Türklerin felsefesi olur mu? olmaz mı? sorunsalına biraz mizah gözüyle bakınca ortaya çıkan türk felsefesine verilen addır.
Örnek:
-ben boya vericem abi.
-Ben bilmem beyim bilir.
-erkek adam küpe takmaz.
-bir numara büyüğünü alalım seneyede giyersin.
kavramları akademik düzeyde değil de daha çok sokak ağzında olan felsefedir. malum aydınlarımız kavram üretmek yerine yabancı kelimelere boğdu bizi, kimin hangi dili kullandığı bile belli değil.
Bir felsefe hocam bir zaman bize şöyle bir soru sordu: neden türkler'de son zamanlarda büyük felsefeci çıkmıyor ?
Herkesten cevap bekliyordu ama mantıklı bir açıklama yapabilen kimse çıkmıyordu. Ben de düşünüyordum: "yahu neden çıkmaz cidden yüzyıllarca adam gibi bir filozof? ".
Sonra cevabı yine kendisi verdi: arkadaşlar milletimizden yeni, büyük felsefecilerin çıkmamasının en büyük sebebi 11. Yüzyıldaki anadolu felsefecilerin çıtayı göklere çıkartmış olmasıdır. O zamanın yunus emre'sinin, mevlana'sının hala tam olarak çözemediğimiz sözleri var. Adamlar o kadar sağlam bir felsefe kurmuş ki onlardan sonra çıkan hiç kimse o seviyeye çıkamıyor.
Evet arkadaşlar avrupa'nın rönesans sonrası çıkan felsefecilerini türkler yüzyıllar önce çıkartmıştı hatta incelerseniz pek çok avrupalı felsefecinin, anadolu filozoflarının düşüncelerini tekrarladığını gòrebilirsiniz.
Bu yüzden tarihinize sahip çıkın gençler, hiç bir avrupalı karşısında ezilmeyin.