kansu şarman'ın kaleme aldığı bir kitaptır. Cumhuriyet dönemimde atatürk tarafından yurtdışına eğitime gönderilen gençlerimizin, yurtdışı deneyimlerini konu alır. kitabı okumayı bitirdikten sonra buraya bir eleştirisini koyacağımdan kimsenin şüphesi olmasın.
--spoiler--
Bu çalışmaya Türk Prometheler adını verdik. Promethe ya da Prometheus "önceden bilen" , "önceden hisseden" anlamına geliyor. Yunan mitolojisine göre Titan Promethe insanlara önce soylu ve tanrılarınkini andıran bir biçim vererek onların ayakta durmasını sağladı. Daha sonra Tanrı Zeus'un Ateş Tanrısı Hephaistos'un ocağına hapsettiği ateşi çaldı ve onu ilahi bir armağan olarak insanlara götürdü. Bazı Batılı tarihçilere ve filozoflara göre Promethe'nin çaldığı ateş 'bilgi'ydi. Bu mit daha sonra insanların tanrılara meydan okuması ve aydınlanma çağının sembolik başlangıcı olarak kabul edildi.
Türk Prometheler yani Cumhuriyetin öğrencileri de tıpkı Prometheus gibi medeniyetin yükseldiği ülkelere giderek oradaki bilgiyi meşalelerine alıp kendi ülkelerindeki aydınlanmayı sağladılar. Türk Prometheler'in ateşin peşinde geçen öyküsü ise Tanzimat'la başladı ama en önemli çıkışını Cumhuriyet döneminde yaşadı.
--spoiler--