arkadaşım. cüneyt arkın abimiz sağolsun tıkadı lan bunun önünü. dünyanın en saçma filmleri seçildi cüneyt abimizin oynadığı filmler ki nasıl seçilmesin yani. sen 3 tane ok at 5 kişiyi vur, göt kadar bi şarap fıçısının içine sığ ve ordan yuvarlanarak ok at, hadi bunlar neyse ayakta öldün lan sen cüneyt abi, 9 kurşun yedin ve ayakta öldün bu ne saçmalıktır arkadaş... ayakta insan ölür mü ? bari yere düşseydin be...
edit: bu filmleri yapan bir millet olarak bilim kurgu dalında nasıl ilerleyebiliriz ?
ilk çocuğu dünyayı kurtaran adam olan bir sinema ailesinin
bir daha çocuk yapmama kararı alması üzerine oluşan durumdur.
oluşan da alişan gibi miymiş neymiş?
sinema seyircimizin film tercihi sıralaması:
1- gerilim.
2- polisiye.
3- aksiyon, macera.
3- komedi.
4- korku.
5- fantastik, bilimkurgu.
6- dram, romantik.
şeklinde olduğu için, yapımcıların böyle bir yola girmemesi normaldir. neticede bu işin ucu gişeye ve kar'a dayanmaktadır. arz talep meselesidir yani.
bilimkurgu sinemasının, genel türk izleyicisinin ilgi alanına girmiyor oluşundan kaynaklanan acı bir gerçek. bilimkurgu, özel ve az sayıdaki izleyicisi dışında türkiye'de pek talep görmüyor. bir elin parmağını geçmeyen kimi eserlerin de salt bilim kurgu olmadığı ve komedi, dram, fantezi gibi başka türlerle beslenerek oluşturulduğu ortada.
bu durumu maddî koşullara, teknolojik yetersizliğe bağlayanlar da çıkacaktır; fakat bu unsurlar, türkiye'de bilimkurgu sinemasının gelişmemesini tek başına açıklamakta yetersizdir. öyle ki, dünya üzerinde düşük bütçelerle çekilen pek çok başarılı bilimkurgu filminin olduğunu da biliyoruz. acaba türk yönetmenleri, yapımcıları ve film şirketleri "bu iş bizi aşar, harcanan paraya yazık olur" mantığıyla mı hareket ediyor? belki de.