belki de millet olarak, en zayıf, en kötü yanımızdır, her zaman bardağın boş tarafını görürüz anasını satayım.
hani ipte yürüyen cambaz ** geyiği vardır meşhur, o cambazı kimileri ha düştü düşecek diye izler, kimileri de ha geçti geçecek diye.
biz her daim, düştü düşecek diye izleyenlerdeniz, genetik yapımızdan mı kaynaklıdır yoksa 'babana bile güvenmeyeceksin' mottosuna sebep olan yaşanmışlıklardan mı kaynaklıdır bilinmez ama böyle saçma, böyle paranoyak bir halimiz var malesef.
farz ı misal, uludağ sözlük olarak, x kişisi hakkında herkes güzel şeyler yazsın ama sadece birimiz kötü bir laf etmiş olsun, bütün uludağ sözlük yazarları, tü kaka ilan edilir.
ya da sen centilmen bir fenerbahçelisindir/galatasaraylısındır ama kimse seni görmez, saçma sapan holigan, fanatik taraftar(!) grupları üzerinden, fenerliler şöyledir, cimbomlular böyledir diye genellemeler sıçılır.
yani kötü olanı mumla arar buluruz ama bu arama esnasında, iyi olanı, güzel olanı çiğnemişizdir bile...
sıkıntılardan/ ezilmişlikten/ üzüntülerden bir garip haz alma halet-i ruhiyesiyle açımlanabilecek hadise. üzüntüleriyle mutsuzluğuyla mutlu olan bir toplumuz biz! bunu sosyo ekonomik rahatsızlıklardan tutun da arabesk kültürün uzantılarına dek götürmek olasıdır. sosyolojik bir olgu olarak irdelenmesi, açımlanması bu bağlamda şart mevzunun. buna akdeniz insanının duygusallığı deyip geçemiyoruz o halde. sosyo ekonomik ülke koşulları etken demek ki konuda.konjonktur analizi bu ülke insanının emrah'ın filmlerini izleyip iç geçirdiğini söylüyor. hala bu ülke insanı ne olacak bu memleketin halinden 4-5 saat sohbet çıkartıyor ve üzülüyor konuşuyor anlattıkça anlatıyor. sonuçta mutsuzluğundan mutluluk çıkartırken kendinden geçiyor.
bardağın dolu tarafını görenlere de polyana yakıştırması yapılır çoğu zaman bu ülke topraklarında. adam daralmış sıkılmışsa çevresindeki insanları da o şekilde görmek istiyor kesinlikle.
sonuçta karamsarlık üzüntüden beslenir doğası icabı.iyiyi düşünmek, iyiye doğru yol almak olması gerekendir fakat kolaycılık içermez. kolaycılığı seçen geniş insan kitlelerine pek uğramaması bu mevzunun kendi içinde tutarlı görünüyor!