aslıda bakılırsa müziğin kendisinden kaynaklanan bir sevmeme durumundan ziyade, yorumcularının büyük bir çoğunluğunun, aynı uslup ile şarkılarını söylemesinden kaynaklanan gıcıklanmadır.piyasaya çıkanların yarısının zeki müren, yarısının bülent ersoy gibi şarkı söylemeye çalışmaları, trt sanatçılarının kalıplarını kıramaması, bütün tsm yorumcularının saraylara layik yavşakimsi agizları,hepsinin aynı tornadan çıkmış bir uslub ile şarkıları söylemeleri, nedenler arasında olabilir.sonrada gençler bu müziği neden dinlemiyor.hala zeki müren gibi giyiniyor, onun gibi konuşuyor la adam. ee yeter 50 tane zevki süren çok bu memlekete.
klasik türk sanat müziği, tıpkı klasik batı müziği gibi kendine özgü bir müzik türüdür. kesinlikle kişilerin zevkine
göre tercih edilir; ancak bu tercihte, duygusal algılamadaki niteliksel derinliğin etkisi önemlidir.
amatör bi müzisyen olarak şunlar dikkatimi çekmiştir. adı üzerinde sanat müziği, müzikten, makamdan, üsulden anlayan insanlar dinler daha çok. işin aslına bakarsak sanat müziği saray müziğidir.halka hitap etmekte zorlanmıştır. çünkü söylenişi zordur kulakta yer etmeside doğal olarak zor olmaktadır. bir türküyü bir kere dinledikten sonra en azından mırıldanabilirsiniz ama sanat müziği bir şarkıyı mırıldanmak daha zordur. ha birde sanat müziği icra edenlerin tek tip ses tonuda müzikten soğumak için başlı başına bir nedendir.
bu, bir müzik eserini; kulağa hoş gelen tınılara indirgemekten, diğer bir deyişle; tekniğinden ve içeriğinden çok estetiği ile ilgilenmekten kaynaklanan durumdur.
yaşamı koşa koşa yaşamaya alışmış bir nesil için bu tür detaylarla ilgilenmek ne yazıkki fazlaca zaman alıcı gelmektedir.
anlaşılmayacak kadar kapalı ve kurallara bağlı olmasıdır. t.s.m. nin sevilmesi için belli bir birikime sahip olmak gerekmez halbuki. ama öyle düşünülür.
müzik zevki serdar ortaç, demet akalın, en fazla nil karaibrahimgil dinleme seviyesinde olan yozlaşmış genç nesilin popüler kültür içinde giderek daha fazla yabacılaşmasıdır. yoksa zaten türk sanat müziği ve türk halk müziği seven bir kitle zaten vardır ve olmaya devam edecektir.
-yabancı müzik dinlemek özentiliktir.
-pop dinlemek salaklıktır.
-rock-metal asilik, satanistliktir.
-fasıl-tsm dinlemek iğrençtir.
vs vs...
kişisel olarak "arabesk"ten nefret ederim, insanlardaki umudu yok ettiği için.
ama o müziğin "kullanıcısı"/dinleyicisi de bu tür düşünceler içerisinde olabilir.
o yüzden özet olarak şu söylenebilir: