türk sinema ve dizi sektöründeki akıl almaz figürasyon anlayışıdır. daha önce sözlükte; türk dizilerindeki derman bulmaz figürasyon sorunu şeklinde de dile getirilmeye çalışılmış lakin pek kapsamlı olduğu söylenemez. her neyse..
özetle; bir adet takma bıyık ve dönem kostümüyle 'tamam biz olduk' kafasına ulaşılan bir figürasyon anlayışıdır. o yüzden ''yurt dışına satıyoruz, onlarca ülkede izleniyor!'' diye böbürlendiğimiz, ''dev prodüksiyon''lu işlerimiz bile aslında lise müsameresinden farksız oluyor.
masraftan kaçmak isteyen veya zamandan kazanmak isteyen 'uyanık' yapımcılarımızın, izleyiciyi alenen geri zekalı yerine koyması ve ''yer bunlar yer, daya gitsin amk'' düşüncesiyle hareket etmeleri sebebiyle doğru düzgün bir tv işimiz yoktur. en yenilerinden bir örnek verelim; fatih dizisi.. ya arkadaş.. sizin ben figürasyon anlayışınızı kuşatayım! sizin yaptığınız işe olan saygınızı fethedeyim! sizin sinema anlayışınızı, sanat anlayışınızı sikeyim afedersin! o nedir ya? saymakla bitmeyecek örnekler verilebilir ama ben şöyle bir tanesinden bahsedeyim; adam ''solak'' diye tabir edilen, padişahın yakın koruması. yani en toşşaklı, en güçlü olması gereken adam. yahu hadi heybetli görünmek zorunda değil diyelim. ama en azından az biraz inandırıcı olur be abi.. 17 yaşında bi velet koymuşlar, bir de damla sakızıyla takma bıyık.. oh mis. al sana padişah koruması.
biz de malız ya amk..
özetle;
ne zaman ki, basit görülen, kolay addedilen, önemsenmeyen figürasyona hak ettiği değeri ve önemi veririz, ciddiye alırız, işte o zaman belki adam akıllı işler yapabiliriz..