ateist olduğunu iddia eden ama konuyla ilgili hiçbir fikri yokken sosyal medyadan etkilenip ortamlarda ezbere şeyler söyleyip duran, farklı olmanın, ayırt edilmenin peşinde olan ergenlerin içinde bulunduğu durumdur.
anne babasının oy verdiği partiye sorgulamadan oy vermek gibi bir şey. anne baba müslüman olduğu için doğuştan senin de öyle sayılman gibi bir şey ya da.
kısmen doğru bir iddiadır. 90 lardan sonra tv, internet, vs yeni teknolojiler ve birçok yeni kavramın hayatımıza girmesi neticesinde eski ve yeni kuşaklar arasında birden açılan büyük uçurumdan kaynaklı bir kimlik arayışı olduğu doğrudur. yeni kuşaklar eskiler gibi olmadıklarını göstermek adına onlarla özdeşleşmiş olan olan din, kültür, vs milliyetçilik gibi birçok değere karşı bir duruş sergiliyor ya da mesafeli duruyorlar. o yüzden türkiye de kendini ateist olarak tanımlayan birçok kişi kendi içinde yaptığı sorgulamalar ya da bir varoluşsal sorgulama neticesinde o konumda değil, zaten ateist veya inançlı olsun birçok genç bir fikre sahip olabilecek bilgisel donanıma da sahip değil. ama biz türk insanının bilgisi olmadan fikri olmak gibi bir hastalığı bulunduğunu biliyoruz. neyse o başka bir konu, son tahlilde herkes için geçerli olmamakla birlikte günümüzde özellikle ergen tabir ettiğimiz gençler arasında ateizm olgusunun bu kadar yaygın bir hal almasının asıl nedeni önceki kuşaklardan farklı olduklarını çevrelerine ve topluma gösterme, kabul ettirme isteği.
not: demek istediğim şu ki; okuyun, araştırın, öğrenin. herşeyin fazlası zarardır derler ya, bilginin fazlası zarar değildir. insana evreni, dünyayı, insanı vs herşeyi farklı boyutlardan algılama ve değerlendirme yeteneği kazandırır. tüm bunlar neticesinde doğanın üstünlüğüne kanaat getirip başka bir gücün varlığına gerek yok deyip inançsız olabilirsin ya da artık herşeyi daha iyi anlıyorum deyip inancın kuvvetlenmiş ve imanına daha bir güçlü sarılmış da olabilirsin. sonuç ne olursa olsun şunu bileceksin ki, en azından eskisinden olduğundan daha donanımlı ve bilgili bir insan olacaksın.
mezarlıktan geçerken ıslık çalmak suretiyle korkularını bastırmaya çalışan dindarların tezidir.
şöyle ki kendileri ateist değillerdir ve hiçbir zaman da ateist olmamışlardır. "ateist olma" ihtimalini düşünmek bile korkutur kendilerini.. aslında ateist olmak hiç de iddia ettikleri gibi kolayca, gönül rahatlığıyla olunabilecek bir şey değildir özellikle türkiye'de...
durum böyleyken, kendilerinin korkudan titreten "ateist olma" durumuna, ileri sürdükleri uyduruk gerekçelerle kolayca geçilebileceğini iddia ederler. her dindar gibi empati yetenekleri zayıftır. aslında sadece korkak oldukları halde, kendilerinde kolayca ateist olduğunu sandıkları kişilerde olmayan bir takım nitelikler olduğu zannına kapılmak hoşlarına gider. o kişilerin kendilerinin düşünmeye, araştırmaya cesaret bile edemediklerini düşünmüş, araştırmış olabileceklerini kabul etmektense, uyduruk bir gerekçeyle ateist olduklarını düşünmek işlerine gelir.
peki kendileri olmazken neden birileri uyduruk gerekçelerle ateist oluyormuş? zira bu tezi ileri süren dindarlara göre kendilerinin bir kimlik sorunu yoktur ama ateist olanların vardır!.. ispat?... yok tabi ki...
velhasıl, hızla artan ateist sayısının kendilerinde oluşturduğu korkuya verdikleri yanıt, hezeyana sarılmaktır.