Şimdi düşündüm de, bu durum lig seviyesi çok yükselmediği üzere değişmeyecek.
Amrabat örneğinden girelim.
Amrabat en etkili maçını bugüne kadar kime oynadı ? Manchester united. Neden ? Geniş alanlar buldu.
Amrabat ligde neden etkili olmadı ? 17 rakibin 15' i galatasaray' a karşı kapanıyor. Amrabat geniş alan bulamıyor.
Şimdi ligde etkili olmak için dar alanda etkili, oyun görüşü yüksek adamlar lazım. Sürat artıdır ama salt sürat bu ligde iş yapmıyor çünkü takımlar çok kapanıyor. Ligde etkili savunmacının boyu uzun olacak, sert olacak, bekler iyi orta kesecek, orta sahalar ve kanatlar dar alanda adam geçip arapas-orta yapabilecek, forvetler kuvvetli olup ceza sahası golcüsü olacak. Bakın cardozo, bakın sneijder, bakın mehmet ekici nasıl etkililer. yasin öztekin' in parlaması mesela. adamı asıl parlatan sneijder ile verkaçları, iyi yere gitmesi falan. hızı da ekstra oluyor yakalarasak maçta 1 kere.
Şimdi ligde böyle adamlar gerekiyor, oyunu rakip sahaya yıkarak oynuyor avrupaya giden takımlarımız çünkü. aynı adamlarla çıkıyorsun, rakibin futbolcuları hem hızlı, hem güçlü veya dengeli, hem de dar alanda çok iyi iş yapıyor. işte sorun bu. Ligimiz ve avrupa futbolu kimyası öyle zıt kutuplar ki olmuyor. Amrabat burada sıçıyor, şampiyonlar liginde ya etkili oluyor ya asistler yapıyor. Amrabat örneği bunu görmek için verildi. Şöyle bir şey var ki, Amrabat barcelona' ya karşı akhisar' a karşı oynadığından etkili oluyor. Futbol tarzı farklı çünkü. Ama tamamen dar alanda etkili tecrübeli adamlarla da takım kuramıyorsun, çünkü real madrid karşısında rakip kaleye yıkamıyorsun oyunu.
işte anca akhisar ve stoke city denk takımlar olacak, trabzonspor liverpool ile oynadığı 10 maçta 3 galibiyet, 3 mağlubiyet, 4 beraberlik alacak hale gelecek, o zaman avrupaya giden takımlarımız da ona uygun takımlar kurabilecek. Avrupa için alıyorsun süratli oyuncuyu, başına veriyorlar 2 adamı kımıldayamıyor. Rakibin umrunda değil zaten, adam kümede kalayım yeter diyor.
türk takımlarının yıldız diye mal mal adamları satın alıp boşa para harcamasından ileri gelen durum. arada bir iyi oyuncu da çıkıyor, onu da türk basını ve takım yöneticileri küstürüp ülkeden kaçırtıyor. özeti budur.
türkiyenin katardan sonra son durak olması ekmeği yenmiş , sönük yıldızcıklarla olmuyor bu iş öncelikle kendi yıldızlarımızı yetiştiremediğimiz sürece sıçmak doğal ve gayri ihtiyadi bir hareket olmaya devam edecektir . avrupanın 5. büyük ligi olmamıza karşı oynan futbol malesef içler acısı kıçı kırık ülkelere madara olmak kadeimiz olmamalı .
çingene işi transfer politikalarının sonucudur. takımın gidişatına göre yapılan geç transferler ve uyum sorunu bu hale sebeptir. her yıl onlarca futbolcu değiştiren kulüplerimizin başarılı olmasını beklemek hayal gibi.
Evet Beşiktaş dışında hepsi sıçtı. Aslında trabzon biraz yeneceğine inanarak oynasaydı, rakibin adından korkmasaydı bu maçta en azından gol atabilirdi ki bir tane %100'lük kaçırdı zaten. Yine de fena oynamadılar; özellikle ilk yarı ingiliz spiker öve öve bitiremedi Trabzon'u.
içine trabzonsporu ve beşiktaşı katamayacağımız sıçış. trabzonspor gayet iyi mücadelesini vermiştir izlediğim kadarıyla. burda atılan bir golün turun yolunu açması işten bile değil. fakat diğer iki temsilcimizde soru işaretleri var.
kendi klübüm için konuşmam gerekirse fenerbahçede özellikle son bi kaç yıldır gözlemlediğim durumdur. şu young boys mesela ..elinizi vicdanınıza koyun bizden 2-3 gömlek daha düşük bi köy takımı ama disiplinsizlik ve umursamazlık adamı avrupadan öyle bi ederki işte böyle sinirlendiğinle ve öfkelendiğinle kalırsın.
özet: gs uefa kupasını aldı , fenerbahçe şampiyonlar liginde çeyrek final oynadı yani bişeyler var boş değiliz ama biraz hırs biraz azim ve maksimum disiplinle tozunu attırıcaz avrupanın .
acemice yönetilen klüplerin sebep olduğu durumdur. mesele yıldız transferinde yeni stad yapmada değil dengeli bir mali politikada ve istikrarda olduğunu bilmeyen yönetimlerin suçudur bu.
yıllardır ders almayıp, hala kısa vadeli planlar yapmalarından ileri gelir. bir gün altyapı denilen oluşumun farkına varıp, gerekli önemi verirlerse, düzelecek bir durumdur. uzun vadeli başarı için iki veya üç seneyi feda etmeyi göze alacak yönetimler olmadıkça, acı bir şekilde devam edecek hikayedir.
nedense yarı final aşamasına bir türlü gelinemiyor. bildiğim kadarıyla galatasaray iki kere bu noktaya geldi ve birinde geçti de. oysa avrupada adı sanı duyulmamış bir çok takımın yarı final hikayesi var.
aslında baya bir çeyrek final yaşamış türk takımı var.**** ancak son yıllarda bu bile hayal oldu.