turkiye soforler birligi odasi tadinda bir kurumun icat etmis olmasi pek muhtemel ozlu soz.
"en asil duygu, o nedir?" sorusuna karsilik olarak bir tur yol gostericidir.
o zamanlar zaten türkiye'ki araba sayısının bir elin parmakları kadar olduğunu düşünürsek hangi şöför için sözylediğini merak ettiğim sözdür. yüksek ihtimal makan arabasını kullanan söför asil duyguları olan bir insandı ki o kişiyi baz alıp bir genelleme yaptı atamız. *
bütün şöförler odası binalarının duvarlarında kocaman yazılarla yazılı özdeyiş. atatürk 'ün söylediği belirtilmiş. düşündüğümde, gerçekleri yansıtmayan ve kesinlikle ata' ya ait olamayacak özdeyiş. çünkü, atatürk' ün özdeyişleri zaman ötesi. o laf bugun için geçerli olmadığına göre, tamamen uydurmadan ibaret.
(bkz: her yalana atatürk' ü alet etmek.)
söförlerin gurur duydugu özellikleri. tabi gercekse, onaylamak icin biraz araştırmak lazım düşünsenize bi otobüs şöförüne böyle bi soru geldigini;
-beyefendi siz duygulumusunuz?
gelecek cevap olası bir başlık sebebidir hemde yaran cinsinden.
atatürk bu sözü söylememiştir. "atatürk yaşasaydı şoförler için böyle bir söz mutlaka söylerdi" düşüncesiyle
bu ifade sanki atatürk söylemişçesine şoförler odalarında
asılı durur.
eğer atatürk böyle bir şey söylediyse atatürk'ün rakı masasından dostları olan şöför arkadaşlarına 5-6 dubleden sonra sarf ettiğini düşündüğüm söz öbeği.böyle bir cümle nasıl bir muhabbetten sonra çıkar biraz düşündüm ve şu sonuca vardım:
şöför:atam peynir koyayımmı halis muhlis kendi köyümün peyniri.
atatürk:tabii ki; aşçı usta levrek de tuzsuz olmuş ,şöförüm tuzluğu da uzatı ver.
şöför:aşık olduğum kız başkasıyla kaçtı paşam
atatürk:bi tuzluğu uzatı ver.
şöför:ağa oğlu aldı gitti ben başlık parasını veremeyince
atatürk:tuzluk
şöför:bi yardım eli uzatsanız paşam,başlık parasında
atatürk:....
şöför:...
atatürk:...
şöför:...
atatürk:turk soforu en asil duygunun insanidir.hadi şimdi tuzluğu uzat
şöfor:emrin olur paşam.
1953 yılında kurulan bir kurumun, atatürk'ün söylediğini iddia ettiği söz. yok atatürk bunu söylemişse bile kime söylemiş? atatürk'ün yaşadığı dönemde bu kurumun kurucuları belki de çocuktu? kanıtlanabilirliği çok zayıf olan cümle.
bugün itibariyle elime geçen taksi durağı reklamının arkasında yazan yazı. ayrıca eklemek isterim, yazının fonunda ise başbuğ mustafa kemal atatürk ve fatih sultan mehmet (kanuni'de olabilir) resimleri var.
döenmi düşünürsek çok enteresan bir sözdür. ve muhtemelen bu söz, sözlüğümüzün güzide bir başlığında, güzide bir yazarımız tarafından ironi yapmak için söylenmiştir.