paraya tapan abdestli kapitalistlerin övünç kaynağı.
euro nedir?
para nedir? diye sorsan, "iyi bir şeydir" cevabını alacağın cahilleştirilerek köleleştirilmiş müptezellerin yeni uyuşturucusu.
--spoiler--
Başbakan Erdoğan, Türkiye'de nükleer santral kurulumu için Japonya ile 22 milyar dolarlık bir yatırım üzerinde anlaşmaya varıldığını söyledi.
--spoiler--
türkiye için bir başarı değildir. Ne başarısından bahsediyorsunuz. Tv'den izlenip başarıymış, peh! O ihaleye giren kalyon ve cengiz inşaatı ben bilirim bizim işlerden dolayı. Kime yutturuyolar. Doğru özel sektör gelişti, ama nasıl gelişti bu kadar sormak gerekir.
parayı fabrika kurup sanayileşerek kullanmak yerine böyle önceliği daha düşük yerlerde kullanıp kalkınamamak sadece borç arttırımına gitmektir. oysa önce fabrika, tarım (yani üretim) sonra tüketim olmalıdır.
ayrica sanki gercek anlamda dogru durust bir firma veya firmalar tarafindan yapilacak.. giren firma veya firmalara bakalim hisse sahipleri kimler acaba..
bugünkü havaalanı ihalesinin ardından coşan yazar söylemidir. 25 senelik alan kira parası olan ve 25 senede ödenecek olan bu 22 milyar euro'luk ihaleyi bir fıkrayla da şöyle özetleyebiliriz;
"padişah benim deveye konuşma öğretene bir kese altın veririm demiş. ama öğretemezsen de kelleni keserim demiş. adamın biri de ben öğretirim ama 10 yılda demiş. 1 kese altını ise peşin alırım demiş. adama sormuşlar sen niye böyle bir şey yaptın deveye nasıl konuşma öğreteceksin diye. adam da onlara 10 yıla ya ben ölürüm, ya deve ölür ya da padişah ölür demiş".
türkiye deki ekonomik büyümenin kaynakları neler? sorusuna cevap olabilecek eylemdir.
kısa vadede inşaat sektörü bir iyileşme getirebilir ancak bir ekonomi bu sektör üzerine kurulamaz. hakeza bankacılık ve turizmde de iyiye gitme vardır ama bu sektörler ne katma değer üretir ne de cari açığı kapatmaya yarar.
sahi yerli üretim araba ne oldu?
Şu kapitalistler bir bitse kimse toprak yemeyecek. Bitmiyorlar herifler durduramıyoruz. Şurda bu günleri de gördük diyen her 100 kişiden 10 u bile ömründe uçağa binmemiştir. Duble yol diyenlerin %90 ının vergiyle çalışan arabasının olmaması gibi. Zengine yarayan kalkınmanın aslında göt kalkınmasından başka bişey olmadığını anlamayan insanların gereksiz övünç kaynağıdır.
iyi güzel de, kimse de şunu söylemiyor/bilmiyor:
Cengiz holding, Kalyon ve Kolin firmalarının; devletle olan yakınlığı bir kenara, devletin şimdiki ve sonradan özelleştirilen kurumların verdiği ihalelerini nasıl alıyorlar? Yani bir bit yok mu? Dediğim 3 firma da yaptıkları işlerin %80'inden fazlası, devletin yaptırdığı işler. Cengiz holding sahibi, başbakanın hemşerisi olduğunu, kolin firmasının bakan binali yıldırım ve kalyon firmasının milli görüş (necmettin erbakan) ile olan ilişkisini söylemeye bile gerek duymuyorum.
Ekonomi işim olmasına rağmen, ekonomik kısmına bile girmiyorum. Yani euro yerine falanca türk lirası diyemeyen zihniyetin/kişilerin ekonomilerine sahip çıkmaya kalkışmasının takdirini de size bırakıyorum.
yılda 150 milyon kapasitesi olan bir havaalanı için yapılan işlem.
Dünyanın en büyük havalimanı işletmecisi Heathrow Airport Holdings Limited'ın yıllık cirosu 4 milyar Dolar. Yıllık karı ise 1 milyar dolar. Tek bir havaalanı işletmiyorlar. Aksine demiryolu işletmeleri bile var.
-Havaalanları-
London Heathrow Airport
Aberdeen Airport
Glasgow International Airport
Southampton Airport
Bu kadar işletmeye rağmen 1 milyar dolar kar eden bu şirketten yola çıkan mantıklı bir firma 22 milyar Euro'yu 25 yıl için öder mi? Bir de üstüne 10 milyar Euro verip inşaat yapar mı? Lütfen biri bunu bana açıklasın.
22 milyar öyro 25 yılda toplanamaz, adam yukarıda yazmış, noktayı koymuş.
dünyadaki tüm uçakların buraya inmesi lazım bu parayı toplamak için.
2011 de dünyanın en çok yolcu gelen havaalanı heatrow a yılda 65 milyon yolcu gelmiş. avrupa nın merkezi olan frankfurt a 50 milyon kişi gelmiş. 150 milyon yolcu allahın siktirettiği yere gelmez.
yani bu iş kafadan yattı.