avrupa birliği yolundaki bir ülke için (!) küçümsenmeyecek bir oran.
1.olarak nitelendirilenler:
avustralya 99,9
avusturya 99,9
belçika 99,9
kanada 99,9
çek cumhuriyeti 99,9
danimarka 99,9
finlandiya 99,9
fransa 99,9
gürcistan 99,9
almanya 99,9
izlanda 99,9
irlanda 99,9
japonya 99,9
lüksemburg 99,9
hollanda 99,9
yeni zelanda 99,9
norveç 99,9
isveç 99,9
isviçre 99,9
ingiltere 99,9
50 malezya 88,7
51 brezilya 88,4
52 türkiye 88,3
53 saint vincent ve granada adaları * 88,1
54 dominik 88,0
çok şaşırmadığım bir durumdur. Artık üniversite mezunlarının bile iş bulamadığı bir ülkede, insanlar okumadan direk iş hayatına atılmak istiyor. Bunun tek nedeni '' okusamda iş bulamayacağım, okumasamda bulamayacağım '' mantığıdır.
hükümetin 81 ilde üniversite açma aşkına, daha doğrusu reklamına karşın acınası bir durumdur. durumun vehameti ortada iken,neyinize o kadar üniversite, siz önce istihdam sağlayıp mevcut mezunları işe alın da sonra üniversite açın bre beyinsizler... her yıl 40 bin öğretmen mezun oluyor, 15 bini kadroya alınıyor,bu ne yaman çelişki tayyip? ayranı yok içmeye,kürküyle gider zıçmaya hesabı, daha okuma yazma bilmiyor iken bu millet, daha gencecik mezunlar boş boş gezerken, azıcık bırak reklam yapmayı, boş projelerle okuma yazma bilmeyen halkımızı kandırmayı...
okuma yazma bilme oranı bir ülkenin ilerlemesinin en temel göstergelerinden birisidir. dolayısıyla okuma yazma bilmeyen sayısının ve oranının çokluğu bir geri kalmışlık göstergesidir. cumhuriyet ilk kurulduğunda bu oran çok daha yüksekti, ancak şu andaki sayı da yapılması gereken şeyler olduğu yolunda bir uyarı sayılabilir.
tamam 5 milyon kişi çok fazla ama her zaman kötünün iyisini düşünmek önemli. cumhuriyet kuruldugundaki oranla şimdiki orana bakarsak iyi yoldayız. halkımız artık kurslara giderek büyük küçük okuma yazma öğreniyor. diger bir sebepte diger ülkelerdeki oranın cok olmasının nedeni nüfuslarının az olması. bizdeki nüfüs onlarda da olsa okumazlık oranı daha yuksek olurdu.
Halkın kendi isteğine bağlı bir şeydir. AMa devlet dese ki, okuma yazma bilmeyen derhal halk kurslarına katılacak! bakın görün nasıl yusuf yusuf olacaklar.
okuyan da genelde yan yana yazılan harflerin seslerini çıkardığında, "okuma-yazma biliyorum" sanmasından ötürü gerçek manada okuma-yazma bilenlerin sayısını ölçmeye çalışsınlar bence.. belki afrika kabilelerinden bir farkımız olmadığı ortaya çıkar.
dost acı söyler. okuduğumuzu anladık mı sorusunun cevabını testlerin şıklarında arayan nesillerin ne kadar okuma yazma işinden çaktığı konusunda ciddi düşünceler var kafamda.