domuz eti yenmez, hatta bu dinden ziyade geleneksel bir hal almıştır da denebilir.
alkol kullanımı konusunda (şarap kesinlikle yasak diğerleri tartışmaya açık) bir esneklik var, görece olarak bağnaz yerleşim yerlerinde alkol kullanımın fazla olması bir detay.
namaz konusunda hıristiyanlığın etkileri görülmekte. genelde cuma gününe sabitlenmiş bir ibadet anlayışı vuku bulmakta keza vakit namazlarında katılımdaki azlık bunu doğruluyor - tabi cuma namazı'nın toplulukla kılınması zorunluluğu yanında diğerlerinin olmaması da dikkate alınmalı-.
zina - dinin isimlendirmesine göre - yaygın. yapılan araştırmalar evli çiftlerin takriben %20'sinin birbirini aldattığını gösteriyor, hatta doğuda her 4 kadından 1'i ensest mağduru olmakta. http://www.radikal.com.tr...10.2009&CategoryID=77
dedikodu ve yalan gibi dinin kesin bir şekilde yasakladığı davranışlar sıklıkla yapılıyor.
rüşvet toplumun kanayan bir yarası olmakta.
insan hakkına saygı gösterme gibi bir durum pek umursanmamakta.
ramazan'da küfür, kavra, gürültü eksik olmamakta.
hülasa genelde şekilcilik anlayışıyla davranılmakta, saygı, sevgi gibi islam dininin temel öğretileri; takvim yapraklarında "bugün şu duadan şu kadar okuyup üstüne şunu yaparsanız 981379283 bonus sevep kazanacaksınız" mantığına terk edilmiş bulunmakta. tüm dinlerin ortak kaygısı olan anlaşılmak islam için pek geçerli olmamakta zira türkçe olması için yapılan çalışmalar bir yere gidememiştir.
hırıstiyanlığa bakış açısı ise "onların dini değiştirilmiş" kıvamındadır. din dersinden miras kalan "onların 4 kitabı var demek ki değişmiştir" mantığı bulunmakta.
yahudilik ise nefretle anılan bir inanış. "bir yahudi x dininden birini öldürürse günahı yokmuş" miras öğretisi topluma yayılmış bulunmakta.
şamanizmin adı anılmaz, eğitimde kıçımızdan salladığımız "gök tanrı dini" ile türklerin nasıl da isteyerek ve severek "islamlaştığını" anlatmak kolaylaşır. tabi ölen insanların ölüm tarihinden itibaren 40 gün sonra mevlüt okutmak enteresandır. kurşun döktürmek, hapşırana "çok yaşa" demek, eli tahtaya vurmak, nazar boncuğu, su içerken başı tutmak, mezarlık taşları ve mezarın güzel olması çabası vs. de keza.
sözün özü pagan ayinlerinden papalık ayinine kadar benzerlik gösteren dinlere çok ayrıymış gibi bakıp özünde aynı olmakla sonuçlanan durumun farkında olmadan oluşan bakış açısı çok güzeldir, değil mi?