bölge bölge farklı dillerin konuşulmasının özgürlük kavramı içine sokan embesilleri de gösterir. doğuda başka bir dil, batıda başka bir dil, orda burda başka bir dil. niye devletiz ki o zaman? hem senin dilini resmileştirmek zorunda mıyız? zamanında gücün olaydı da kuraydın bi devlet dilini de istediğin gibi resmi dil yapaydın.
Doğrudur. türkiye cumhuriyetinin resmi dili türkçedir.
Bunu zaten inkar eden yok. Ancak Türkiye'nin resmi dili türkçe olduğu için, Türkiye'de türkçeden başka bir dil konuşulamaz diye bir kuralda yoktur.
Amerika'nın resmi dilinin ingilizce olduğu kadar rahatsız edici olmayan gerçek. 300 milyon nufusuyla dünyanın en büyük metropolü ülkede ispanyolca konuşan milyonlarca insan dahi resmi dili çiftleştirmek gibi bir talepte bulunmuyorlar.
madde türkiye cumhuriyetinin dili türkçedir diyor.
bu türkçe dışında bir dil konuşulmaz demek değildir. bu ibare türkiye'nin devlet resmi işlerinde, yazışmalarında yani kurumlarında türkçe kullanılması gerek anlamına gelir. yani kürtçe, lazca, ingilazca konuşulamaz demek değil.
aynı türkiye cumhuriyeti laik sosyal bir devlettir ifadesinin uygulanmadğı gibi uygulanmasa keşke ama neyse.
laik değil mi türkiye? hayır değil. hiç bir zaman olmadı. ne atatürk zamanında laikti, ne de sonrasında.
neden mi? laiklik bilinen anlamda din ve devlet işlerinin ayrılmasıdır.
lan diyanet işleri bakanı olanı, kurumu olan, kurumunda din dersi zorunlu olan laik ülke mi olur?
laiksen diyaneti özerk yapacaksın. merkez bankası gibi ya da, sadece denetmen olacak. hem laik olacaksın, hem diyanetin olacak, hem de zorunlu din dersin.
olmaz. yani hem yakışıklı, hem zeki, hem zengin adam olur da o olmaz.
yani. maddeleri yorumlarken beyin loblarını kullanmak lazım. zamanında kim yaptıysa bu madde yorumlarını hala onun cezasını çekiyoruz.
resmi dilin değişmesini isteyenler neden kıçlarında taşıdıkları türk kimliklerine itiraz etmiyorlar. haydi bakalım onlarıda değiştirinde görelim ne kadar cesur ve mert olduğunuzu.
altınızda türk kimlikleri, üstünüzde türk bayrakları tost olmuşunuz siz haberiniz yok.
devletin dilide, resmi dilide türkçedir. anayasada şu veya bu şekilde yazıyor olması gerçeği değiştirmez, hepimiz biriz kardeşiz diyoruz, sonra siz başka dili öğrenin biz başka dili öğrenelim diyoruz nasıl bir çelişkidir bu bir devlet bütün olmak istiyorsa heryerde aynı dil konuşulmalıdır.
anayasanın değişmez üç maddesinden biridir. doğrudur.
ama resmi dilinin türkçe olması başka dil konuşulmayacak, başka bir dilde eğitim olmayacak anlamına gelmez. türkiyenin resmi dili yazışma ve işlem dili türkçedir.
o kadar.
aynı türkiyenin resmi dininin olmayıp genelinin müslüman olması, arapça ezan okunması ve resmi dini olmayan ülkenin resmi okullarında islamiyet ve sünni mezhebinin zorunlu ders olması gibi.