türk sineması nda tiyatrocular dönemi

entry1 galeri0
    1.
  1. bu dönemi 3 isim altında topluyor genel olarak sinema tarihçileri ben de o şekilde yapacağım

    1- kemal film dönemi

    2- ipek film dönemi

    3- muhsin ertuğrul

    kemal film dönemi;

    1922 yılında kemal ve şakir seden kardeşlerin kurduğu ilk türk sinema özel yapım şirketidir.

    1914 yılında ali efendi sinemasına sahip olan seden kardeşlerin yapım evi kurmasıyla adını kemal film olarak değiştirmişlerdir 1922 yılında. 1924 yılında cumhuriyet yasalarına göre yeniden düzenlenir ve kemal bey arkadaşı muhsin ertuğrul'u yönetmen olarak yanına alır ve konulu film yapımına başlarlar.

    muhsin ertuğrul kemal bey sayesinde kavuştuğu film stüdyosunda ilk olarak kemal film adına bir yakup kadri karaosmanoğlu eseri olan nur baba yı boğaziçi esrarı adıyla çeker. (1922) bu eserle başarılı bir gişe geliri elde eden muhsin ertuğrul halide edip in eseri olan ateşten gömlek filmini 1923 yılında izleyicilerle buluşturur. bu yıldan sonra muhsin ertuğrul'un düşüşü ba`şlar.
    leblebici horhor` 1923
    kızkulesi nde bir facia 1923 filmlerinin kötü gişesi ve başarısız olması sebebiyle kemal beyle arası açılan muhsin ertuğrul. stüdyonun kapanmasıyla birlikte bir dönemi kapatır.

    ilk film stüdyosunun karşılaştığı kriz sonrasında çökmüş olması sinema sektörünün yapım aşamasındaki kırılganlığını gösterir. bu olay sonrasında kapanan stüdyo ile birlikte kemal film, film yapımına uzun bir ara verir ve 1951 yılına kadar yalnızca film ithalatı ve sinema işletmeciliği yaparlar.

    ipek film dönemi ;

    kemal film'in yapımcılıktan çekilip sinema film ihtalatına dayalı işletmeciliğe yönelmesiyle boşalan sinema yapım koltuğuna bu sefer ipekçi kardeşler oturur. 1925 te rusyaya giden muhsin ertuğrul rusyada 3 film çeker (beş dakika , tamilla ve spartaküs) 1928 yılında geri döner geri döndüğünde bu sefer şehir tiyatrolarının başına geçer, bundan sonra ipekçiler ile anlaşan muhsin ertuğrul sinemaya geri dönüşünü ilk olarak ankara postası 1928 filmiyle gerçekleşir, çok kısa bir sürede 16575 seyirci izler ve ciddi bir gişe geliri elde eder. bir sonraki çalışması kaçakçılar filmi çekim esnasında yaşanan bir kaza sonucu yarıda kalır. bir oyuncu ölür birden fazla oyuncu da yaralanır.

    bir sonraki projeleri ise dönüm noktasıdır. istanbul sokakları filmi ilk sesli türk film i olma özelliğini barındırır aynı zamanda mısır ve yunanistanda gerçekleşen çekimlerden dolayı ilk türk ortak yapım filmidir.

    1932 yılından 1943 yılına kadar türk sinemasının tek sesli yapım stüdyosu ipek film olarak devam eder.

    muhsin ertuğrul'un ipek film adı altında yaptığı diğer sesli filmler;

    bir millet uyanıyor 1932

    cici berber 1933

    karım beni aldatırsa 1933

    söz bir allah bir 1934

    milyon avcıları 1934

    bu eseri ise kendi imkanlarıyla ipek film stüdyolarında yapılmıştır. aysel bataklı damın kızı 1934

    1942 yılında varlık vergisi banka iştirakı sayesinde iktisadi durumu düzelten ipekçi kardeşleri sarsar., 460bin lira vergi ödeyip vergi sıralamasında 2. sıraya oturan ipekçi kardeşler 1946ya kadar maddi yetersizlik sebebiyle film çekimlerine ara verirler.

    muhsin ertuğrul hakkında olan kısmını detaylı bir şekilde daha sonra başka bir başlıkla uzun uzun ekleyeceğim.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük