Gerçeği söylememek onun öyle olduğunu değiştirmez.
Laiklik diye bir din yoktur. Din ve devlet işlerinin ayrı kurumlar tarafından yürütülmesi dinsizlige zemin hazırlamamalıdır.
yanlış önermedir.resmi din olmaz devletin dini olmaz devletin yönettiği halkı oluşturan bireylerin dini olur.resmi dil yani kamu kurumlarında kullanılan ortak dil olabilir,resmi bayrak bütün kamuda kullanılan sembol bir tane olabilir .
yakında anayasaya tekrar getirilmesi olağan kanun şeysidir. saçmalığın dik alasıdır kanımca. ayrıca 'böyle bir şeyin gerekliliğini savunan insan eşittir laikliği dinsizlik ve ahlaksızlık olarak gören insan' gibi bir bağıntısı da vardır.
türkiye cumhuriyeti'nin ilk anayasasında yer alan hüküm. daha sonra laiklik ilkesi gereğince kaldırılmıştır. zira devlet kurumunun dini mantıken olamaz. din kavramı insanlar içindir zira. o da kişinin kendi vicdanıyla alakalıdır. onun için din kavramını insan ekseninden çıkarıp devlet düzeyine getirmek saçmalıktır.
türkiye cumhuriyetinin namaz kılarken fotoğrafının olmaması...
bakınıza sığmadı idare edin;
devletin dini olmaz.
tıpkı çay bardağının, merdiven trabzanının yada lavoisier kanununun dini olmadığı, olamayacağı gibi...
aslında bu gibi iddialar dinin ne olduğunu anlayamamış az sayıdaki saf ve samimi inanç sahipleri için fırsattır.
din ruhunuzun kurtuluşu ve huzura ermeniz için ruhani bir öğreti ve disiplindir. amaç cennete gitmek de değildir. amaç tanrıyı keşfedip, o huzuru yakalamaktır.
kim ki size din üzerinden kimin seçileceğini, hangi adama oy verirseniz cennete gideceğinizi veya karınız/kocanız ile nasıl sevişeceğinizi falan dikte ettirmeye kalkıyorsa onun itelemeye çalıştığı şey "din" değildir...
devletin dini olmaz. devlet soyut bir varlıktır. insanlar laik olmaz insanlar devletlerinin laik olmasını ister. laiklik dinsizlik değildir.tüm inançlar karşısında tarafsız olmak demektir.
türkiyede tahminen %95'tir müslüman oranı.5 kadarı hristiyan,musevi, ateist,deist ve diğer inançlardandır. % 95'lik müslüman çoğunluğun % 80 kadarı sünnidir.15 kadarı alevi. bu 15'in az birazı caferidir. sünnilerin içinde de az biraz şafi vardır.geri kalanı hanefidir.
devlet mümkün olduğunca çok sayıda yurttaşı kapsamak zorundadır. eğer 95'i müslüman diye dini olsun o da islam olsun isteniyorsa şu soru akıllara gelir; mezhebi ne olacak? bu soru kaçınılmazdır akıllara gelir cevabı da verilmek zorundadır.zira devletin dini islamdır dedin mi o lafta kalmayacak kuralını kanununu da o dine göre oluşturacaksın.bunu yapmaya kalkıştın mı da mezhepler devreye girecek.ama o da yetmeyecek. zira örneğin sünninin allahın emri dediğine bir başka sünni hurafe diyor.yani aynı din aynı mezhep de bir anlam ifade etmeyebilecek.
o nedenle de inanç grupları arasında bir güç mücadelesi başlayacak.kim devlet gücüne hakim olursa o inancını diğerlerine dayatacak.
üstelik çok zaman kelle hesabı da geçerli olmuyor bu işlerde. yani devlet gücünü ele geçirenler bazen küçücük bir azınlık dahi olabiliyor haliyle onların inancı devletin inancı haline gelebiliyor.
örneğin arnavutluk. 65'den 91'e kadar 26 sene boyunca arnavutluk'un resmi inancı ateizmdi. enver hoxha denen diktatör ve şürekası ateist olduklarından 26 sene boyunca tüm dinler inançlar yasaktı tek inanç ateizm'di. tüm camiler kiliseler kapatılmıştı. arnavutluk'un %70'e yakını müslüman %30'a yakını da hristiyandı. ateist oranı toplasan %3'ü 5'i geçmezdi.ama devlet onların kontrolündeydi.
dolayısıyla ha devletin inancı islam olmuş ha ateizm ha hristiyanlık olmuş ha budizm hiç farketmez.bunun sonu güç mücadelesidir devlet üzerinde.
belirttiğim üzere aynı dine hatta aynı mezhebe mansup insanlarda dahi farklı görüşler, dini ritüeller olabiliyor.haliyle bu bölmekten başka bir sonuç çıkarmaz.halbuki devlet tüm vatandaşlarındır. devlet hakemdir.taraf tutamaz. inançlar noktasında da taraf tutamaz.o yüzden din ve devlet işleri ayrılmak zorundadır, o yüzden devlet kuralını kanunu koyarken hiçbir inançtan referans almamak zorunddır.kuralını kanununu koyarken asgari müşterekten başka bir yol seçemez.aksi halde çatışma başlar, devlete kim sahip olursa inancı da dahil olmak üzere dilediğini başkalarına dayatır. bu yüzden laiklik demokrasinin olmazsa olmaz parçalarından biridir.
devlet dine karışmamalıdır. sadece her dine ibadet edilecek yerleri tahsis etmelidir. bunu da ekonomi ya da maliye bakanlığı yapmalıdır. diyanet ne gereksiz bir kurumdur öyle. ?
resmi dinin islam olması herkesin müslüman olduğu ve o şekilde yaşaması anlamına gelmez. türkiye cumhuriyetinin resmi dili türkçedir ama kürtçe eğitim belli okullarda ders olarak verilmektedir.